fbpx
Arató András), a Klubrádió többségi tulajdonosa és Németh S. Szilárd, valamint Korvin Tibor, a Spirit FM képviseletében (jobbra)

Két ismert rádió pályázik a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciára

A Media1 megtudta, hogy a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület és a Klubrádió Zrt. adott be pályázatot kedden a kalandos történetű Budapest FM 92,9 MHz frekvencia 10+7 évre szóló használati jogáért.

Bár egyelőre egyik médiaszolgáltató sem adott ki erről közleményt, és a nemzeti médiahatóság kommunikációs igazgatósága nem reagált a Media1 ezzel kapcsolatos írásos keddi megkeresésére, a Media1 megtudta, hogy kik nyújtottak be pályázatot a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvenciára.

E szerint ezúttal két pályázóról van szó:

  • Klubrádió Zrt.
  • Közösségi Rádiózásért Egyesület (Spirit FM).

A frekvenciapályázatokat kedden délelőtt lehetett benyújtani az NMHH-nak, ahol közjegyző hitelesítette a dokumentumokat.

Kalandos történetű frekvencia

Ezt a frekvenciát jelenleg – ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultság keretében – a Spirit FM használja. A frekvenciát 2001 és 2006 között a néhai Radio Deejay használta, a 2010-es évektől 2021 februárjáig a Klubrádió volt a birtokosa, mely szerette volna ezt továbbra is megtenni, de a működése során elkövetett jogsértéseire hivatkozva a lejárófélben lévő médiaszolgáltatási jogosultsága automatikus meghosszabbítására a Médiatanács nem adott lehetőséget, hivatkozva a médiatörvényre, mely azt tartalmazza, hogy két azonos jogsértés esetén a Médiatanácsnak nincs lehetősége hosszabbítani, márpedig a vonatkozó jogsértések miatt kiszabott bírságokat a Klubrádió nem támadta meg bíróságon. Ezt utóbb azzal magyarázták, hogy a bírságok kis összegűek voltak, így nem látták szükségesnek, hogy bírósághoz forduljanak.

A médiatanácsi döntés jogszerűségét a jogosultság meghosszabbításának elutasítása kapcsán a rádió vitatta, bíróságon támadta meg azt, de a Fővárosi Törvényszék és a Kúria is a Médiatanácsnak adott igazat. Az ügy jelenleg a strasbourgi nemzetközi bíróságon van, mivel a Klubrádió ezután ott is beperelte a magyar államot.

Korábban hárman pályáztak a 92,9-re, de akkor végül minden pályázót kizárt a testület

A Klubrádió a médiaszolgáltatási jogosultsága lejárata után elindult a megüresedő frekvenciára kiírt pályázaton, ahogy a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület és egy kormányközeli kft., az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is, de végül mindhárom médiaszolgáltató pályázatát hibásnak találta a grémium, így a frekvenciapályázat eredménytelenül zárult.

Ezt a Klubrádió szintén vitatta, és megint bírósághoz fordult, de a Fővárosi Törvényszék és a Kúria is kimondta, hogy a pályázó el sem indulhatott volna a frekvenciapályázaton, mivel nem felelt meg a vonatkozó jogszabályoknak a működése, a Klubrádió Zrt. saját tőkéje hosszú ideje negatív volt, valamint a rádiós társaság pályázata több ponton feloldhatatlannak bizonyuló ellentmondásokat tartalmazott, ugyanis a műsorokra vonatkozó vállalásoknál eltérő időtartamot adtak meg.

A Klubrádió ezután politikai részrehajlással vádolta a bíróságot, amit a Kúria visszautasított. (Arató András, a Klubrádió elnöke egyébként máig azt állítja portálunknak, hogy nem igaz a negatív tőkére vonatkozó állítás, mert az NMHH elleni korábbi, 2020-ban jogerősen elvesztett kártérítési perük 6 éven át tartó időszakában a látens követelés miatt nem állt fenn a negatív saját vagyonként leírt körülmény, a per negatív eredménnyel történt befejeződése után pedig a hitelező elengedte a követelését, aminek eredményeként egy mindennek megfelelő mérleg szerinti állapot jött létre. Arató azt is állítja, hogy a médiatörvény és a pályázati kiírás nem tartalmazott arra vonatkozóan feltételt, hogy a mérleg nem lehet negatív összegű, így erre hivatkozva bárkit kizárni nem lehet. Arató András szavainak némiképp ellentmond, hogy korábban Rocskai János, a Klubrádió Zrt. könyvvizsgálója maga is nyilvános írásos dokumentumban figyelmeztette hivatalosan a Klubrádió Zrt.-t a negatív saját tőkéjére a 2021-es mérleg kapcsán és arra, hogy így a vállalat nem felel meg a gazdasági társaságokra vonatkozó törvényi kívánalmaknak.)

