fbpx
Klubrádió

Hiába ért el a Klubrádió hirtelen negyedmilliárdos profitot, saját tőkéje így is a törvényi elvárás alatt maradt

A könyvvizsgáló emiatt a nemrég publikált pénzügyi beszámoló mellékleteként írásban, nyilvánosan aggodalmát fejezte ki.

Bár 2019-ben még 61 millió forint veszteséggel működött a Klubrádió Zrt., a koronavírus világjárvány első évében hirtelen jelentős, közel negyedmilliárdos (224 millió forintos) adózott eredményt, nyereséget produkált a zebrás rádió – értesült a Media1 a médiaszolgáltató hivatalos beszámolójából.

A vállalat értékesítésből származó árbevétele stagnált, pontosabban 52 millióról csekély mértékben, 54 millióra nőtt, vagyis az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is egészen kis reklámbevételre tudott szert tenni tavaly. Ellenben a Klubrádió Zrt. 2019-ben még 222 millió forint összegű egyéb bevételei hirtelen 573 millió forintra növekedtek.

Az 573 millió forint bevétel abból adódik, hogy a részvénytársaság 261 millió forintot kapott a Klubrádió-közeli, hallgatói támogatásokat gyűjtő Szabad Sávért Alapítványtól, további 36,6 millió forint a szintén Klubrádió-közeli Hadd Szóljon! Egyesülettől érkezett, továbbá elévült 39 millió forintnyi tartozása a cégnek, amit kivezettek, és elengedte a Klubrádió egyik hitelezője a vállalat 202 milliós tartozását, valamint 34 millió forint további egyéb bevételhez is hozzájutottak.

A könyvvizsgáló is szóvá tette, hogy a saját tőke továbbra is a törvényes szint alatt maradt

A Klubrádió közzétett beszámolójából ugyanakkor az is kiderül, hogy a növekvő bevételek, a jelentős tartozáselengedés és az alapítványi és egyesületi támogatás ellenére a pénzügyi év végéig továbbra sem tudták rendbe hozni a cég évek óta problémás gazdálkodását.

Klubrádió
Klubrádió

A vállalat saját tőkéje hosszú évek óta mínuszban van, és ez most sem változott, márpedig ha egy cég két egymást követő évben negatív saját tőkét mutat ki (tehát a saját tőke alacsonyabb a jogszabály által előírtnál), akkor mihamarabb tőkepótlásra van szüksége, vagy át kell alakítani a céget más társasági formába. Igaz, a 2019-es 470 milliós mínusz után ezúttal „csak” mínusz 156 millió forint volt a saját tőke, tehát a hirtelen jött profitnak köszönhetően jelentősen szépült a cég gazdálkodási helyzete, de látszik az is, hogy a Klubrádió eredménytartalékában 1 milliárd forint 86 millió forint mínusz szerepel.

Az évzárás kapcsán leadott, Rocskai János könyvvizsgáló által április végén aláírt könyvvizsgálói jelentés fontos figyelmeztetéssel zárul:

„(…)felhívom a figyelmet, hogy a Társaság saját tőkéje, továbbra is negatív előjelű, mindezért a tulajdonosokat – az idevonatkozó törvényi előírás szerint – tőkerendezési (vagy társasági forma változtatási) kötelezettség terheli” – írja Rocskai.

A Klubrádió könyvvizsgálójának megállapítása
A Klubrádió könyvvizsgálójának megállapítása

Mi a teendő negatív saját tőke esetén?

„Amennyiben a saját tőke negatív egymást követő két üzleti évben, akkor a cég köteles a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőkét biztosítani. A tőke biztosítására nem a tőkeemelés a jó megoldás, hanem például tagi kölcsön befizetése vagy – amennyiben van – eredménytartalék felhasználása. Ha a cég nem pótolja határidőben a hiányzó tőkét, akkor kötelezően át kell alakulnia, egyesülnie kell másik céggel, vagy meg kell szüntetnie magát. Az átalakulás során olyan cégformát kell választani, aminek nem ír elő a törvény kötelező tőkeminimumot, vagy az alacsonyabb, mint a jelenlegi minimum. Kft-k esetében tipikusan a Bt-vé történő átalakulás lehet a megoldás. Amennyiben a jegyzett tőke amúgy is magasabb, mint a jogszabályi minimum, akkor a tőke minimumra leszállítása is megoldást jelenthet a problémára. Amennyiben a cég pótbefizetést választ, úgy tudni kell, hogy ezzel a befizetési móddal csak pénzeszközöket lehet a cégbe betenni, apportot nem. A pótbefizetés a jegyzett tőkét nem emeli, csak a saját tőkét pótolja ki. Fontos követelmény még, hogy a pótbefizetést előbb-utóbb vissza kell fizetni a tagoknak”

írja a téma egyik szakértője, a Madarassy-legal.com.

Így nem tud a Klubrádió pályázni frekvenciára

A negatív saját tőke azért is érdekes, mivel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Klubrádió által februárig használt Budapest FM 92,9 MHz közösség rádiós pályázatból a hibákat, önellentmondásokat tartalmazó klubrádiós pályázati ajánlat mellett épp emiatt, a vállalat a törvényekkel összhangban nem lévő gazdálkodása, az évek óta negatív saját tőkéje miatt is zárta ki a céget, arra hivatkozva, hogy a nemzeti közvagyont, az értékes rádiós frekvenciát nem adhatja egy nem törvényesen működő cégnek.

Bár a Klubrádió vitatta, hogy ez kizáró feltétel lehet, a Fővárosi Törvényszéken részben a negatív tőke is volt az oka annak, hogy május elején a Médiatanácsnak adott igazat a bíróság a frekvencia visszaszerzésért folytatott jogvita kapcsán. (A Klubrádió fellebbezést nyújtott be, így az ügy végkimenetel még elvben változhat.)

Van még adósság is

A Klubrádió üzleti beszámolójából az is kiderül, hogy jelentős, 183 milliós tartozásuk volt az évzáráskor az Éptek Kft. felé (ez a cég Arató Andráshoz, a Klubrádió többségi tulajdonosához több szálon is kötődik), és a beszámoló utal arra is, hogy a Klubrádiónak a kisebbségi tulajdonos, a Brit Media Kft. tagi kölcsönt nyújtott, de erről azt nem írják, hogy mennyit. (Utóbbi céget ma már Milkovics Pál vezeti, tavaly egy darabig még Köves Slomó, a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló rabbihoz volt köthető.)

A Media1 folyamatosan beszámol a médiavállalatok pénzügyi eredményeiről, a többi cégre vonatkozó elemzéseink ide kattintva érhetők el. Épp ma írtuk meg azt is, hogy az Index.hu Zrt. saját tőkéje is jelentős mértékben a törvényileg előírt alá, mínusz tartományba zuhant. Nekik azonban még van idejük rendbe tenni a gazdálkodást, mivel ez az első ilyen év, amikor negatív a saját tőke.

Még több hír érhető el a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre és csatlakozzon hozzánk Facebookon is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások