fbpx
A 168 Óra néhány példánya.

Felfüggesztik a 168 Óra hetilap megjelenését és a Pesti Hírlap sem tér vissza a sajtópiacra a csak nyárra ígért felfüggesztésből

A gazdasági nehézségekre hivatkozik a Milkovics Pál vezette kiadóvállalat. Az olvasókat kártalanítják.
Teads

Tűpontos célzás a másodpercek töredéke alatt – Hogyan működik a Teads mesterséges intelligenciája? (x)

A digitális reklámpiac régóta egy nehéz választás előtt áll: minőség vagy széles elérés? Az elmúlt néhány évben, ahogy a vásárlás egyszerűbbé és gyorsabbá vált, a reklámipar konszolidálódott, a hirdetők egyre nagyobb közönséget szerettek volna megszólítani, ám mindez a minőség rovására ment. A Teads erre egy saját mesterséges intelligencia-rendszer fejlesztésével válaszolt, amely milliszekundumok alatt képes eldönteni, hogy egy adott felhasználónak mikor és milyen hirdetést jelenítsen meg a rendszer.

Tovább a részletekért »

Felfüggeszti a 168 Óra hetilap megjelenését a Michaeli, Schwartz & Brit Média Holding Zrt. A médiacsoport a jelenlegi energia és papírárak mellett nem látja fenntarthatónak a lap kiadását – közölte a médiavállalat a Media1.hu-val pénteken.

Online viszik tovább a 168 Óra hetilap szellemiségét

Azt írják: a hetilap a digitális térben viszi tovább eddigi szellemiségét. Ezzel párhuzamosan új, digitális alapokra kerül a 168 óra hetilap archívuma: a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben kereshetővé válik a több mint három évtizednyi évfolyam minden száma. A hetilap digitális átállását Szombathy Pál főszerkesztő és Sztankóczy András főszerkesztő-helyettes koordinálja majd.

A 168 Óra hetilap jelenlegi előfizetői választhatnak a kiadó új, digitális előfizetése vagy a kártalanítás között, azaz visszakérhetik a már kifizetett előfizetési díj időarányos részét.

Nem tér vissza a Pesti Hírlap a nyárra tervezett felfüggesztésből

Kitértek arra is, hogy a Pesti Hírlap megjelenését a kiadó továbbra is szünetelteti, miközben folytatódik a korábban bejelentett, online tartalmi fejlesztés. (Amikor augusztus elején a Media1 észrevette, hogy a Pesti Hírlap nem jelent meg, akkor a kiadó vezetése még azt nyilatkozta, hogy a lap megjelenését az ősszel folytatni fogják, ez azonban ezek szerint végül másképp alakul.)

Pesti Hírlapot terjesztenek egy virágárusnál 2020. május végén
Pesti Hírlapot terjesztenek egy virágárusnál 2020. május végén

A kiadó az elmúlt években több, korábban megszüntetett lapot hozott már vissza, ezért joggal bízunk abban, hogy a gazdasági környezet normalizálódását követően ezek az újságok is visszatérnek nyomtatásba is – mondta Milkovics Pál, a Michaeli, Schwartz & Brit Zrt vezérigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a 168 óra és a Pesti Hírlap időszaki kiadványai továbbra is megjelennek.

Milkovics Pál, a 168 Óra és a Pesti Hírlap tulajdonosa
Milkovics Pál, a 168 Óra és a Pesti Hírlap társtulajdonosa

A Media1 telefonon kereste Milkovics Pált a 168 Óra felfüggesztésével kapcsolatban, azonban azt mondta, a nyilatkozatban leírtakon túl nem kíván mást hozzátenni.

A 168 Óra lehetséges megszűnése, illetve felfüggesztése régóta a levegőben volt már, különösen miután a szinte teljes belsős stábtól pár hónapja megváltak és külsősökkel kezdtek el dolgozni, de mindeddig a kiadó vezetése optimistának mutatkozott a folytatást illetően.

Nemrég igazolt a 168 Órához Szombathy Pál főszerkesztőnek, akivel interjút is készítettünk néhány hete, ami meghallgatható itt. Szombathy az interjúban elismerte, hogy nehéz helyzetben lévő lapot vett át, de azt mondta, megpróbálják megmenteni.

„Ez a karmám, a nehéz helyzetek” – Exkluzív interjú Szombathy Pállal, a 168 Óra új főszerkesztőjével, aki két éve négy hónapig az Indexet is vezette a tömeges távozások után

A 168 Óra című hetilap 1989 óta volt a nyomtatott sajtópiacon. Mint arról a Media1 beszámolt, a kiadóját tavaly vásárolta meg fele részben Schabi Michaeli (Schabtai) izraeli-grúz vállalkozó, aki Rogán Antal barátjaként is ismert, de azt mondta a vele készült tavaly interjúnkban, befektetésének nincs köze a barátsághoz.

A médiacsoporthoz tartozik a Cosmopolitan, az ELLE és a neokohn.hu, két budapesti rádiót is megvettek az év elején, és néhány hete a plakátpiacon is bővültek.

A médiacsoport pénzügyi adatairól itt írtunk nemrég.

Súlyos veszteséggel zárta az évet a 168 Óra kiadója, de a Pesti Hírlapot és az ELLE magazint is tulajdonló anyavállalat szerényen nyereséges lett

Óriásit esett az elmúlt években a 168 Óra példányszáma

A 168 Óra példányszámát a MATESZ az elmúlt időszakban már nem mérte. A legutóbbi mért adat 2021 szeptemberéből származik, akkor átlagosan 4.105 példányban sikerült eladni belőle.  Egy évvel korábban, 2020 szeptemberében még 6.630 darabot sikerült eladni belőle hetente. Vagyis mintegy 40 százalékot zuhant a lap egyetlen év alatt, pedig a lap eközben megújult, amitől épp az értékesítés növekedését remélték.

A 168 Óra új (balra) és régi külseje (jobbra)
A 168 Óra új (balra) és régi külseje (jobbra) a megújuláskor
Fotó: Ladányi András / Media1

Ennél is szomorúbb az összkép, ha a lap hosszútávú eladásaira tekintünk. 2019 szeptemberében 8.819 darab fogyott el belőle, 2018 szeptemberében 10.328. Ha még hosszabb távra tekintünk, akkor pedig egészen tragikus az összkép. A lapot fénykorában, például 2002 áprilisában, azaz éppen húsz évvel ezelőtt, az I. Fidesz-kormány végén volt, hogy több mint 50 ezren vásárolták – persze azóta a sajtópiacon is sok minden történt, és az olvasói szokások is jelentősen megváltoztak a digitális világ előretörésével.

Mindenesetre a hőskorához képesti alig 8 százalékos értékesítési példányszám vagy az éven belüli 40 százalékos esés elég aggasztó képet fest le a 168 Óra jövőbeni fenntarthatósága szempontjából, írta a Media1 idén márciusban.

A 168 Órával történtekről itt érhetők el korábbi írásaink.

Április óta egymás után szűnnek meg különféle médiumok, vagy szüneteltetik azok megjelenését.

A megszűnő Azonnali volt társfőszerkesztője szerint Ungár Péter politikai döntést hozott a lap bezárásáról – Interjú Bakó Beátával (Media1 Podcast)

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: A 168 Óra néhány példánya. Fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások