fbpx
Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Oroszbarát propagandát folytat több hazai kormánypárti felület – van, amelyik nyíltan kiállt az orosz elnök mellett

Eközben az orosz médiahatóság arról tájékoztatta a médiát, hogy a háborúról kizárólag az állami tudósítások alapján lehet beszámolni. A szabályt megszegők pénzbüntetést kockáztatnak.

Míg a magyar kormány hivatalosan az uniós közös álláspontot követve Ukrajna területi egységét támogatta, a fideszes „médiagépezet” jelentős része nyíltan Vlagyimir Putyin pártján áll – írja az Átlátszó.

A portál szerint több orosz forrásból származó, Ukrajnát agresszorként bemutató álhírt terjesztenek, sőt, az az igény is felmerült, hogy Magyarország szálljon be Ukrajna felosztásába.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én késő este bejelentette, hogy Oroszország elismeri a Kelet-Ukrajnai szakadár „népköztársaságok”, Donyeck és Luhanszk függetlenségét.

A csapatok bevonulásával a propagandagépezet is elindult, hogy ürügyet kreáljon az orosz hadművelethez.

 

Ehhez az orosz média megrendezett felvételeket is bemutatott, amelyeken az ukrán hadsereg Donyeck és Luhanszk elleni támadásainak állítottak be – az egyik orosz tévében például levetítettek egy (eredetileg a donyecki szakadárok által közzétett) felvételt azzal a körítéssel, hogy azon szabotázsakciót végrehajtó ukrán kommandósok és a donyecki lázadók tűzharca látható.

Az Átlátszó hangsúlyozta: Elliot Higgins, a Bellingcat oknyomozó portál alapítója rámutatott, hogy a felvétel biztosan hamisítvány, az azon hallható robbanások hangjai valójában egy 2010-es finn hadgyakorlatról készült videóból lettek kivágva.

Az orosz háborús propaganda főbb állításai a napokban már megjelentek a Fideszhez és a magyar kormányhoz köthető médiafelületeken is.

Február 22-én, az Oroszországgal szembeni EU-szankciókról folyó tárgyalásokról olyan hírek szivárogtak ki, hogy Orbán blokkolni próbálta az intézkedéseket. A The Guardian egy meg nem nevezett diplomatát idézett. Kovács Zoltán államtitkár ezt később álhírnek nevezte. A nap végén a magyar kormány a többi tagállammal együtt aláírta a szankciókról szóló uniós határozatot.

Így reagáltak a fejleményekre a kormánypárti médiumok

Az M1 Híradója Putyin bejelentését egy, az orosz, ukrán és nyugati álláspontokat is bemutató riportban dolgozta fel – idézte fel az Átlátszó –. A riport elején azt tartották fontosnak kiemelni televíziónál, hogy a szakadárok ellenőrizte területen élők ünneplik az orosz döntést, utcabál kezdődött, mivel „rendezetlen volt a hovatartozásuk, sem Oroszországhoz, sem Ukrajnához nem tartoztak”, emiatt a rászorulók nem kapták meg a juttatásaikat – valójában Donyeck és Luhanszk egész területét Ukrajnához tartozónak tekintik az államok, köztük Magyarország is.

Ezzel szemben a szakadár államokra a köztévés híradóban következetesen „Ukrajna és Oroszország között fekvő területekként” hivatkoztak.

A Pesti TV Politikai Hobbista című műsorában az Ukrajna-szakértőként bemutatott (valójában az Átlátszó szerint fotós és hadmérnök) Mernyó Ferenc adott interjút, aki

arról beszélt, ukrán nép és kultúra nem létezik, az ukrán csak az orosz egy nyelvjárása.

Azt is mondta, Kelet-Ukrajnába ukrán katonák törtek be. Az egyik műsorvezető azt is állította, hogy „állítólag” konkrétan Oroszország területére hatoltak be Rosztov mellett (ilyen valójában nem történt, bár az FSZB azt állította, egy ukrán területről kilőtt lövedék tényleg eltalált egy orosz határőrállomást – szögezte le az oknyomozó portál).

A PestiSrácok oldalán szintén megjelent egy ukrán támadásról szóló álhír, bár az Átlátszó szerint ez lehetett véletlen félrefordítás következménye is.

Az Origo – bár nem közölt orosz propagandát –, az elmúlt napokban gyakorlatilag látványosan kerülte az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos híreket az Átlátszó állítása szerint.

A közösségi médiában is megjelent a Kreml-propaganda

Míg kormánypárti politikusok a hivatalos Facebook-oldalaikon diplomatikusan fogalmaztak, addig a „szürkezónás” kormánypárti oldalakon a legnyíltabb Kreml-propaganda folyt. A Számok – a baloldali álhírek ellenszere nevű, 89 ezer követővel rendelkező oldal a Putyin ukrajnai bevonulásról szóló döntését a következőképp kommentálta:

„Oroszország elismeri a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét! Tisztelet és hála érte! (…) Reméljük Krímhez hasonlóan megtartják a népszavazást, kérni fogják az Oroszországhoz való csatlakozást, Oroszország pedig fel is fogja őket venni”.

Az oldal ma, csütörtök reggel, amikor Ukrajnát Oroszország megtámadta, nyíltan Moszkva mellé állt.

A Milliók Orbán Viktor és kormánya mellett című oldal Pilhál Tamás, a Magyar Nemzet szerkesztőjének írását osztotta tovább; ebben Pilhál Ukrajnával kapcsolatban úgy fogalmazott, a

„Nyugat által íróasztalnál megrajzolt, sátáni gonoszsággal kreált műállamokat föl kell számolni, területeiket vissza kell adni azok eredeti tulajdonosainak”.

Pilhál hozzátette:

„Magyarországnak nem szabad segítenie a náci, nemzetiségeit terrorizáló ukrán bábkormányt”.

Nem sokkal Putyin bejelentése után a Patrióta Európa Mozgalom posztolt egy mémet, amely azt a Kreml-narratívát erősíti, hogy a NATO (azaz Magyarország katonai szövetségesei) a valódi agresszor.

Az Átlátszó szerint az oldal nem most kezdte az orosz propaganda terjesztését – a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződéslistája alapján azt írják, hogy az oldalt működtető Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) 2019-ben közel 6 millió forintot kapott a Patrióta Európa Mozgalom Facebook-oldal fejlesztésére – erről a Media1 is beszámolt korábban.

„Az MPEE az a szervezet, amely 20 éve szervezi Orbán Viktor éves megtartott évértékelő beszédét. Az egyesület elnöke 2019 óta Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős korábbi államtitkára”

– húzza alá az Átlátszó.

A független orosz média aggódik – a háborúról csak az állami forrásból lehet beszámolni

Eközben a Népszava arról számolt be, hogy hivatalos nyilatkozatban utasította el az orosz független médiumokat tömörítő Szindikátus-100 szövetség Oroszország katonai akcióját.

„A fájdalom, a harag és a szégyen az a három szó, amely tükrözi a történtekhez való hozzáállásunkat”

– fogalmaz a Taiga.info orosz portálon megjelent nyilatkozatában az Orosz Független Médiaszövetség.

A 444.hu az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor közleménye nyomán arról adott hírt, hogy arra figyelmeztetik az orosz sajtót, hogy

a háborúról kizárólag az állami tudósítások alapján számoljon be.

Azt is kérik, hogy külföldi tudósításokat ne használjon senki.

A szabályt megsértőkre 5 millió rubel, azaz közel 20 millió forint pénzbüntetés vár, és az internetes oldalukat is blokkolhatják.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások