fbpx
Az MTVA épülete Budapesten Fotó: Ladányi András, Media1

Az EBESZ-hez fordul az ellenzék a Közmédiában terjesztett Putyin-barát álhírek miatt

Az Egységben Magyarországért pártjai elfogadhatatlannak tartják, hogy az állami és a szintén közpénzből fenntartott kormányközeli média szerepet vállal a putyini háborús propaganda terjesztésében, éppen ezért az ellenzéki szövetségi tagjai az EBESZ magyarországi missziójához fordulnak.

Az Egységben Magyarországért a Media1.hu-hoz hétfőn délután eljuttatott eljuttatott közleménye szerint „nem lehet szó nélkül nézni, ahogy az állami médiában az orosz agresszióval kapcsolatban elferdítik a valóságot, a magyar ellenzéki álláspontokat pedig a szövegkörnyezetükből kiragadva, azok eredeti jelentését teljesen megváltoztatva közlik. Ez a gyakorlat elítélendő és különösen felelőtlen is, tekintve, hogy az Európai Unió már szankciókkal sújtja a putyini háborús propagandát terjesztő orosz médiacégeket.”

Az ellenzék közölte azt is:

„Amikor a hazánkkal szomszédos Ukrajnában jelenleg is sokan vesztik életüket az otthonuk védelmében, rendkívül fontos lenne a korrekt tájékoztatás és a politikai megszólalások tisztességes bemutatása. A jelenlegi háborús helyzetben az a minimum, hogy a több mint 130 milliárd forintból fenntartott állami média megfeleljen ezeknek a követelményeknek.”

  • DK
  • Jobbik
  • LMP
  • MMM
  • Momentum
  • MSZP
  • Párbeszéd

A Médiatanácsnál már próbálkoztak

A mostani lépést, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) fordul az ellenzék, megelőzte, hogy korábban számos alkalommal sikertelenül fordultak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához a közmédia működését kifogásolva, de a kormánypárti szavazatokkal megválasztott testület általában ezeket az ügyeket lesöpri az asztaláról. Mint arról a Media1 beszámolt, a napokban az állami tévé által sugárzott orosz propaganda ügyében az LMP már a Médiatanácshoz fordult, és Polyák Gábor, az ellenzék médiakabinetjének vezetője Koltay András, a Médiatanács elnökének személyes felelősségét is felvette egy nyílt levélben.

Arról, hogy milyen oroszbarát propagandát terjeszt az állami médiavállalat, itt, itt, itt és itt érthetők el a Media1 jelenségre felhívó hírei. Az ügyben korábban a Media1 kérdéseket küldött a nemzeti médiahatóságnak, hogy terveznek-e lépéseket az oroszbarát propaganda beszüntetése ügyében, de szombat óta nem válaszolnak a megkeresésünkre. Ezekről az ügyekről is beszélgetünk a Media1 podcast- és rádióműsorának e heti adásában Kocsi Ilonával, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnökével. A beszélgetést hamarosan közzétesszük.

Frissítés 15:41

Petíció indult Papp Dániel menesztése érdekében

Petíció is indult Papp Dániel eltávolítására, ami ezen a linken érhető el.

További hírek

Borító: Az MTVA épülete Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások