fbpx
Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke

A Klubrádió elnöke szerint a Médiatanács végtelenül aljas, sunyi és jogellenes döntést hozott

Arató András a Media1-nek nyilatkozva élesen bírálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát, amely a minap eredménytelennek nyilvánította a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatot, ami miatt előreláthatólag újabb hónapokig néma marad a korábban a Klubrádió által használt frekvencia. Arató András máris közölte: beperlik a Médiatanácsot, mert az jogsértően járt el.

„Végtelenül aljas, jogellenes és a minimális törvényességi normáknak sem felel meg a Médiatanács ma nyilvánosságra hozott, tegnap született határozata”

– ezt mondta a Media1-nek Arató András, a Klubrádió Zrt. igazgatósági elnöke csütörtökön, nem sokkal ezelőtt.

Arató szerint, ha netalántán mégis összhangban lenne a Médiatanács döntése a médiatörvénnyel, akkor az a törvény teljes mértékben alkotmányellenes.

Arató szerint egészen szürreális indokokkal próbálják némán tartani a Klubrádió eddigi frekvenciáját

A Klubrádió elnöke hozzátette: felháborítónak és szokatlannak találja, hogy a Klubrádió kedvezőtlen mostani pénzügyi mutatói alapján zárták ki a Klubrádiót a pályázatból. Arató elmondása szerint ők benyújtották a Médiatanácshoz azt a részletes üzleti tervet, amely bemutatta, hogy a Klubrádió mérlege hogyan válik pozitívvá, ha elnyerik a közösségi frekvenciát.

Hozzátette: az, hogy a Klubrádió pénzügyi eredményei az elmúlt időszakban rosszul alakultak, épp annak következménye, hogy a Médiatanács az elmúlt években komoly károkat okozott a rádiónak, valamint a Nemzeti Együttműködés Rendszere a legkülönfélébb módon keresztbe tett a rádiónak. Arató szerint a Médiatanácsnak nem a rádió múltbéli pénzügyi eredményeit kellett volna néznie, hanem a jövővel kapcsolatban beadott adatokat.

Arató hangsúlyozta: nehézségek árán, de két évtizede működik a Klubrádió,

így azt megkérdőjelezni, hogy a rádió milyen gazdasági alapokon működik és erre hivatkozni kizárni őt a pályázatból, teljesen komolytalan.

Arató azt is szürreálisnak tartja, hogy arra is hivatkoznak kizárásuk kapcsán, hogy a műsorok ismétléséről szóló leírásban nem fejtették ki részletesen, hogy a műsor ismétlésén belül mi hány százalékot tesz ki. Szerinte ez mondvacsinált magyarázat, ami nem felel meg a törvényességnek, vagy ha erről törvény van, akkor az a jogszabály a törvényességnek nem felel meg.

Perelnek, bár a bíróságban is többször csalódniuk kellett már

A Klubrádió elnöke közölte: jelenleg tanulmányozzák azt a 17 oldalas határozatot, amelyet a Médiatanács ma délután juttatott el a Klubrádiónak. Miután tüzetesen is áttanulmányozták azt, perelni fogják a Médiatanácsot, a periratok benyújtására két hét áll rendelkezésükre. Arató hozzátette:

az elmúlt időszakban megtapasztalhatták a legújabbkori bíráskodás minőségét, ennek ellenére úgy érzik, kötelességük megpróbálni az igazságszolgáltatást segítségül hívni és pert indítani.

Arató András azt is mondta lapunknak, hogy szerencsére a hallgatóik kitartottak mellettük az interneten, ahol ráadásul szabadabban lehet a témákról beszélgetni, a véleményüket a világról elmondani, mint egy rádiós frekvencián.

Klubrádió hirdetés
Fotó: Media1 / Ladányi András

Arató furcsának nevezte azt is, hogy tegnap, az Európai Parlamentben a Klubrádió kapcsán zajló vita kapcsán kormányzati szereplők még hisztériának nevezték a Klubrádió ügyét és azt állították, hogy jó esélye van a médiaszolgáltatónak a frekvencia visszaszerzésére a pályázaton. Mindez akkor történt, amikor a Médiatanács már meghozta azon határozatát, mellyel némán tudja tartani a 92,9-et, csak mint azt a Media1 megírta, ekkor még titkolták annak tartalmát.

Késedelemben a Kúria az azonnali jogvédelem kapcsán

A Klubrádió elnöke beszélt arról is, hogy a Kúria nagyjából már 11-12 napos késedelemben van az azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelem elbírálását illetően. Ez az a kérelem, amelyet a médiaszolgáltatási jogosultságuk meghosszabbításának elutasítása kapcsán nyújtottak be, azt kérve, hogy amíg a pereskedés le nem zárul, átmenetileg tovább használhassák a frekvenciát.

Arató szerint a Kúriának már döntenie kellett volna, hiszen azért hívják a kérelmet azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelemnek, mert arról azonnal dönteni kell.

Ezért nem pályáztak a 95,3-ra

Végül Arató András elmondta azt is, hogy a várhatóan a Karc FM által 10+7 évre birtokba vehető 95,3 MHz-es rádiós frekvenciára (amit 2014-ig a Klubrádió használt, majd azóta üres volt) ők azért nem adtak be pályázatot kedden, mert ehhez egyrészt le kellett volna tenniük további mintegy 80 millió forintot egy elkülönített bankszámlán a pályázati eljárás idejére, miközben a 92,9 MHz rádiós pályázat esetében is ezt meg kellett tenniük.

Ennyi pénzt már nem tudtak volna előteremteni egyszerre, ráadásul bíztak a 92,9-es pályázat sikerében.

Arató jellemzőnek nevezte, hogy a Médiatanács 2014-tól mostanáig, 7 éven át hagyta parlagon heverni a 95,3 MHz-es rádiós frekvenciát, amelyet korábban a Klubrádió visszaadott, most mégis pont akkor írta ki a pályázatot a hasznosítására, amikor a 92,9 MHz pályázat is zajlik.

Arató úgy érzi, a 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében azért is halogatták mostanáig a döntést, mert a Médiatanács így akarta elérni, hogy a Klubrádió ne adjon be pályázatot a 95,3 MHz-re, hiszen eddig azt a látszatot keltették nyilatkozataikkal, hogy a Klubrádiónak jó esélye lehet a 92,9 visszaszerzésére.

A Klubrádió ügyéről itt érhetők el korábbi írásaink. A Médiatanács ügyeiről itt találhatók írásaink.

Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, RSS-csatornájára és Facebook-oldalára, hogy ne maradjon le a legfrissebb történésekről!

Borító: Arató András, a Klubrádió Zrt. igazgatósági elnöke. Fotó: Klubrádió
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások