fbpx
Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Sára Sándor vetítő- és koncertterem ünnepélyes átadásán az MTVA Kunigunda útjai székházában 2021. szeptember 22-én. A két éve elhunyt Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr nevét viseli ezentúl az MTVA vetítő és koncertterme.

Petíció indult az MTVA vezérigazgatójának menesztésére

A petíciót elindító Polyák Gábor, az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője szerint a háborúval kapcsolatos ellenzéki megszólalások szövegkörnyezetükből kiragadva, eltorzítva, valótlan tartalommal jelennek meg az állami médiában, és orosz propagandát terjeszt az állami médiatársaság.

Mint arról a Media1 szombaton beszámolt, Polyák Gábor egyetemi docens, az ellenzék médiapolitikai kabinetvezetője (a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója, aki a választásokig szünetelteti ottani tevékenységét) egy nyilvános Facebook-bejegyzésben felszólította Koltay Andrást, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az NMHH Médiatanácsának elnökét, hogy hívja vissza Papp Dánielt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatóját a közmédiában sugárzott orosz propagandatartalmak miatt.  Koltay egyelőre információink szerint nem reagált a levélre, és a Media1 szombati, a témával kapcsolatos kérdéseire sem reagált. Ma, hétfőn azonban Polyák újabb lépéseket tett: a Szabad aHang felületén indított egy petíciót, amellyel az MTVA vezetőjének leváltását szeretné elérni – írja a hvg.hu.

Polyák konkrétan – összhangban a korábbi nyilatkozatával – az NMHH elnökét kéri, hogy szüntesse meg Papp Dániel vezérigazgatói kinevezését az állami médiavállalat élén.

„Az állami média az ukrán háború kitörése óta folyamatosan terjeszti az orosz propagandával összhangban lévő álláspontokat. Eközben a háborúval kapcsolatos ellenzéki megszólalások szövegkörnyezetükből kiragadva, eltorzítva, valótlan tartalommal jelennek meg. Ezzel az állami média, azaz az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. megmutatta, hogy még egy háborús helyzetben sem képes megvalósítani a tisztességes tájékoztatást. A politikailag elfogult, a valóságot a Fidesz politikai érdekei alá rendelő tájékoztatás az állami média védjegyévé vált”

– húzta alá Polyák, aki szerint, mivel az MTVA egy teljesen hierarchizált szervezet, minden döntésért az MTVA vezérigazgatója viseli a végső felelősséget.

Polyák Gábor a „Newsreel, hogyan tanítsuk a jövő újságíróit?" című konferencián Pécsen 2019. november 6-án.
Polyák Gábor a „Newsreel, hogyan tanítsuk a jövő újságíróit?” című konferencián Pécsen 2019. november 6-án. Fotó: Meixer Fanni / Media1-archív

Koltay Andrástól azt is kéri, hogy az MTVA élére egy „olyan hiteles, feddhetetlen szakembert nevezzen ki, aki garantálni tudja a közszolgálatiság elveinek, mindenek előtt a pártatlan tájékoztatásnak az érvényesülését”.

Szintén mai hír, hogy a magyar ellenzék az EBESZ-hez fordult, miután az Egységben Magyarországért pártjai elfogadhatatlannak tartják, hogy az állami és a szintén közpénzből fenntartott kormányközeli média szerepet vállal a putyini háborús propaganda terjesztésében – a Media1 ezzel kapcsolatos írását ide kattintva olvashatja el.

Szombaton Ungár Péter az LMP nevében fordult a Médiatanácshoz, mert a pártnál elfogadhatatlannak találják, hogy az idén 130 milliárd forintból működő MTVA az orosz agressziót mosdatta. További érdekesség, hogy a párt közleményét az MTI OS nem volt hajlandó közölni, mivel a közmédia szervezetén belül működő MTI szerint „a leírtak sértik a közmédia jó hírnévhez fűződő jogait”.

Mint arról beszámoltunk, a közmédiában Nógrádi György kormányközeli szakértő arról beszélt, hogy Ukrajna indított háborút Oroszország ellen (valójában épp az ellenkezője történt), Georg Spöttle Fidesz-aktivista, a Pesti Tv vezető szerkesztője, akit szintén szakértőként mutattak be az állami tévében, Hitlerhez hasonlította a megtámadott Ukrajna elnökét.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a Sára Sándor vetítő- és koncertterem ünnepélyes átadásán az MTVA Kunigunda útjai székházában 2021. szeptember 22-én. A két éve elhunyt Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr nevét viseli ezentúl az MTVA vetítő és koncertterme. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások