fbpx
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad az MTI-nek Budapesten, az NMHH Ostrom utcai épületében 2022. február 21-én.

Bírálja a Médiatanács az ellenzéket, amiért kritizálta az orosz propagandát terjesztő közmédiát és Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját

Az NMHH Médiatanácsa által kedden kiadott közlemény szövege alapján úgy tűnik, Koltay András, a Médiatanács decemberben megválasztott elnöke nem hogy nem meneszti Papp Dánielt az MTVA éléről, ahogyan azt az ellenzék kérte tőle, hanem épp ellenkezőleg: kifejezetten védelmébe veszi a közmédiát azok után is, hogy az orosz propagandát terjesztetett a háború kitörése után.

„A tájékoztatás kölcsönös felelősségéről”

– ezzel a címmel adott ki közleményt a közmédia ellenőrzését is ellátni hivatott, kizárólag kormánypárti szavazatokkal megválasztott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kedden. A Media1-hez is eljuttatott közleményt azután adták ki, hogy az ellenzék Papp Dániel, az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) vezérigazgatójának menesztését kérte Koltay Andrástól, a Médiatanács elnökétől, valamint az LMP panaszeljárást kezdeményezett, amiért a magyar közmédiában az orosz-ukrán háború kitörése ellenére is oroszbarát propaganda hangozhatott el, továbbá többször is valótlan tájékoztatás hangzott el a magyar ellenzék orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontjával kapcsolatban. Bárki által aláírható petíció is indult, amelyben a Médiatanács elnökét az MTVA vezérének menesztésére szólították fel a történtek után.  Az MTI egyébként nem volt hajlandó közölni Ungár Péter LMP-s politikus közleményét, amelyben bejelentette, hogy panasszal élt a közmédiában elhangzottak kapcsán a Médiatanácsnál. Az ellenzék továbbá az EBESZ-hez (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) is fordult.

Az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató ezután közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy bepanaszolja az ellenzéket a Médiatanácsnál és a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatói ugyanis „támadásként” értékelték az ellenzék lépéseit, megszólalásait.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Sára Sándor vetítő- és koncertterem ünnepélyes átadásán az MTVA Kunigunda útjai székházában 2021. szeptember 22-én. A két éve elhunyt Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr nevét viseli ezentúl az MTVA vetítő és koncertterme.
Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Sára Sándor vetítő- és koncertterem ünnepélyes átadásán az MTVA Kunigunda útjai székházában 2021. szeptember 22-én. MTI/Bruzák Noémi

Ezek után adott ki közleményt kedden a Koltay András vezette Médiatanács, melyben az áll:

„Az elmúlt napokban, az orosz-ukrán háború kitörését követően a magyarországi nyilvánosság és média is korábban ismeretlen helyzettel szembesült. A szomszédunkban zajló tragikus események ráadásul egybeesnek a magyarországi országgyűlési választási kampánnyal. A médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban.

Az elmúlt napokban politikai szereplők irányából súlyos kritika érte közszolgálati médiát és a média más szereplőit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa álláspontja szerint ezek a megnyilvánulások alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és közhangulat indokolatlan felkorbácsolására. Felhívjuk a politikai élet szereplőinek figyelmét arra, hogy a választási kampány hevében is fontos a józan hangvétel megőrzése, a szabad, sokszínű, és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása.

A Médiatanács hangsúlyozza, hogy a kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatás ebben az időszakban kiemelt jelentőségű minden médium, szakértő, politikai és közéleti szereplő részéről. A hatóság minden esetben az alkotmányos garanciák és a médiatörvény alapján jár el, a hozzá érkezett, a kiegyensúlyozatlanságra hivatkozó bejelentéseket a Médiatanács ki fogja vizsgálni, és megalapozott döntéseket fog hozni.

A Médiatanács ezen túlmenően célvizsgálatot indít, amely bemutatja az országos elérésű, hírműsorokat szolgáltató televíziós csatornáknak a háborús helyzettel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét.”

A közlemény alapján tehát, bár csak most indítják a vizsgálatot az országos elérésű tévécsatornák ellen, a Médiatanács már most, előre úgy gondolja, hogy valójában azok a felelőtlenek, akik bírálatot fogalmaztak meg a közmédiával kapcsolatban. A grémium ellenben egyetlen bíráló szót sem fogalmazott meg a közmédiával kapcsolatban.

Mint megírtuk, az állami M1 például Georg Spöttle Fidesz-aktivistát, a Pesti TV vezető szerkesztőjét és Nógrádi György kormányközeli biztonságpolitikai szakértőt invitálta meg szakérteni a háború kitörése után. Nógrádi olyanokat állított az M1-en, hogy Ukrajna indított háborút Oroszország ellen, miközben épp az ellenkezője történt. Spöttle pedig Hitlerhez hasonlította az ukrán elnököt azután, hogy Oroszország megtámadta határszomszédunkat. A közmédiához tartozó MTI még napokkal a háború kitörése után is csak „hadműveletként” igyekezett bemutatni az Ukrajna ellen indított háborút címadásaiban.

Koltay András, a Médiatanács elnöke néhány napja egy interjúban arról beszélt, hogy nem hisz a független újságírásban. Minderről annak ellenére beszélt, hogy épp az általa irányított Médiatanács a médiatörvényben előírt feladata lenne, hogy a közmédia objektívan, kiegyensúlyozottan működjön. Amikor ezt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke egy közleményben bírálta, az MTI OS ezt nem volt hajlandó közölni.

További hírek

Borító: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad az MTI-nek Budapesten, az NMHH Ostrom utcai épületében 2022. február 21-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások