fbpx
Ungár Péter médiavállalkozó, LMP-s politikus, Schmidt Mária kormánybiztos fia

Feljelenti a Médiatanácsnál az LMP a közmédiát, és ezt az MTI nem hajlandó közölni

Az nem tetszik Ungár Péternek, hogy orosz propaganda hangzott el az M1 tévécsatornán, miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

Az LMP szombati közleményében azt írja, hogy Ungár Péter a párt nevében azért fordul a Koltay András vezette Médiatanácshoz, mivel elfogadhatatlannak találják, hogy az idén 130 milliárd forintból működő MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) az orosz agressziót mosdatta.

Ungár szerint a Médiatanácsnak ki kell vizsgálnia, hogy az M1 tévécsatornán csütörtökön elhangzó a háborúért Ukrajnát felelőssé tevő műsorszámok mennyiben felelnek meg a közszolgálatiságnak, a pártatlan, elfogulatlan tájékoztatásnak.

„A köztelevízió adásában a szereplők és a televízió műsorvezetői több, egymást követő beszélgetésben is az agresszor Oroszországot mutatták be mint pozitív, megfontolt, nyugodt szereplőt és a megtámadott Ukrajnát tették felelőssé a háborúért. Az MTVA által adásba engedett beszélgetések egyoldalú, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok voltak. A televízió még kísérletet sem tett az eltérő szempontok bemutatására, vagy geopolitikai elemzésre, egyszerűen a Kreml álláspontját közvetítette. Ez az álláspont pedig nem mellékesen ellentétes az EU, a NATO és a magyar kormány álláspontjával is” – írták.

A köztévé adásában Nógrádi György kormányközeli biztonságpolitikai szakértő olyanokat állított, hogy Ukrajna háborút indított Oroszország ellen. Georg Spöttle, a másik kormányközeli szakértő pedig Hitlerhez hasonlította az ukrán elnököt.

Mint arról korábban már beszámoltunk, korábban Ungár Péter korábban azt kérdezte Papp Dánieltől, az MTVA vezérigazgatójának, hogy a Kreml-propaganda terjesztéséért kap-e esetleg pénzt Oroszországtól. Polyák Gábor, az egyesült ellenzék sajtópolitikai kabinetjének vezetője pedig Koltay Andrást, a Médiatanács elnökét tette felelőssé arra az esetre, ha nem távolítja el posztjáról Papp Dánielt, illetve nem állítja meg az orosz propaganda terjesztését.

Frissítés 19:17

Nem hajlandó közölni az MTI OS, hogy a Médiatanácshoz fordul az LMP

A Telex eközben arról ír, hogy az LMP közleményét arról, hogy a Médiatanácshoz fordul az adásban történtek miatt, az MTI OS nem hajlandó közölni, mivel szerintük a leírtak sértik a közmédia jó hírnévhez fűződő jogait. Az efféle cenzúrák egyébként nem ismeretlenek az MTI praxisában: néhány napja például a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a Médiatanács elnökét bíráló kijelentésének publikálását is megtagadták. Amikor a Media1 megkérdezte a néhány nappal ezelőtti esetről a Médiatanács elnökét az NMHH sajtóosztályán keresztül, a médiahatóságnak nem volt rá válasza.

További hírekért kattintson ide.

Borító: Ungár Péter, az LMP politikusa. Fotó: wikipedia
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások