fbpx
Klubrádió riportszoba

A Klubrádió az Alkotmánybírósághoz fordult, sőt ha kell, Strasbourgig is elmennek

Úgy érzi a Klubrádió, sérti az Alaptörvényt, hogy a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciára vonatkozó jogosultsága lejáratakor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem volt hajlandó meghosszabbítani azt. Ha a Fővárosi Törvényszékhez és a Kúriához hasonlóan az Alkotmánybíróság sem segítene a rádiónak, a rádiós cég kész az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmenni.

A Klubrádió beadványban fordult az Alkotmánybírósághoz, mert jogsértőnek tartja, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2020 szeptemberében a rádió által elkövetett jogsértésekre hivatkozva nem hosszabbította meg a frekvenciahasználati engedélyét. A médiahatóság döntése miatt a Klubrádió nem folytathatta a sugárzást a Budapest FM 92,9 MHz-es frekvencián 2021. február 14-től, azóta a műsora csak az interneten érhető el.

A Klubrádió ügyét azóta a Fővárosi Törvényszék és a Kúria is tárgyalta. A törvényszék szerint az NMHH Médiatanácsa minden tekintetben teljesen jogszerűen, a médiatörvény és a pályázati felhívás szövege alapján járva döntött úgy, hogy kizárja a Klubrádió Zrt.-t a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatból, majd idén június 17-én a Kúria is úgy találta, hogy a rádió tévesen állította, hogy jogszerűtlen volt pályázata elutasítása.

Diszkriminációra és aránytalanságra hivatkoznak

A Klubrádió Alkotmánybírósághoz eljuttatott beadványát két szempontra alapozta a médium nevében eljáró dr. Cech András ügyvéd. A jogász szerint sérült az egyenlő bánásmód, egyenlő elbírálás elve. A Klubrádió azzal érvel, hogy úgy tudják, volt olyan rádió, amelynek a Médiatanács annak ellenére meghosszabbította a jogosultságát, hogy az ő esetükben is előfordult hasonló, sőt állítólag súlyosabb jogsértés is – hangzott el az Esti gyors című műsorban kedden.

Klubrádió
Klubrádió

A Klubrádió azzal is érvel, hogy a Médiatanács által hozott döntés, vagyis a frekvenciaszerződés meghosszabbításának elutasítása úgymond aránytalan büntetés az elkövetett jogsértések súlyához képest.

A rádiós társaság szerint elfogadhatatlan a Médiatanács érvelése, hogy minden jogsértés egyforma súllyal esik a latba, hiszen a testületnek kizárólagos mérlegelési jogköre van a törvény szerint, és ezzel élt is. A Klubrádió szerint az egyébként bíróságon meg nem támadott 30 ezer forintos bírságokról szóló határozatok kis súlyú büntetések, csekélyek, nem szándékosak és adminisztratív jellegűek, vagyis nincs szó a médiatörvény súlyos megsértéséről. (A médiatörvény szerint két apróbb, de azonos típusú jogsértés esetén már nem illeti meg a médiaszolgáltatót a hosszabbítás lehetősége, hanem a Médiatanácsnak el kell utasítania a kérelmet, a rádiós vállalatnak pedig legfeljebb egy másik pályázaton lehet esélye frekvenciához jutni.)

Ha kell, a Klubrádió Strasbourgig megy

Cech András a Klubrádió Esti gyors című műsorában hozzátette, hogy a Médiatanács döntését az Alaptörvényben biztosított jogok sérelmének tartják. Abban bíznak, hogy az Ab megsemmisíti a Kúria döntését, és így orvosolni lehet a helyzetet valamelyest. A jogász azt mondta, nem az Alkotmánybíróság az utolsó jogi fórum, amelyhez a Klubrádió az ügyével fordulhat, ugyanis nemzetközi bírósághoz is fordulhatnak, de ennek előfeltétele, hogy a hazai jogorvoslati lehetőségeket kimerítsék. Ha az Alkotmánybíróság sem segítene a Klubrádió helyzetét megoldani, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) terveznek fordulni.

A Klubrádió egyébként egy másik jogvitában is áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával: a vita tárgya ott az, hogy jogos volt-e a Klubrádió kizárása a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatból. Az NMHH Médiatanács szerint a rádiós társaság feloldhatatlan ellentmondásokat tartalmazó, hibás pályázatot nyújtott be, ráadásul a vállalat több mint fél évtizede törvénytelenül működik, saját tőkéje ugyanis negatív, így nem is pályázhatott volna, sőt akár a kényszertörlése is elrendelhető lett volna. A Klubrádió ezt vitatta, ám az ügyben a Fővárosi Törvényszék ugyancsak a Médiatanácsnak adott igazat. Ez a jogvita a Kúrián szeptember második felében folytatódik: akkor lesz az első tárgyalás.

A Klubrádió ügyében egyébként nemrég az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

Még több hír érhető el a Media1.hu-n! Feliratkozhat hírlevelünkre és ott vagyunk Facebookon is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások