fbpx
Klubrádió

Hiába nyerte meg a Médiatanács jogerősen a Klubrádió-pert, egyelőre várni kell az új 92,9-es pályázatra

Bár csütörtökön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának győzelmével jogerősen lezárult a Kúrián a Klubrádió és az NMHH Médiatanácsa közötti azon per, amelyet a rádiós cég azért indított, mert jogszerűtlennek tartja a médiaszolgáltatási jogosultságának lejáratával kapcsolatos határozatot, egyelőre nem tudja megkezdeni a hatóság az egykoron a Klubrádió által használt, Budapest FM 92,9 MHz frekvencia végleges hasznosításával kapcsolatos pályáztatást. Ennek oka pedig épp az, hogy a Klubrádió egy másik Médiatanáccsal kapcsolatos vitát is a Kúriára vitt, és arról még nincs döntés.

Mint arról tegnap elsőként a Media1 a Kúria tárgyalóterméből, a határozathirdetéskor azonnal beszámolt, a Klubrádió Zrt. jogerősen is elvesztette azt a bírósági pert a legfőbb bírói grémiumnál, amit azért indított, mert törvénytelennek vélte, hogy az NMHH Médiatanácsa a médiatörvény idevágó szabályozására hivatkozva, a Klubrádió által elkövetett jogsértések alapján úgy határozott tavaly ősszel, hogy nem hosszabbítja meg az Arató András üzletember többségi tulajdonában lévő rádiós cég 2021. február 14-én lejárt médiaszolgáltatási jogosultságát a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciára.

A Kúria ítéletet hirdet 2021.06.17-én a Klubrádió és az NMHH perében
A Kúria ítéletet hirdet 2021.06.17-én a Klubrádió és az NMHH perében
Fotó: Media1 / Szalay Dániel (mobiltelefonos felvétel)

A Kúria, egyetértve a Fővárosi Törvényszék hasonló tartalmú idén februári ítéletével, azt a határozatot hozta csütörtökön, hogy a Klubrádió az FM-sávról való lekapcsolása teljes mértékben összhangban volt valamennyi hatályos jogszabállyal, így a médiatörvénnyel és magával az Alaptörvénnyel, valamint az európai uniós joggal. A magyar médiatörvény értelmében két azonos jellegű jogsértés esetén a Médiatanács semmiféle mérlegelési lehetőséggel sem rendelkezik, hogy meghosszabbítja-e a frekvenciajogosultságot, az erre irányuló kérelmet el kell utasítania. Márpedig a zebrás rádió 365 napon belül kétszer sem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének (emiatt előzőleg kétszer is bírságot kapott, melyek annak idején jogerőre emelkedtek, a bírságokat a Klubrádió nem kifogásolta, hanem befizette). A Kúria szerint a Klubrádiónak tudnia kellett, hogy ha kétszer is elköveti ugyanazt a jogsértést, akkor a médiatörvény nem teszi majd lehetővé számára a jogosultsága megújítását.

Megszólalt a Klubrádió

Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a Kúria határozatának ismertetését követően a Media1 munkatársának kérdésére a bírósági folyosón ugyan csak annyit mondott, hogy csak később, a Kúria határozatában lévő indoklás írásos kézhezvételét követően fogják kommentálni a döntést, a klubradio.hu-n később megjelent egy írás, melyben a rádió vezetése megismételte korábbi álláspontját, hogy sérti az uniós jogot a magyar szabályozás, majd megemlítették, hogy nemrég az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az ügyben, illetve arról írtak, hogy

„a Kúria (…) ítélete így is mérföldkő a hazai jogszolgáltatás történetében, nemcsak az vált világossá, hogy a jogalkotás mellett lassan az igazságszolgáltatás is a hatalom érdekeinek szolgálatába áll, hanem nyíltan szembe fordult egy Európai Bizottság által világosan megfogalmazott jogi állásponttal, sőt magával a vonatkozó uniós jogi szabályozás értelmével és lényegével, a sajtószabadság biztosításának tagállami kötelezettségével is.”

Azt írják, hogy a bíróság figyelmen kívül hagyta a jogi érveket és a tényeket egyaránt. Arra a közlemény ugyanakkor nem tér ki, hogy a Klubrádió próbálkozik-e újabb lépésekkel az ügyben, fordulnak-e az Alkotmánybírósághoz, vagy a strasbourgi nemzetközi bírósághoz az ügyben, vagy beletörődnek a  jogerős ítéletbe.

Van egy jogerős ítélet, de van még másik klubrádiós per is folyamatban

A frekvenciajogosultság meghosszabbításának elutasítása ügyében az ítélet, a további jogorvoslatoktól függetlenül jogerőssé válik, így elviekben felmerülhetne, hogy a februári lekapcsolás után hónapokra üresen maradt, majd a Spirit FM által, néhány hónapra ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultság keretében, legkésőbb október végéig, vagy a Klubrádió esetleges hamarabbi peres győzelméig használt Budapest FM 92,9 MHz rádiós frekvencia újbóli pályáztatása elkezdődhetne, és ezt akár a Klubrádió is visszaszerezhetné, csakhogy ez mégsem következhet be egyelőre. Ennek oka, hogy a Klubrádió egy másik pert is indított a 92,9 MHz kapcsán, és az a per egyelőre nem zárult le jogerősen, addig pedig nem lehet pályáztatni a frekvenciát.

A másik per oka, hogy miután a Médiatanács tavaly úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió lejárófélben lévő jogosultságát, pályázatot írt ki a frekvenciára, és azon a Klubrádió is elindult, csakhogy a pályázat végül eredménytelennek bizonyult, mivel a tanács mindhárom pályázót, első körben a Spirit FM-et működtető egyesületet és a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t, majd második körben a Klubrádió Zrt.-t is kizárta pályázatból.

Klubrádió
A Klubrádió rádióstúdiója (archív)

A Klubrádió kizárása arra hivatkozva történt, hogy a Klubrádió gazdálkodása nem felel meg a törvényeknek, mivel saját tőkéje negatív és saját könyvvizsgálójának figyelmeztetése ellenére sem gondoskodott a cég a törvényes állapot helyreállításáról, egy ilyen helyzetű cég pedig nem hogy nem pályázhatna a nemzeti közvagyon 10+7 éves használatára, de bármikor akár a kényszertörlése is elrendelhető lett volna, ráadásul a vállalat által benyújtott pályázat több ponton is hibás volt, ugyanis ellentmondásos információk kerültek a műsortervbe a tervezett műsorok időtartamáról. Jelentősen eltért a Reggeli Gyors és a Kovátsműhely című műsorok eredeti adásának és ezek ismétlésének hossza a pályázati ajánlatban, így pedig a pályázat nem felelt meg a kiírásnak, mivel nem volt megállapítható a pályázó tényleges szándéka.

A Klubrádió vitatta a médiahatóság érveit, azokat a tulajdonos sunyinak és alaptalannak nevezte, ezért emiatt a határozat miatt ugyancsak bírósághoz fordult. Szerinte az, hogy a vállalat nem rendelkezik a törvény által elvárt saját tőkével, nem lett volna kizáró indok, valamint szerinte a műsorokkal kapcsolatban megadott időtartamok miatt nem kellett volna kizárni.

A másik ügyben is a Médiatanács áll nyerőre

Később a Fővárosi Törvényszék május eleji ítéletében megállapította, hogy a pályázati kiírás teljesen jogszerűen zárt ki minden olyan pályázót, akinek efféle súlyos ellentmondások vannak a pályázatában a műsortervében, valamint megállapították azt is, hogy a Klubrádió Zrt. gazdálkodása több éve nincs összhangban a vonatkozó jogszabályokkal, amire a könyvvizsgáló is figyelmeztette előzőleg a vállalatot, a törvényes állapot helyreállítása mégis elmaradt a pályázat benyújtásának napjáig. Az ítélet kitért rá, hogy a pályázati eljárás része volt a pályázók gazdálkodásának bemutatása.

A Klubrádió vitatta a Fővárosi Törvényszék a pályázati kizárással kapcsolatos ítéletét is, és megkérdőjelezte az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét: azt állította a rádiós vállalat vezetője, hogy pártszolgálatos ítélet született. (Ezt az Országos Bírósági Hivatal közleményében nem sokkal később határozottan visszautasította.) A Klubrádió a pályázatból való kizáródása miatt is a Kúriához fordult jogorvoslatért.

Egyelőre nem kezdődhet el a 92,9 MHz pályáztatása

Mivel a 92,9 MHz-es pályázati eljárásból való kizárás ügyében egyelőre nem született még határozat a Kúrián, így az NMHH Médiatanácsa nem tudja elkezdeni a Budapest FM 92,9 MHz rádiós frekvencia pályáztatását, azaz a végleges hasznosítást. Ezt erősíti az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának a Media1 érdeklődésére ezzel kapcsolatban küldött pénteki válasz is, melyben ez áll:

„A Kúria tegnap a Klubrádió megújítási kérelmének elutasítása tárgyában indult perben hozott ítéletet. A Budapest 92,9 MHz pályáztatásával kapcsolatos hatósági döntés felülvizsgálata külön per tárgyát képezi, amely azonban jelenleg még folyamatban van, és amelyre tekintettel a frekvencia pályáztatása nem lehetséges.”

Tegnap egyébként a médiahatóság még a Kúria a 92,9 MHz-es frekvenciára vonatkozó ítélete előtt pár órával bejelentette, hogy elkezdi egy másik fővárosi frekvencia, a Budapest 96,4 MHz (a Rádió 1 nemrég üresen maradt volt budapesti frekvenciája) közösségi jellegű hasznosítását. Az ezzel kapcsolatos pályázati dokumentációnak a mai napon, pénteken kell megjelennie az NMHH weboldalán. Bejelentették azt is, hogy négy vidéki rádiós frekvenciát a Karc FM nyert el. A kormánypárti rádió egyedül pályázott a frekvenciákért.

Még több hír érhető el a Media1-en, melynek híreit akár napi hírlevéllel is megkaphatja. Követhet bennünket Facebookon is, és feliratkozhat RSS  hírfolyamunkra is!

Borító: Régi rádiók a Klubrádió stúdiója előtt (archív)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */