fbpx
Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megválasztott elnökének az Országgyûlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én.

Megerősítették: távozik Karas Monika, a Médiatanács és a médiahatóság elnöke (FRISSÍTETT!)

Ezzel újabb 9 évre Fideszhez közeli ember kerül a médiahatóság és a Médiatanács élére. Már az utódját is emlegetik.

Ahogy az előzetesen várható volt (azt a Szabad Európa Magyarország és Media1 is megírta egy évvel ezelőtt), a 24.hu szerint nemrég benyújtotta lemondását Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke.

A 24.hu szerint Karas már tudatta is elhatározását Áder János köztársasági elnökkel.

Frissítés: időközben az MTI és az M1 nemzeti hírtévé is azt közölte, Karas lemondott. Úgy tudják, Karas az Állami Számvevőszék alelnöke lesz. Már Karas utódját is emlegeti az állami hírvállalat. E szerint az utód Koltay András, a Médiatanács volt tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Karas lemondását az NMHH kommunikációs igazgatósága is megerősítette.

A Fidesz-közeli médiavállalatok után a Médiatanács élére 2013. augusztus 19-én, Szalai Annamária halála után kinevezett Karas Monika idején a Médiatanácsnál több visszaélésgyanús ügy is történt: ezekre a Media1 is számtalanszor felhívta a figyelmet, ám sem Karas, sem a Médiatanács nem kért helyreigazítást, érdemben ezeket nem tudta megcáfolni.  Karas legemlékezetesebb botránya az volt, amikor az általa vezetett Médiatanács Andy Vajna filmügyi kormánybiztos médiavállalatának úgy akart frekvenciát adni, hogy a Vajna által irányított rádiós társaság pályázata hemzsegett a hibáktól, például nem csatolták be az ilyenkor szükséges kötelező, elkülönített bankszámla-igazolást.

Ugyanez a Médiatanács egyébként másokkal már nem volt ilyen elnéző: a Klubrádiót például elnémította idén februárban (a Kúria szerint törvényesen, mert a rádió pályázata hibás volt), de Karas korszakának áldozata lett a Civil Rádió, a Class FM és Music FM is, melyek szintén elvesztették frekvenciájukat.

A Médiatanácsnál a transzparencia is megkérdőjelezhetővé vált: számos alkalommal nem mutattak meg rádiós frekvenciapályázatokra beérkezett pályázati ajánlatokat a pályázatok lezárulta ellenére sem, holott ezek nemzeti közvagyont érintenek. Egy ideje már egyes kormányközeli pályázók esetében a pályázatban vállalt médiaszolgáltatás nevét sem említik és nem válaszolnak a Media1 erre vonatkozó kérdéseire.

Karas lemondása mögött feltehetőleg az áll, hogy a Fidesz ezzel a módszerrel próbálja elérni, hogy ne a következő Országgyűlés, hanem még a mostani döntsön egy új elnökről, így újabb 9 évre kormánypárti szavazatokkal megválasztott vezető felügyelheti a magyar médiapiacot és dönthet rádiós pályázatok ügyében, vagy épp arról, hogy megengedi-e médiavállalatok fúzióját.

Karas néhány nappal ezelőtt, kedden még az Internet Hungary egyik vezető előadója volt, ahol méltatta hatósága tevékenységét.

Karas Monika mandátuma jövőre, már az országgyűlési választások után járt volna le. Karas tavaly kitérő választ adott, lemond-e 2022 nyara előtt. Azt mondta:

„A köztársasági elnök úr által átadott kinevezési okmányomban az szerepel, hogy a mandátumom 2022. augusztus 18-ig tart.”

További hírek találhatók a Media1-en

Karas Monika, az NMHH elnöke a kinevezésekor. Fotó: MTI / archívum
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások