fbpx
Klubrádió

Reagált a Klubrádió a rá vonatkozó kedvezőtlen alkotmánybírósági döntésre

Közleményt juttatott el a Klubrádió a Media1-hez azután, hogy az Alkotmánybíróság honlapján megjelent, nem ütközik az Alaptörvénybe a médiatörvény azon rendelkezése, ami alapján az NMHH Médiatanácsa nem hosszabbította meg a médiaszolgáltató 2021 februárban lejárt budapesti frekvenciajogosultságát újabb évekkel.

Mint arról a Media1 is beszámolt, az Alkotmánybíróság 2022. február 8-án meghozott döntésével elutasította a Klubrádió Zrt. alkotmányjogi panaszát, amelyet részint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által alkalmazott médiatörvény rendelkezés alkotmányossága, részben az ügyben a Kúria által tavaly júniusban meghozott jogerős ítélet ellen nyújtott be.

A taláros testület szerint a Médiatanács az Alaptörvénnyel is összhangban hozta meg azon 2020-as határozatát, mely szerint a Klubrádió 2021. február 14-én lejáró médiaszolgáltatását nem hosszabbítja meg, ahogyan azt a médiaszolgáltató kezdeményezte, hanem pályázatot ír ki annak hasznosítására. Az Alkotmánybíróság azt is kimondta, hogy nem ütközik alaptörvénybe a médiatörvény azon rendelkezése, mely szerint a lejáró médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítása nem lehetséges abban az esetben, ha a médiaszolgáltató két alkalommal is elkövette ugyanazt a jogsértést a működése során. Az AB indoklását tartalmazó hír itt érhető el.

A Klubrádió péntek este közleményt juttatott el lapunknak az ügy kapcsán, melyben azt hangsúlyozza, hogy az Alkotmánybíróság határozata után sem adja fel a harcát a frekvenciáért.

A Klubrádió szerint az Alkotmánybíróság indoklásából az olvasható ki, hogy a döntés pontosan ugyanolyan logika mentén és ennek megfelelően ugyanolyan tartalommal született, ahogy az ügyben 2021-ben lefolytatott bírósági eljárásokban. Azt írják:

„a 2020-as évek Magyarországán nem számít, hogy egy állami főhatóság ugyanazon – egyébként erősen megkérdőjelezhető tartalommal bíró – jogszabályt eltérően alkalmaz különféle médiumok ügyében. Ennek semmilyen jelentősége nincs az úgynevezett »alkotmányosság« szempontjából: a Médiatanács azt csinál, amit akar és a joggyakorlatát a bíróságok nem vizsgálhatják, illetve valamiért nem is merik vizsgálni, még akkor sem, ha erre amúgy törvényi lehetőségük volna.”

Megemlítették, hogy küzdelmüket most nemzetközi színtéren folytatják tovább, ugyanis Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságán már megindították az eljárásukat a Magyar Állam ellen, és Luxemburgban, az Európai Unió Bíróságán is indul a jogi eljárás a Magyar Állam ellen a kötelezettségszegési eljárásban. Az eljárások diszkrimináció vádjával indulnak.

Megemlítették, hogy a Klubrádió tovább folytatja működését webrádióként, amit az elkötelezett hallgatóinak támogatása tesz lehetővé.

Arra nem tértek ki, de a Media1 már megírta, hogy a frekvenciáért folyó küzdelmük részeként nemrég az újból kiírt Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós pályázaton is elindultak. A frekvenciáért két pályázó van: a Klubrádió mellett a Spirit FM-et működtető, ATV-közeli Közösségi Rádiózásért Egyesület, de azt egyelőre nem tudni, hogy a pályázók ajánlatait alaki és formai szempontból megfelelőnek találja-e a frekvencia hasznosításáról döntő Médiatanács, mivel a pályázati ajánlatok ellenőrzése jelenleg folyik.

Tavaly a Médiatanács egyszer már megpróbálta megpályáztatni a frekvenciát, de akkor mindhárom pályázó, a Klubrádió, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. és a Közösségi Rádiózásért Egyesület pályázatát is hibásnak találták és a pályázat eredménytelen lett. A frekvenciát jelenleg – ideiglenes jogosultság keretében – használja a Spirit FM, de abban az esetben, ha a pályázaton a Klubrádió pályázata kap magasabb pontszámot, akkor azonnal be kell szüntetnie a műsorsugárzást a 92,9 MHz-en és át kell adnia a frekvenciát a Klubrádiónak. A Klubrádiót a korábbi pályázati eljárásból azért zárta ki a Médiatanács, mert a  médiaszolgáltatást működtető részvénytársaság több mint 5 éve negatív saját tőkével rendelkezik, ami nem felel meg a hatályos cégjogi szabályozásnak, valamint a Klubrádió pályázatába több műsor időtartama kapcsán feloldhatatlannak bizonyuló ellentmondás került: ugyanis eltérő időtartamot jelöltek meg a Reggeli Gyors és a Kovátsműhely című műsorok eredeti és ismételt hosszaként. A Klubrádió vitatta ezt a döntést is, és indítottak egy másik bírósági keresetet is, de abban az ügyben is a Médiatanácsnak adott igazat először a Fővárosi Törvényszék, majd 2019 őszén a Kúria.

Még több hír található a Media1.hu oldalon. Csatlakozhat hozzánk Facebookon is!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások