fbpx
Az MTI híreiben folyamatosan orosz hadműveletként említi az Oroszország által indított Ukrajna elleni háborút. Fotó: Kulcsár László / Infovilág fotója

Kulcsár László: Nagyon megfenyegethették az MTI-t a Karmelitából

Az Infovilág főszerkesztője, volt külpolitikai tudósító, nagyon megdöbbent azon, milyen címadásokkal számol be a magyar állami hírszolgáltató az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúról és hogyan próbálja szépíteni mindazt, amit Vlagyimir Putyin tett.

Kulcsár László, az Infovilág főszerkesztője, aki külügyi tudósítóként testközelből, Horn Gyulától egy karnyújtásnyira tudósított 1989-ben a Vasfüggöny lebontásának pillanatáról, nyilvános Facebook-oldalán fakadt ki szombaton (immáron másodjára) azon, hogyan tudósít az orosz-ukrán háborúról az állami Duna Médiaszolgáltatóhoz (közmédiához) tartozó Magyar Távirati Iroda (MTI). Az újságírót megdöbbentette, hogy immáron harmadik napja, tehát azóta, hogy Vlagyimir Putyin parancsára az orosz haderők megtámadták Ukrajnát, mindezt „orosz hadműveletként”, azaz szépítő kifejezéssel emlegeti címadásaiban, nem pedig úgy, ami a valóság: háború.

Az újságíró úgy véli, szerinte „nagyon megfenyegethették az MTI-t a Karmelitából” (ott működik Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatala). Kulcsár – a felháborodása nyomatékosításául csupa nagybetűvel tette közzé a témáról 2. nyilvános bejegyzését – ezt írta:

„a Putyinnak elképesztő mértékben le- és elkötelezett Orbán meg hasonszőrű társai nem merik kimondani, hogy nem holmi ártalmatlan hadművelet folyik a ma még független Ukrajna ellen, hanem háború. Súlyos ember- és anyagi áldozatot követelő háború, amelyben a parancsra sistergő gyűlölet, öldöklés és rombolás a II. világháborút idézi, azt az időszakot, amikor oroszok és ukránok (és még hány nép, nemzet fia!) együtt küzdöttek az Európát, a világot pusztulással fenyegető hitleri hadigépezet ellen. Vitathatatlan: Putyin a fasiszta-náci-német diktátort utánozza, feltehetően ugyanolyan szellemi állapotban, mint Hitler volt. Gyáva magyar hódolója ugyanúgy tekint lentről fölfelé a Kreml urára, mint 80 esztendővel ezelőtti magyar elődje. Szégyellem, hogy ilyen miniszterelnöke van drága hazámnak.”

Kulcsár képernyőképekkel is dokumentálta, milyen eufemizmust (szépítő kifejezést) használ az MTI arra, ami Ukrajna ellen indult.

Az újságíró szerint a „háború” kifejezés és a „hadművelet” szó között jelentős különbség van, amit a Magyar Nyelv Értelmező Szótárát fellapozva bárki ellenőrizhet. Néhány napja is szóvá tette már a kifejezés használatát. Akkor ezt írta:

„Egyszerűen elképesztő!
A Magyar Távirati Iroda (elméletileg közszolgálati média!) azzal szédíti olvasóit, hogy vacak, semmitmondó, hazug jelzővel illeti a putyini Oroszország súlyos agresszióját, az Ukrajna ellen ma hajnalban kirobbantott háborút.
Azt írja »hírei« sokaságának címében, hogy »OROSZ HADMŰVELET«.
Micsoda arcátlanság! Micsoda hamisítás! Micsoda félrevezetése az embereknek!
Hadművelet: hadseregcsoportok, seregtestek összehangolt harcászati tevékenysége – írja a Magyar Nyelv Értelmező Szótára. Csak hát ami Ukrajnában zajlik, az háború ám, a már régóta százmilliók által mélyen nem tisztelt Putyint kímélő »tévirati« iroda! Még akkor is, ha netán Putyin pincsijének szeretnétek hízelegni ezzel a fedőfogalommal.
Persze, előbb-utóbb ti is rá fogtok jönni: ha egy ország (quasi nagyhatalom) hadserege hadüzenet nélkül megtámad egy (vagy több) másik, szuverén országot, és ott légi és szárazföldi hadi eszközeit bevetve, súlyos károkat okozva mindenekelőtt a polgári lakosságnak (egyelőre nem tudható, hányan estek áldozatul) és persze a megtámadott országnak a nemzeti vagyonban, tulajdonban, történelmi értékekben stb. is, akkor az bizony háború. Hogy is írja az idézett szótár? »Államok vagy társadalmi csoportok között hadseregekkel vívott fegyveres harc.« Mélyen tisztelt (általam évtizedekig példaképnek tekintett!) Magyar Távirati Iroda, a hitelesség megköveteli a pontos, hiteles fogalmazást. Évtizedekig meggyőződésem volt, hogy a seggnyalás és törleszkedés kora már rég mögöttünk van.
Persze, más a hit és más a valóság.”

Mások is kiakadtak a közmédiára

Mint arról a Media1 is beszámolt, közmédiától – ahová az MTI is tartozik szervezetileg – egyébként nem áll távol a hamisítás az orosz-ukrán háború kapcsán. Nemrég például azt állította egyik „szakértőjük”, Nógrádi György, hogy úgymond Ukrajna támadta meg Oroszországot. Épp ma számoltunk be arról, hogy Polyák Gábor, az egyesült magyar ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője azt követeli nyílt levelében, hogy Koltay András, a Médiatanács elnöke lépjen fel az állami médiában tapasztalható orosz propaganda ellen, valamint távolítsa el az MTVA vezérigazgatóját, Papp Dániel vezérigazgatót, akiről a bíróság korábban kimondta, hogy jogszerűen nevezhető hírhamisítónak. Ungár Péter LMP-s politikus pedig azt kérdezte Papp Dánieltől, kap-e pénzt azért, hogy teletömik Kreml-barát propagandával a közmédiát.

Megírtuk azt is, hogy számos hazai kormánypárti felület is oroszbarát propagandát folytat, sőt van, aki nyíltan kiáll az orosz elnök mellett.

Kiderült az is, hogy a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálata nem engedi publikálni a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleményét, amelyben bírálta a Médiatanács elnökét egy minapi interjúja kapcsán, amelyben kétségbe vonta, hogy van-e szükség a független újságírásra.

Egy másik cenzúra is történt: az MTI OS nem hajlandó lehozni az LMP közleményét arról, hogy feljelentették a Médiatanácsnál az MTVA-t.

További híreinkért kattintson ide!

Borító: Az MTI híreiben folyamatosan orosz hadműveletként említi az Oroszország által indított Ukrajna elleni háborút. Fotó: Kulcsár László / Infovilág fotója
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások