fbpx
A közmédia működése elleni demonstráció 2022.03.06-án a Kunigunda útján Budapesten

„Nincs szabad választás, ahol agymosás folyik 12 éve, ahová nem engedik be az ellenzéket a közmédiába”

Az egyesült ellenzék az MTVA gyártóbázisa előtt tiltakozott a magyar közmédia által terjesztett orosz propaganda ellen. Olyanok hangzottak el, hogy „elég volt abból a mocsokból, abból a putyinista propagandából, ami innen folyik a köztévéből!” A közmédia bírálata mellett szó esett arról is, hogy kormányváltás után felülvizsgálják a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) működését, és az a petíció is előkerült, amelyet máris 11 ezer ember írt alá azt követelve, hogy Koltay András, a Médiatanács elnöke menessze Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját.

Vasárnap késő délutántól az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) budapesti, Kunigunda útján található gyártóbázisánál tartott demonstrációt az egyesült ellenzék, az Egységben Magyarországért.

„A propaganda fegyver, a hazugság öl” mottóval megrendezett, a magyar állami média által terjesztett orosz propaganda ellen felszólalók között volt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mellett több más politikus, így Hadházy Ákos, Szabó Tímea, Szél Bernadett, Brenner Koloman, Ujhelyi István, Hajnal Miklós, Varju László, de a felszólalók között volt Polyák Gábor, az ellenzék médiapolitikai kabinetjének vezetője is.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kijelentette, hogy

„Nincs szabad választás, ahol agymosás folyik 12 éve, ahová nem engedik be az ellenzéket a közmédiába”.

Szerinte ha a választás szabad lenne, 80 százalékkal váltanák le Magyarország ezer éves történetének legkorruptabb bűnözőit a szavazók. Márki-Zay egyúttal bírálta a kormányközeli Közép-európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA) lapjait is.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszél az MTVA gyártóbázisa előtti demonstráción 2022.03.06-án
Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszél az MTVA gyártóbázisa előtti demonstráción 2022.03.06-án. Fotó: Facebook Live élőkép

Hadházy Ákos arról beszélt, hogy a Fidesz kisajátította a közmédiát, és az hű csatlósként terjeszti az orosz propagandát. Hadházy az Ukrajna ellen indított invázióról azt mondta,  „A magyar miniszterelnök őrült mentora barbár háborút indított”, illetve kijelentette, hogy „Az Orbán-rendszer csak egy franchise-rendszer, Putyin rendszerének magyar változata. (…) Orbán Putyintól tanulta meg, hogy kell ellopni egy országot.”

Szél Bernadett amellett, hogy azt kérte, hogy fejezzék be a közmédia épületében az orosz propaganda sugárzását, biztosítsanak megszólalási lehetőségeket az állami csatornák az ellenzéknek is. Felidézte a politikus, hogy az M1 egyik műsorában azt híresztelték, hogy Ukrajna indította a háborút.

Szabó Tímea azt mondta, hogy a közmédia átlépett egy határt, és ez már Magyarország biztonságát is veszélyezteti. Szabó mocsoknak és putyinista propagandának nevezte, amit a köz tévéje sugároz.

Varju László azt mondta, hogy Putyin Szovjetuniót akar építeni, és a magyar köztévé az ezt elősegítő putyini propaganda Európába épített tévéállomása. Varju azt is mondta, hogy az állami csatornákon a hazáját védő ukrán elnököt, Zelenszkijt tették felelőssé amiatt, hogy lángokban áll az országa.

Brenner Koloman arról beszélt, hogy a magyar közmédia mostanra nemzetbiztonsági kockázattá vált. (Korábban a Jobbik jelezte, hogy kezdeményezi a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását is.)

Hajnal Miklós beszédében fájlalta, hogy a közmédia még 5 perc időt sem biztosít a választás előtt az ellenzéknek.

Ujhelyi István azt mondta, hogy az áprilisi választások tétje, hogy Orbánisztán vagy az Európai Unió tagjai leszünk-e.

Polyák Gábor, az ellenzék médiapolitikai kabinetjének vezetője kijelentette, hogy az áprilisi választás tétje, hogy a józanság győz-e vagy az, hogy tovább építjük-e a keleti mítoszokat. Azt is mondta, hogy a közmédia munkatársai, az MTI-sek nemrég kiszivárgott e-mailek szerint megkapják a minisztériumoktól, és más helyekről, miket kérdezhetnek, és hogy nem írhatják át a közleményeket. Azt mondta, hogy független sajtóra van szükség és felül kell vizsgálni a KESMA működését, ami nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítéssel jött létre, megkerülve a versenyjogi és médiahatósági ellenőrzését az ügyletnek.

Polyák beszéde közben többen a „Fidesz-maffia” kifejezést skandálták. Polyák azt is mondta, hogy egy sajtóalapra és egy független médiahatóságra lenne szükség, míg az állami reklámköltéseket felül kell vizsgálni.

Polyák megemlítette, hogy már több mint 11 ezren írták alá a Papp Dániel hírhamisító, az MTVA vezérigazgatójának leváltását szorgalmazó petíciót, amelyet Koltay Andrásnak, a Médiatanács elnökének küldenek el, hangsúlyozva, hogy személyét is felelősség terheli ezután azért, ami a közmédiában folyik, ha nem váltja le Papp Dánielt.

Megemlékeztek a demonstráción az orosz-ukrán háború és a koronavírus-világjárvány áldozatairól is.

A demonstrációt közvetítették képben és hangban az interneten is, ami elérhető itt.

További hírek érhetők el a Media1-en. Kövessen minket Telegram-csatornánkon is! Csatlakozzon hozzánk Facebookon is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások