fbpx
Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában

Kijátssza a TV2 a választási szabályokat

A TV2 Tények című műsora már fizetett hirdetésekben is támadja Márki-Zay Pétert és népszerűsíti Orbán Viktort a Facebookon. Mivel a politikai reklám árát a Mészáros Lőrinc közeli és közpénzfinanszírozott TV2 Csoport, nem pedig a Fidesz fizeti ki a Facebooknak, így az összeg nem számít bele abba, amit a pártok a kampány során elkölthetnek reklámra. Ráadásul a TV2 egyáltalán nem is közölhetne politikai reklámot.

Nem kell sokáig görgetni ahhoz a TV2 Tények című „híradójának” 129 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalán ahhoz, hogy számos, Márki-Zay Pétert támadó és Orbán Viktort népszerűsítő Facebook bejegyzéssel, képpel, videóval, szöveggel találkozhasson az internetező, de mint arra a Media1 egyik olvasója az imént felhívta a figyelmünket, és ezt képernyőképpel is igazoljuk, a Tények.hu fizetett hirdetéseket is feladott a közösségi médiás felületen, hogy megtolja a Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) 58 éves elnökének, Orbán Viktornak a szekerét a néhány nap múlva esedékes országgyűlési választások előtt.

A fizetett hirdetés Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjének fotója mellett egy nyílt felszólítást tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy „állítsuk meg április 3-án”. Videót is készíttek ugyanezen felszólítással.

A TV2 Tények című műsora 2022.03.31-én ezt a fizetett politikai hirdetést adta fel
A TV2 Tények című műsora 2022.03.31-én ezt a fizetett politikai hirdetést adta fel a Facebookon. Fotó: Media1 / olvasónktól

A fizetett hirdetéssel a TV2 a Fidesz érdekében kijátssza azokat a választási szabályokat, amelyek korlátozzák a politikai reklámokra fordítható összeget. Egy másik szabályt is kijátszanak ezzel: a TV2 Csoport korábban azt közölte az Állami Számvevőszékkel az arra rendelkezésre álló határidőig, hogy nem közöl majd politikai hirdetéseket. Ezek szerint azonban mégis.

Ha az ÁSZ-nak azt nyilatkozta volna a csatorna, hogy befogad politikai hirdetést, akkor ezt az ellenzék számára is biztosítania kellett volna az egyenlő esélyek mentén.

Vagyis a TV2 egyáltalán nem híve a fair és demokratikus választásoknak, kijátssza azokat a törvényeket, amelyeket egyébként az általa nyíltan támogatott Fidesz alkotott meg.

A TV2 húzása annyiban nem meglepő, hogy néhány napja a csatorna és a Tények című műsorának több képernyőse, köztük Gönczi Gábor és Marsi Anikó hírműsorvezető létükre idén is nyíltan agitáltak Orbán Viktor mellett egy videóval, csakúgy mint a korábbi választás alkalmával. Ez a videó jelenleg a Tények.hu oldalon a legkiemeltebb tartalomként érhető el jelenlegi s.

 

A történtekre az RTL Híradó is reagált: bár nem nevezték meg Gönczit és Marsit, mégis egyértelműen rájuk utalva propagandistának nevezték őket, arra utalva, hogy az ilyesmi összeegyeztethetetlen az újságírói hivatással.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil jogvédő szervezet a Tények videója kapcsán egyébként azt kérte, hogy bírságolják meg a TV2-t, mivel ami történt, összeegyeztethetetlen a médiatörvénnyel és a választási eljárási törvénnyel. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tesz-e bármit az ügyben, de a korábbi években hasonló húzásért már 3,4 millió forintra megbírságolta a csatornát. A TASZ szerint most ennél magasabb bírságra lenne szükség a megismételt jogsértésre tekintettel.

Ha szeretne azonnal és biztosan értesülni a Media1 híreiről, csatlakozzon újonnan indított Telegram-csatornánkhoz!

Ott vagyunk Facebookon is! Kérheti híreinket napi hírlevéllel is!

További híreinket itt találja!

Borító: Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények című műsorának arcai. Fotó: sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások