fbpx
Marsi Anikó, a TV2 Tények hírolvasója a csatorna Orbán Viktor mellett kiálló videójában.

A TASZ bepanaszolta a TV2 Orbán Viktor mellett kiálló videóját a Nemzeti Választási Bizottságnál

Mivel korábban már kapott büntetést a tévétársaság egy gyakorlatilag ugyanilyen akciójáért, a TASZ szerint a választási bizottságnak meg kell találnia a módját annak is, hogy a döntéseit mindenki tiszteletben tartsa.

Mint arról a Media1 is beszámolt, a négy évvel ezelőtti választási kampányhoz hasonlóan most is Orbán Viktor mellett agitálnak egy videóban a TV2 arcai, Gönczi Gábor és a Marsi Anikó, a kormányközeli tévécsatorna hírműsorának hírolvasói, valamint a csatorna több más arca. A hírre Szellő István és Erős Antónia, az RTL Klub híradósai is reagáltak: azt mondták, ők nem árulják el, kire szavaznak, mert ők újságírók, nem pedig propagandisták.

Ma, kedd délután a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy Facebook-bejegyzésben reagált az ügyre. Mint írták, kifogást nyújtottak be a TV2 ellen az ügy kapcsán a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB).

Felidézték a négy évvel ezelőtti, hasonló esetet is, amikor több mint 3,4 millió forint összegű bírságot kapott hasonlóért a TV2, majd hozzátették, hogy a mostani eset súlyosabb is annál. Mint fogalmaztak,

„a választási bizottságnak figyelembe kell vennie, hogy a TV2 munkatársai nemcsak megismételték a négy évvel ezelőtti kampányolást, hanem mindezt annak tudatában csinálták, hogy jogsértő. Nehéz elképzelni, hogy a csatorna és a kormánypárt már ne emlékezne arra, hogy a hasonló tevékenység tilos. Úgy tűnik, a megrendelőnek és a csatornának is számolnia kellett azzal, hogy az NVB megállapíthatja a jogsértést és bírságot szabhat ki, de ezt a kockázatot az anyag költségei közé eleve belekalkulálták, és arra jutottak, így is megéri leforgatni. Az NVB-nek ezért amellett, hogy a jogsértést ismét megállapítja, meg kell találnia a módját annak is, hogy a döntéseit mindenki tiszteletben tartsa, ez alól pedig a kormánypárt se legyen kivétel”.

Szerintük a szóban forgó videó egyúttal sérti a jelöltek közötti esélyegyenlőséget is, melyet a választási törvény elvár.

„Ráadásul a választásokra is irányadó médiatörvény szerint a híradósok nem beszélhetnek saját politikai nézeteikről, mert a hírműsorokban fontos, hogy a tények elkülöníthetőek legyenek a véleményüktől”

– húzta alá a TASZ.

Épp most írtuk meg, hogy a TASZ a Political Capittallel közösen a közmédiát is feljelentette, amiért Oroszország propagandáját sugározza. A két szervezet az Európai Bizottsághoz fordult, miután a Médiatanács nem lépett fel az ügyben.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Marsi Anikó, a TV2 Tények hírolvasója a csatorna Orbán Viktor mellett kiálló videójában. Fotó: TV2 Tények / Facebook.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások