fbpx
Klubrádió

Klubrádió-per: a Kúrián is nyert a Médiatanács

A Kúria szerint a Klubrádió fellebbezése a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításának elutasítása kapcsán nem volt megalapozott.

A Kúria csütörtöki határozatában megállapította, hogy a felperes Klubrádió tévesen állította, hogy nem jogszerű a frekvenciajogosultsága meghosszabbítására vonatkozó kérelmének elutasítása.

A korábbi ítélet és a Kúria mostani határozata szerint a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítása a médiatörvény szerint nem lehetséges akkor, ha a médiaszolgáltató két alkalommal megsértette a médiatörvényt.  A Klubrádió a médiaszolgáltatási jogosultsága során két alkalommal megsértette az adatszolgáltatási kötelezettségét, melyet jogerős bírósági ítélet is megállapított.  A Kúria szerint 365 napon belül ezzel kétszer is nem csekély módon megsértette a médiatörvényt. A Kúria szerint a Médiatanács ilyen esetekben nem gyakorolhat méltányosságot, nem újíthatja meg a jogosultságot a médiaszolgáltató kérelme ellenére sem, kizárólag a jogalkotói akaratot követheti.

A Kúria szerint a Klubrádió nem hivatkozhat az ügyfélegyenlőség elvére sem, mivel a jogszabállyal megegyező határozat született ügyében, a jogalkotói szándékot, ami a törvényben világosan szerepel, a hatóságnak követnie kellett.

A Kúria azt is megállapította, hogy  a felperes alaptalanul hivatkozott arra, hogy az elsőfokú bíróság nem vizsgálta meg, hogy a médiatanácsi határozat összhangban van-e az Alaptörvénnyel és az uniós jogszabályokkal. A Kúria szerint a felperes ezt valótlanul, iratellenesen állította, mivel az elsőfokú bíróság ezt igenis vizsgálta, ez az ítéletében is szerepelt. Emellett a felperesnek ismernie kellett a médiatörvény tartalmát, így tudnia kellett azt, hogy ismételt jogsértése esetén a médiaszolgáltatási jogosultsága nem lesz meghosszabbítható, hiszen ez benne van a törvényben. A Kúria szerint az Alaptörvénnyel és a vonatkozó uniós joggal is összhangban született a Fővárosi Törvényszék korábbi ítélete a frekvenciajogosultság lejáratával kapcsolatban. (A Klubrádió ügyében nemrégiben a Momentum elérte, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarország ellen.)

Stock Richárd, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója a helyszínen a Media1 kérdésére jelezte: később, az írásos ítélet tanulmányozását követően kommentálja a döntést.

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly úgy határozott, nem hosszabbítja meg a Klubrádió idén februárban lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát arra hivatkozva, hogy a Klubrádió két alkalommal jogsértést követett el, és ilyen esetekben ezt kizárja a törvény.  A Klubrádió arra hivatkozva fordult jogorvoslatért, hogy a Médiatanács döntése túlzó, mivel csak apróbb hibákat követett el működése során. A Fővárosi Törvényszék azonban ezzel nem értett egyet.

A Kúria most kihirdetett határozata szerint a Médiatanács, majd az ügyben korábban eljáró Fővárosi Törvényszék is jogszerűen határozott, mivel az eljárás összhangban volt a vonatkozó jogszabályokkal.

A Klubrádiónak kell viselnie a Kúriához való fordulás jogorvoslati költségét.

A Klubrádió adását idén február 14-én kellett lekapcsolni a Budapest FM 92,9 MHz rádiós frekvenciáról. Azóta a Klubrádió internetes rádióként üzemel.

Az ügy előzményeiről itt érhetők el további írásaink.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások