fbpx
Bende Balázs, a közmédia vezető szerkesztője

Nem indít eljárást a Médiatanács a Közmédiát leleplező hangfelvétel miatt, indul a Music FM egykori frekvenciájára a pályázat

Eldőlt, mihez kezd a Médiatanács azzal a közel egy hónapja kiszivárgó hangfelvétellel, melyből kiderült, hogy a közmédia munkatársait elbocsátással fenyegették meg arra az esetre, ha nem hajlandók a kormány retorikájának megfelelően tudósítani az európai parlamenti választási kampányban. A Médiatanács e heti ülésén az is eldőlt, hogy péntektől elindul a bezárt Music FM egykori frekvenciájára vonatkozó rádiós pályázat, illetve több más rádiós ügy is terítékre került.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülését követően az NMHH Kommunikációs Igazgatósága kedden délután közölte: „hatáskör hiányában” nem indít eljárást a közszolgálati médiaszolgáltató, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. hírszerkesztési gyakorlata ügyében a hozzá beérkezett bejelentések nyomán.

A hangfelvétel még november 12-én került nyilvánosságra: ebben az volt hallható, amint Bende Balázs vezető szerkesztő lényegében megfenyegette munkatársait: ha nem hajlandók a kormány kommunikációja szerint tudósítani, elbocsátják őket.

Ellenzéki képviselők ezt követően éltek bejelentéssel a médiaszolgáltató törvényes működése feletti kontrollt ellátni hivatott testülethez, melynek elnöke, Karas Monika akkor azt ígérte, megvizsgálják a bejelentés tartalmát.

Imre Balázs műsorvezető az M1 Híradóban
Imre Balázs műsorvezető az M1 Híradóban.

Az NMHH Médiatanács most azt közölte: nem merült fel a hatóság hatáskörébe tartozó rendelkezés megsértése a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-nél, ezért nem indít eljárást a szolgáltatóval szemben. A Médiatanács úgy véli:

a médiaszolgáltatók a médiaszabályozás alkalmazásakor kizárólag az általuk közzétett tartalom kapcsán vonhatók felelősségre; a műsorkészítés során elkövetett esetleges jogsértéseikre a médiaigazgatási jogszabályok nem terjednek ki. Emellett a médiatörvény kiemeli a szerkesztői szabadság elvét, miszerint a médiaszolgáltatók szabadon határozzák meg, hogy milyen elvek mentén, milyen szempontokat figyelembe véve állítják össze műsoraikat, és azt, hogy miről számolnak be, a témákat milyen szempontból és milyen mélységben érintik.

A bejelentők a közszolgálati médiaszolgáltatás alapvető elveinek megsértésére is hivatkoztak, ezek az alapelvek azonban a Médiatanács szerint a médiatörvényben található olyan általános, deklaratív jellegű rendelkezések, amelyek nem szerepelnek konkrét tényállásokban, ezért hatásköri szabályok hiányában érvényesülésüket nem vizsgálhatja a Médiatanács. A testület ugyancsak nem ellenőrizheti a Közszolgálati kódex szabályainak érvényesülését sem, ezeket ugyanis a Közszolgálati Testület felügyeli.

Bár a bejelentések kifogásolták a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányát is, a médiaszabályozás alapján a testület ezt kizárólag kérelemre és csak konkrét tartalom esetében vizsgálhatja – írja a médiahatóság lapunkhoz is eljuttatott keddi közleménye.

„Ilyen kifogást először a médiaszolgáltatónál kell jelezni a műsorszám sugárzásától számított 72 órán belül, és meg kell határozni a kifogásolt tájékoztatástól érdemben eltérő, hiányolt álláspontot. A Médiatanácshoz érkezett beadványok egy része azonban nem jelölt meg konkrét műsort, a többiben szereplő két említett műsorszám pedig a bejelentés benyújtása előtt több hónappal került adásba, így a vizsgálathoz a médiatörvényben előírt speciális feltételek nem teljesültek” – tették hozzá.

A kiszivárgó hangfelvétel tartalma alapján ellenzéki képviselők egyébként rendőrségi feljelentéssel is éltek, ám a BRFK úgy véli, nem történt bűncselekmény. A rendőrségi döntéséről itt található részletesebb  hírünk.

Indul a Music FM frekvenciájára vonatkozó pályázat

Véglegesítette és pénteken teszi közzé honlapján, az nmhh.hu-n a testület a Pápa 95,7 MHz helyi és a Budapest 89,5 MHz körzeti vételkörzetű frekvenciák pályázati felhívásait kereskedelmi jelleggel. A pápai ajánlatokat január 18-án, a budapestieket január 20-án lehet majd benyújtani. Ez utóbbi frekvenciát használta a tavaly bezárt Music FM. A frekvencia, miután az NMHH Médiatanács nem hosszabbított a szolgáltatóval, néma maradt, a rádiós cég pedig frekvencia és ezáltal bevétel hiányában megszűnt.

Music FM
Music FM

A tanács elvégezte a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti és a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz helyi vételkörzetű frekvenciák közösségi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatát. A grémium a nyíregyházi pályázaton hiánypótlásra szólította fel a Médiahíd Kft.-t, a mosonmagyaróvári eljárásban pedig a Katolikus Rádió Zrt.-t.

Hozzájárult a testület, hogy a Karc FM Média Kft. a szerződéses vállalása szerinti december 8. helyett legkésőbb február 6-án kezdje meg KARC FM 98,4 néven működő, közösségi jellegű médiaszolgáltatását a Sopron 98,4 MHz helyi frekvencián. Az NMHH arra nem tért ki, mi az oka annak, hogy a médiaszolgáltató nem tudta megkezdeni a sugárzást.

Jogsértést találtak 26 médiaszolgáltatónál

A Médiatanács megvizsgálta a 2019-re vonatkozó beszámolási kötelezettségek teljesítését az arra kötelezett médiaszolgáltatók körében. A testület összesen 26 szolgáltatónál állapított meg jogsértést, közülük 25 felszólítás után elküldte beszámolóját, egy vállalkozás pedig – a Progetto Média Kft. – 70 ezer forintos bírságot kapott.

A Médiatanács e heti üléséről sem került fel a jegyzőkönyv a honlapjára, azt csak későbbiekben publikálják, épp ezért előfordulhat, hogy mint arra számos alkalommal volt már példa, más fontos döntések is születtek, amelyeket azonban az NMHH kihagyott a testület üléséről kiadott sajtóanyagból.

További hírek találhatók a Media1-en! Kövessen bennünket Facebookon, jelentkezzen napi hírlevelünkre és RSS hírfolyamunkra is feliratkozhat!

Borító: Bende Balázs, a közmédia vezető szerkesztője
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások