fbpx
Klubrádió

Kötelezettségszegési eljárás indul a Klubrádió ügyében Magyarország ellen

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője és a MÚOSZ riasztotta az Európai Bizottságot.

Az Európai Bizottság a mai napon kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen – írja a Media1-hez is eljuttatott közleményében Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

A képviselő 2020 szeptemberében és 2021 márciusában is levélben jelezte az Európai Bizottságnak, hogy a kizárólag fideszesekkel feltöltött Médiatanács a sajtószabadság megvédése helyett a kormány érdekeinek kiszolgálásán, és a médiaszabadság korlátozásán fáradozik, amikor elutasította a Klubrádió pályázatát, és ezzel a gyakorlatban elhallgattatták az egyik utolsó, független, magyar médiumot – áll a közleményben.

A jelzések hatására az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

Donáth Anna beszél az Európai Parlamentben
Donáth Anna beszél az Európai Parlamentben / European Union 2020 – Source : EP / Genevieve Engel

„A döntést üdvözlöm, nem állunk meg itt, tovább küzdünk a független magyar médiáért” – kommentálta a döntést Donáth Anna.

Az Európai Bizottság indoklása szerint a magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva utasította el a Klubrádió frekvencia-használati kérelmét.

A frekvenciák használatának feltételei, illetve a kapcsolódó jogok odaítélésére, meghosszabbítására, megújítására vagy visszavonására vonatkozó eljárások az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexben ((EU) 2018/1972 irányelv) lefektetett uniós távközlési szabályok hatálya alá tartoznak. E szabályok két meghatározó alapeleme az arányosság és a megkülönböztetés-mentesség elve.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a magyar Médiatanács Klubrádióról szóló elutasító határozatai aránytalanok és átláthatatlanok voltak, tehát sértik az uniós jogot. Emellett a Bizottság szerint a magyar médiatörvényt ebben a konkrét esetben diszkriminatívan alkalmazták. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy első körben felszólító levelet küld a magyar kormánynak. A kormánynak két hónapja lesz válaszolni a bizottság által kifogásolt problémákra.

Az ügy érdekessége, hogy korábban a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a Klubrádió frekvenciájának lekapcsolása jogszerű, az NMHH Médiatanácsa a médiatörvény alapján járt el, hiszen a médiaszolgáltató többször is megsértette a vonatkozó törvényt működése során. A rádiós társaság fellebbezett, ügye jelenleg a Kúrián van.

A Media1 Klubrádióról szóló írásai itt érhetők el.

Frissítés 19:47
Az ügyben a Nemzetközi Sajtóintézet igazgató-helyettese is megszólalt. A Media1-nek küldött nyilatkozata itt érhető el.
Kiderült az is, hogy a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) is részt vett a beadvány elkészítésében.

Még több hír érhető el a Media1-en.

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások