fbpx
Balázsék

Megpályáztatja a Rádió 1 volt budapesti frekvenciáját a Médiatanács és bírságot szabtak ki a Balázsék című műsor miatt

Az NMHH Médiatanácsa e heti ülésén egyebek mellett megbírságolta a Rádió 1-et a Balázsék című műsor kapcsán, valamint felkérte az NMHH-t a néhány napja üresen lévő Budapest 96,4 MHz, a Rádió 1 volt frekvenciájának pályázati előkészítésére, és eldőlt az is, hogy a Kúria ítélete értelmében új eljárást indít a grémium a Budaörs 104,8 MHz (a két éve néma Budaörs Rádió) frekvenciapályázatával kapcsolatban. A testület mintegy 90 millió forintos támogatást ítélt meg huszonnégy vidéki, fővárosi és határon túli rádió huszonhét műsorának elkészítéséhez. Hiánypótlásra kényszerül a Karc FM két vidéki rádiós pályázaton.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóságának szerdai, a Media1-hez is eljuttatott közleménye szerint a Médiatanács felkérte a hatóságot, hogy dolgozza ki a Budapest 96,4 MHz frekvenciatervét a kapcsolódó rádiós pályázati eljárás előkészítéseként.

Ez az a frekvencia, melyet néhány nappal ezelőttig a Radio Plus Kft., azaz a Rádió 1 használt, de visszaadott, miután elnyert egy jóval értékesebb frekvenciát, a Budapest 89,5 MHz-et, ahová átköltözött.

Arra  az NMHH közleménye nem tért ki, hogy mikorra valósulhat meg az üresen lévő, volt Rádió 1-es fővárosi rádiós frekvencia hasznosítása, hiszen egyelőre a frekvenciaterv kidolgozása veszi kezdetét, de ezek szerint még az országgyűlési választások előtt, hamar eldőlhet a sorsa.

Hiánypótlásra kényszerül a Karc FM Egerben és Békéscsabán

A grémium elvégezte a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázataira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét esetben hiánypótlásra hívta fel az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.-t.

Csúszik a mosonmagyaróvári rádiós pályázat és a Mária Rádió sugárzásának kezdete Kaposváron

A helyi vételkörzetű Mosonmagyaróvár 90,9 MHz frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázat beadási határidejét június 14-ére módosította a testület.

A szolgáltató kérelmére hozzájárult a tanács, hogy a Mária Rádió Frekvencia Kft. – három hónap halasztással – legkésőbb augusztus 21-éig kezdje meg adását a Kaposvár 93,1 MHz helyi, közösségi frekvencián.

Új eljárás indul Budaörsön a Médiatanácsot elmeszelő Kúria-ítélet miatt

A Kúria április elsejei, a Médiatanácsot elmarasztaló ítélete alapján a testület megismételt eljárást indít a Budaörs 104,8 MHz helyi frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázattal kapcsolatban. Mint arról a Media1 többször beszámolt, a Budaörs Rádió a Kúrián pert nyert a rádió két évvel ezelőtti elnémítását követő pályázat kapcsán a Médiatanács ellen.

Büntetés a Balázsék című műsor kapcsán

Rádió 1 szolgáltatójára rossz korhatár-besorolás miatt 2,05 millió forintos bírságot rótt ki a testület. A Balázsék című műsor egy februári adása – a szexualitást direkten tárgyaló beszélgetésrészletek ellenére – 16-os besorolás helyett ugyanis csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként hangzott el, és azt az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett reggel 6 órától sugározták.

A Médiatanács – a médiatörvény kötelező előírása alapján – további 50 ezer forintos bírságot szabott ki a cég ügyvezetőjére, mivel a jogsértést a rádió ismételt jelleggel követte el.

Pénzt kapnak a rádiók

Huszonnégy rádió huszonhét műsora jutott összesen 89,76 millió forinthoz a Médiatanács hírműsorok, tematikus és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2021-es pályázatának első fordulójában.

Hírműsorokat készíthet a pécsi, a debreceni és a salgótarjáni Rádió 1, a fehérgyarmati Rádió Som, a kecskeméti Gong Rádió, a szombathelyi Credo Rádió, a szekszárdi Rádió Antritt, a szabadkai Pannon Rádió és a székesfehérvári Vörösmarty Rádió.

Szolgáltató magazinműsorok kategóriában sikeresen pályázott a 101.7 Pécs FM, a Rádió Szentendre, a tatabányai Forrás Rádió, a Rádió Törökszentmiklós, a miskolci Európa Rádió, a kalocsai Koronafm100, a karcagi Aktív Rádió 93.9, a Paks FM, a Rádió Dabas, a békéscsabai 98.4 Mega Rádió és a 104,0 Rádió 1, a nyíregyházi Best FM, a miskolci Rádió M, valamint a fővárosi Karc FM és a Mária Rádió. Tematikus magazint készíthet a támogatásból a dunaújvárosi Rádió 24, a szentgotthárdi Radio Monošter és a budapesti Trend FM.

A 15 év felettiek közel háromnegyede internetezik

Az NMHH Médiatanács egy elfogadott egy tanulmányt arról, hogy a 15 év feletti magyar lakosok 74,11 százaléka internetezik, az internethasználatban az egyes korosztályok között komoly különbség mutatkozik – derül ki a Médiatanács által elfogadott, az internetes közönségmérési adatok alapján készült friss tanulmányból.

A 15 és 24 év közötti Z-generáció, a 25 és 40 év közötti Y-generáció, valamint a 41 és 56 év közötti X nemzedék 95,1, 96,7 és 82,3 százalékban szörföl a neten, míg az 57-75 éves Baby-boomereknek csak 57,1 százaléka. A 2021 első negyedévét feldolgozó tanulmány a hatóság honlapján lesz olvasható.

Még több hír található a Media1-en, ahol nemrég beszámoltunk arról, hogy egyre több rádió kezdi el sugározni hírportálunk háttérműsorát.

Borító: A Balázsék című műsor ábrás védjegye

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások