Pesti Hírlap

Visszatér a nyomtatott Pesti Hírlap, de egyelőre csak hetente egyszer és nem rikkancsokkal

A koronavírus miatt március közepe óta szünetelt a Pesti Hírlap nyomtatott kiadásának megjelenése. Péntektől újra hozzá lehet jutni Budapesten, de nem a megszokott aluljárós, rikkancsos terjesztésben.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Holnaptól újra nyomtatásban is megjelenik a Pesti Hírlap című napilap, de a járvány miatt egyelőre csak hetente egyszer, viszont innentől fogva rendszeresen: minden héten pénteken. Ahogy házon belül nevezik, ez a Pesti Hírlap hétvégi kiadása lesz.

Trencséni Dávid főszerkesztő is megerősítette a Media1 információját. A főszerkesztő elmondta, hogy a hétvégi kiadást pénteken délelőtt elkezdik terjeszteni, mivel arra számítanak, hogy a járványügyi szabályok, a kijárási korlátozások enyhülése miatt lesznek, akik már péntek délután útra kelnek vidékre, így pedig nem jutnának hozzá a hétvégi lapszámhoz.

Az újság továbbra is ingyenesen lesz elérhető. A nyomdában épp most zajlik a holnapi szám előállítása.

A Pesti Hírlap nyomdában
A Pesti Hírlap nyomdai előállítása. (Archív)

A Pesti Hírlap a korábban megszokott papírméretben és minőségben jelenik meg, de a nyomtatott lap ezúttal kevésbé a napi hírekre, inkább átfogóbb jellegű, időtállóbb írásokra (riportok, fókusz anyagok, interjúk stb.) épül. Aki az azonnali napi aktuális információkra vágyik, annak továbbra is a pestihirlap.hu oldal használatát tanácsolják, ami egyébként Milkovics Pál, a tulajdonos szavai szerint várhatóan a jövő héttől megújult, továbbfejlesztett külsővel működik majd.

A Pesti Hírlap 2020.05.29-i lapszámának borítója
A Pesti Hírlap 2020.05.29-i, holnapi lapszámának borítója. Forrás: kiadó

Ezúttal nem a rikkancsoknál lehet majd hozzájutni a Pesti Hírlaphoz

A kiadónál azt mondták a Media1 érdeklődésére, hogy a Pesti Hírlapot különböző alternatív terjesztési pontokon fogják elérhetővé tenni (kávézók, üzletek stb.). Rikkancsokkal azért nem terjesztik majd a lapot, mint az márciusig történt, mert egyrészt a kiadó óvatos még a járvány miatt, másrészt még a Fővárosi Önkormányzattal is egyeztetniük kellene róla, hogy visszatérhessenek a rikkancsaik az aluljárókba.

A Pesti Hírlapot idén januárban kezdte el megjelentetni a Milkovics Pálhoz tartozó Global Post Hun Kft., de nem sokkal később, március közepén a COVID-19 világjárványra hivatkozva leállították az utcai terjesztést. Nem sokkal később az alapító főszerkesztő, Kerényi György távozott, és a stáb jelentős részét a gazdasági problémákra hivatkozva elbocsátották. Trencséni Dávid ezután lett a lap főszerkesztője: közreműködésével az elmúlt időszakban interneten folytatták tevékenységüket, valamint digitális formában elérhetővé tett, de kinyomtatható verziót is készítenek április közepe óta.

A pénzügyi nehézségek miatt néhány hete Milkovics egy befektetőtársat is bevont: a 168 Óra hetilapot is tulajdonló, Köves Slomóhoz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbijához köthető Brit Media Kft. 20 százalékos üzletrészt vásárolt a kiadóban.

A Pesti Hírlap történetéről ITT találhatók a Media1 korábbi írásai.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en, ahol arról is olvashatnak, hogy épp ma jelent meg országszerte egy új hetilap, amit a 168 Óra volt munkatársai indítottak Jelen címmel.

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!