Mivel a frekvencia 2021 februárját követően kihasználatlanul, üresen állt, egy idő után 6 hónapra szóló ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultsági kérelmet nyújtott be annak használatára a Spirit FM üzemeltetője, a Közösségi Rádiózásért Egyesület, és a kérelemnek a Médiatanács közel két hónap után, 2021. április 6-án eleget tett. Később a Spirit FM ismét ideiglenes, 6 hónapos jogosultságot kért és kapott egy X and A nevű kft.-n keresztül.

Ezúttal ketten küzdenek

Az NMHH tavaly december 23-án számolt be arról, hogy február elsején lesz az újabb, a frekvencia végleges (10+7 éves használatára vonatkozó) pályázatok beadási határideje.

A Media1 információját, mi szerint a korábbi pályázattal ellentétben ezúttal csak két médiaszolgáltató, a Klubrádió és a Spirit FM pályázik a frekvenciára, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa honlapjának egy eldugott aloldala is megerősíti.

A Médiatanács hamarosan megkezdi a két pályázat ajánlati alaki (formai) és tartalmi ellenőrzését.

A következő hetekben, hónapokban derül ki, hogy végül ki kap lehetőséget: a frekvenciát tavaly februárig használó Klubrádió, amely jelenleg webrádióként üzemel, vagy a Spirit FM, mely jelenleg ideiglenesen használja a frekvenciát. A pályázati ajánlatokat a Médiatanács átvizsgálja, és amennyiben mindkettő megfelel a formai és tartalmi kívánalmaknak, pontozással értékelik ezeket, így végül a legtöbb pontszámot elérő pályázó kaphatja a frekvenciát.

A 92,9-es pályázat közösségi jellegű, vagyis a győztes ingyenesen használhatja majd az értékes frekvenciát, lefedve ezzel Budapestet és környékét. A frekvencia ingyenes mivoltáért cserébe különféle közösségi tartalmakat szolgáltat a győztes, illetve fele annyi reklámot sugározhat egy kereskedelmi rádióhoz képest.

Frissítés 18:06

A Spirit FM időközben a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy beadott pályázatot, erről fotót is posztoltak nem sokkal ezelőtt. A több száz oldalas pályázati dokumentációt Korvin Tibor, a rádió programigazgatója és Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, a Közösségi Rádiózásért Egyesület elnöke vitte el a médiahatóság közjegyzőjéhez.

Azt írják, azért adták be a pályázatot, mert szeretnék az elmúlt években elkezdett építkezést folytatni a rádióval, hogy legyen Budapestnek egy fiatalos közéleti rádiója. Hozzátették, remélik sikerrel pályáznak.

Frissítés 18:38

Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke is megerősítette, hogy beadták a pályázatot. A Klubradio.hu honlapnak azt nyilatkozta, hogy bár a rádió webes rádióként is népszerű maradt, fontos szempontként játszik szerepet az a törekvés, hogy a jövőben azokhoz újra eljusson a Klubrádió hírszolgáltatása és műsora, akik nem tudják a világhálón fogni az adást.

Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa és elnöke
Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa és elnöke

Frissítés 2022.02.02.

Hétfői hírünk megjelenését követően, kedden végül az NMHH mégis reagált a megkeresésünkre. Levelükben megerősítették, hogy csak a hírünkben szereplő két pályázó adott be ajánlatot.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Arató András, a Klubrádió Zrt. többségi tulajdonosa (archív) a rádió mikrofonja előtt és Németh S. Szilárd, valamint Korvin Tibor, a Spirit FM képviseletében (jobbra) a médiahatóság előtt 2022. 02.01-jén
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások