fbpx
Shabi Michaeli (Shabtai Michaeli), Rogán Antal barátja és Milkovics Pál médiavállalkozó

Vidéken indít lapokat Rogán Antal barátja, Shabi Michaeli és Milkovics Pál közös médiavállalata, a 168 Óra és a Pesti Hírlap tulajdonosa

A Pesti Hírlap mintájára Győrött, Pécsett, Kecskeméten, Nyíregyházán és több más magyar nagyvárosban is helyi újságokat indít a Michaeli, Schwartz & Brit Media, mely ezáltal a megyei lapok kiadójaként is ismert, kormányközeli KESMA versenytársává válik.

A Media1 megtudta, hogy a Pesti Hírlapot és a 168 Órát, valamint az ELLE és az ELLE Decoration című magazint is tulajdonló Michaeli, Schwartz & Brit Media (korábbi nevén Brit Media), azaz a sajtóban Rogán Antal barátjaként is ismert Schabi Michaeli (Schabtai Michaeli) üzletember és Milkovics Pál közös vállalkozása új helyi médiumok elindítását tervezi még a közeljövőben, tehát még az országgyűlési választásokat megelőzően, méghozzá:

  • Pécsi Hírlap,
  • Nyíregyházi Hírlap
  • Miskolci Hírlap
  • Kecskeméti Hírlap,
  • Kaposvári Hírlap
  • Győri Hírlap
  • Egri Hírlap
  • Debreceni Hírlap
  • Békéscsabai Hírlap
  • és Soproni Hírlap neveken.

Ingyenes, nyomtatott lapokról van szó

Megtudtuk azt is, hogy az új lapokat a Pesti Hírlap mintájára tervezik elindítani, vagyis a Pesti Hírlaphoz hasonlóan ingyenesen lesznek elérhetők az olvasók számára, a lapok finanszírozását hirdetési bevételekből képzelik el.

Pesti Hírlap
Pesti Hírlap

Bár levédték a kapcsolódó internetes végződéseket is (például pecsihirlap.hu, miskolcihirlap.hu, gyorihirlap.hu stb.), a fő hangsúly kifejezetten a nyomtatott lapon lesz, ebben látják az üzleti potenciált. Megtudtuk azt is, hogy az újságokban lesz központi (országos, tehát valamennyi lapban megjelenő) és kifejezetten az adott városok lakóinak szóló helyi tartalom is.

A Media1 telefonon elérte Milkovics Pált, a médiavállalat társtulajdonosát és vezérigazgatóját, de nem kívánt érdemben nyilatkozni. Miután rákérdeztünk az általunk megszerzett információkra, nem tagadta, hogy lapindítási terveik vannak vidéken, ám érdemben ezután sem nyilatkozott.

Más forrásból úgy tudjuk, hogy az említett printlapok akár már a közeljövőben elindulhatnak, tehát még a 2022 tavaszi országgyűlési választásokat megelőzően.

Rogán Antal barátja és Milkovics Pál ingyenes konkurenciát támaszt a fizetős és ingyenes KESMA lapoknak

A vidéki újságok elindítása azért érdekes, hiszen Magyarországon jelenleg a megyei-regionális lapok mind a kormánypárti KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) / illetve a Mediaworks nevű médiaholding alá tartoznak (például Fejér megyei Hírlap, Vas Népe, Napló stb.)

A megyei lapok példányszáma folyamatosan esésben van, ami arra utal, hogy üzletileg egyre kevésbé érdemes ezeket megjelentetni, de politikai hasznuk is folyamatosan csökken, így hosszútávú fenntarthatóságuk egyre kérdésesebb.  (A megyei lapok esését nemrég a Budapesten zajló ARC kiállításon kihelyezett plakáton is megmutattuk.)

A KESMA / Mediaworks ezenkívül nemrég néhány olyan városban, ahol a Fidesz rosszul szerepelt az önkormányzati választásokon, ingyenes lapokat is indított City néven, valamint még korábban Budapesten visszahozta a pár éve, a G-napot követően bezárt Metropolt.

Az új vidéki hírlapok tulajdonosai

A tervezett lapok két tulajdonosa közül az egyik, Milkovics Pál 2020 elején a Pesti Hírlap című lap elindításával tért vissza külföldön töltött évei után a magyar médiapiacra. 2020 februárjában Milkovics a Media1 podcast- és rádióműsorában arról beszélt, hogy szeretné a lapot a későbbiekben országossá tenni. Nem sokkal később azonban kitört a koronavírus-járvány első hulláma, így egy időre a napilapos terjesztés helyett először az internetre menekültek, majd egy időre heti terjesztésre álltak át, és csak 2020 novemberétől tértek vissza ismét a napilapos megjelenésre.

Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa kezében tartja a lap 0. számát
Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa kezében tartja a lap próbaszámát 2019-ben

A másik tulajdonosról, a (már megszűnt) MikroCredit Zrt. nevű gyorskölcsönös cég, az SGS nevű implantátumos cég és a Princess Pékség tulajdonosaként is ismertté vált Shabi Michaeli (Shabtai Michaeli) izraeli-grúz üzletemberről a Media1 írta meg elsőként idén nyáron, hogy 50 százalékos üzletrészt szerzett a Brit Mediában, ami az első médiabefektetése Magyarországon. A milliárdos vállalkozó nem sokra rá exkluzív interjút is adott akkor a Media1-nek, ami itt olvasható el. Ebben Michaeli elismerte, hogy Rogán Antal (propagandaminiszter) immáron 10 éve a barátja, de azt is hozzátette, soha nem voltak közös üzleti ügyeik, valamint azt mondta, a médiabefektetésének nincs köze a Rogánhoz fűződő kapcsolatának.

Shabi Michaeli, a Brit Media 50 százalékos tulajdonosa
Shabi Michaeli, a Brit Media 50 százalékos tulajdonosa

További hírek a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel napi hírlevelünkre!

Borító: Shabi Michaeli (balra) és Milkovics Pál jobbra.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások