fbpx
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megválasztott új elnöke (j) esküt tesz, mellette Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács új tagja (b) az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. december 14-én. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (hátul, j).

Dördül a rajtpisztoly, indul a Klubrádió majd a Spirit FM által használt Budapest FM 92,9 MHz frekvencia újrapályáztatása

A Médiatanács idei utolsó ülésén eldőlt, hogy ma közzéteszik a Budapest FM 92,9 MHz frekvencia új, végleges pályázati felhívását. Ezenkívül ismét frekvenciához jutott a Karc FM és Katolikus Rádió. Elbírálták azt is, hogy jogszerűen sugározta-e az M1 állami hírtévé Gyurcsány Ferenc káromkodást is tartalmazó 2006-os híres őszödi beszédét egy olyan műsorsávban, amikor gyerekek is a képernyő előtt lehetnek.

Megtartotta utolsó idei ülését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa kedden. Most először ülésezett úgy a grémium, hogy azt már Koltay András, a  december 14-én 9 évre megválasztott új elnök, az Állami Számvevőszékhez átmenő és busás végkielégítéssel távozó Karas Monika utódja vezette és már jelen volt a grémium másik új tagja, Bartóki-Gönczy Balázs is.

Az e heti ülésen főleg rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntéseket hozott a testület, mielőtt január 10-ig tartó ülésezési szünetre vonult – derül ki az NMHH kommunikációs igazgatóságának a Media1-hez eljuttatott csütörtöki közleményéből.

A Médiatanács ülésén eldőlt, hogy ma, december 23-án közzéteszi a testület a honlapján a Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását közösségi jelleggel. Ez az a frekvencia, amelyet 2021 februárjáig a Klubrádió használt, majd miután a médiaszolgáltató elvesztette médiaszolgáltatási jogosultságát és a frekvencia kihasználatlanul állt, ideiglenes jogosultságot kért és kapott a Spirit FM a használatára. A frekvencia kapcsán pereskedések kezdődtek a Klubrádió és a Médiatanács között, de ezek mindegyikét a Klubrádió a Fővárosi Törvényszéken majd a Kúrián jogerősen is elvesztette, és az Arató András többségi tulajdonában lévő rádió jelenleg arra vár, hogy a strasbourgi nemzetközi bíróság is elbírálja az ügyet. A pereskedés magyarországi részének lezárultával, tehát azzal, hogy az ítéletek jogerőssé váltak a 92,9 MHz kapcsán kialakult jogvitával, újra pályáztathatóvá vált a frekvencia. Az NMHH Médiatanácsa által kiírt pályázaton bárki elindulhat, aki megfelel a pályázati kiírásban leírt feltételeknek.

További rádiós döntések

Az NMHH bejelentette azt is, hogy a Médiatanács elfogadta és közzéteszi honlapján a Mezőtúr és a Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára ismételten kiírt pályázati felhívások tervezeteit.

A Médiatanács szintén e heti ülésén elvégezte a körzeti Pécs 101,2 MHz közösségi, valamint a helyi Székesfehérvár 99,8 MHz és a Tatabánya 102,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban a beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát. Előbbinél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbi kettőnél pedig a Radio Plus Kft.-t (a Mészáros Lőrinc-közeli Rádió 1 üzemeltetője).

A Médiatanács e heti ülésén eredményt hirdetett a Berettyóújfalu telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatára kiírt pályázati eljárásban: a nyertes Halics Attila Miklós lett. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a vállalkozások – említette az NMHH.

Az NMHH közleményéből az is kiderül, hogy a Médiatanács még a múlt heti, december 14-i ülésén eredményt hirdetett az Esztergom 92,5 MHz és a Balatonfüred 96,2 MHz helyi vételkörzetű, valamint a Győr 88,1 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban: előbbinél a Katolikus Rádió Zrt., utóbbi kettőnél a kormányközeli KESMA-hoz tartozó Karc FM Média Kft. a nyertes.

A testület elvégezte a körzeti vételkörzetű Nyíregyháza 91,1 MHz kereskedelmi és a Nyíregyháza 100,5 MHz közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban a beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát. Előbbinél nyilvántartásba vette a Radio Plus Kft.-t, utóbbinál pedig hiánypótlásra hívta fel az Európa Rádió Nonprofit Közhasznú Kft.-t. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a szolgáltatók.

Az NMHH csak most jelentette be, hogy múlt heti ülésen a testület elfogadta a Szombathely telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára irányuló pályázati felhívás tervezetét. A grémium véglegesítette a Vác 87,9 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását is. A Mezőtúr telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázati eljárás esetében a Médiatanács megállapította annak eredménytelenségét, ugyanis az egyedüli induló pályázó pályázati ajánlata alakilag érvénytelen volt. A testület a szolgáltató kérelmére további 60 napos ideiglenes hatósági szerződést kötött a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel.

Megvizsgálták az M1 egyik műsorában leadott őszödi beszédet

Az M1 Most című, szeptember 17-i műsorával kapcsolatban állampolgári bejelentés érkezett, miszerint a műsorban megsértették a korhatári besorolásra (klasszifikációs eljárásra) vonatkozó rendelkezéseket. Az adásban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök 2006-os balatonőszödi beszédét teljes terjedelmében bejátszották.

Az NMHH úgy határozott, hogy mivel a Most című műsor politikai tájékoztató műsorszám, nem kell korhatári kategóriába sorolni. Erre figyelemmel a Médiatanács a hatósági eljárás során megállapította, hogy az M1 szolgáltatója nem sértette meg a gyermekek védelmére vonatkozó törvényi rendelkezéseket és más médiaigazgatási szabályt sem. (Gyurcsány Ferenc beszédében olyan kifejezések hangzottak el, mint például Elk*rtuk)

NMHH-kutatás: modern és külföldi számokat hallgatnak a legtöbbet a magyarok

2020-ban elsősorban 2019-ben piacra került zeneszámokat (14,7 százalék) hallgattak a magyarok, ezek háromötöde pedig külföldi eredetű volt – derül ki az NMHH által elfogadott új tanulmányból, ami a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgálta tavaly a YouTube és a Spotify adatai alapján.

A második helyen a 2020-as dalok álltak 13,8 százalékkal, ezeket követték sorban a megelőző évek alkotásai: az elmúlt hat év tette ki a hallgatott zenék 50,7 százalékát. A magyar előadók között a rádiókban Rúzsa Magdi, Ákos és a Wellhello voltak a legnépszerűbbek az évben, míg a külföldiek közül Dua Lipa, Ava Max és a Maroon.

A YouTube-on T. Dannyre, Rácz Gergőre és Manuelre kattintottak a legtöbben, míg a kizárólag a külföldiekre vonatkozó rangsort Dua Lipa, 6ix9ine és Topic vezették. A Spotify összesített listáján betört a top 3-ba a magyar Follow The Flow csapata, Dua Lipa és Ava Max mellé. A magyarok közül pedig a Follow The Flowt, a Bagossy Brothers Companyt és a Dzsúdlót hallgatták a legtöbben.

A Médiatanács ülésének jegyzőkönyvét csak később teszik közzé, és mivel az NMHH kommunikációs igazgatósága rendszeresen kihagy fontos döntéseket a zárt testületi ülésekről, ezért nem tudjuk megállapítani, hogy nem hoztak-e más fontos döntéseket.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Borító: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megválasztott új elnöke (j) esküt tesz, mellette Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács új tagja (b) az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. december 14-én. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (hátul, j).
MTI/Kovács Attila
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások