fbpx
Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és versenyjogi biztosa sajtókonferenciát tart

Levélben bírálja az Európai Bizottság többéves tétlenkedését 16 nemzetközi szervezet a magyar médiahelyzet kapcsán

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) mellett további 15 médiaszabadságért küzdő nemzetközi szervezet, köztük az RSF és az EFJ által is aláírt, Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak címzett levél szerint az Európai Unió tétlensége is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar kormány a médiapiacot eltorzító lépéseit másolni kezdte Lengyelország és emiatt romlik a médiapiac sokszínűsége Európában. Az érintettek nem először írnak az Európai Bizottságnak, amiért nem cselekszik az egyes médiapiaci szereplőknek juttatott állami pénzek kapcsán.

Az alábbi szervezetek írták alá azt a héten postázott levelet, amellyel Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztost, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökét sürgetik, hogy a Bizottság cselekedjen a magyarországi médiapiacba történő versenytorzító kormányzati lépések miatt:

 • Alliance Internationale de Journalistes
 • ARTICLE 19
 • Association of European Journalists (AEJ)
 • Committee to Protect Journalists
 • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
 • European Federation of Journalists (EFJ)
 • European Media Initiative
 • Free Press Unlimited (FPU)
 • Global Forum for Media Development (GFMD)
 • Index on Censorship
 • International Press Institute (IPI)
 • OBC Transeuropa
 • Reporters Without Borders (RSF)
 • South East Europe Media Organisation (SEEMO)
 • The Daphne Caruana Galizia Foundation
 • Towarzystwo Dziennikarskie (Society of Journalists)

A levélről Jamie Wiseman, az IPI munkatársa tájékoztatta a Media1.hu-t. A dokumentum aláírói úgy vélik, hogy az Európai Bizottságnak már érdemben foglalkoznia kellett volna azokkal az évek óta az asztalán fekvő beadványokkal és aggályokkal, amelyek a magyarországi médiapiac torzulásaival kapcsolatosak.

Az aláíró szervezetek szerint a média- és reklámpiaci torzító intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy Közép-Európában folyamatosan romlik a médiapluralizmus, azaz a média sokszínűségének helyzete. Azt követelik, az Európai Bizottság indítson gyors vizsgálatot a még mindig függőben lévő, az állami támogatásokra vonatkozó panaszok ügyében.

Úgy vélik, a médiapiacba történő beavatkozás nem csak a magyarországi helyzet súlyosbodását okozza, hiszen ezzel is magyarázható, hogy Lengyelországban is folyamatos romlásnak indult a médiapiaci helyzet.

Ez pedig végeredményben a nyilvánosság helyzetén keresztül a demokrácia szempontjából is aggasztó következményekkel jár.

A levél aláírói nem először fordulnak az Európai Bizottsághoz, korábban tavaly szeptemberben is megtették, egyelőre nem sok eredménnyel. Emlékeztettek arra is, hogy a Mérték Médiaelemző Műhely nevű budapesti civil szervezet, másokkal együtt már több panaszbeadvánnyal élt több évvel ezelőtt az Európai Bizottságnál, de azóta sem történt érdemi előrelépés.

A levelet jegyző 16 nemzetközi szervezet úgy véli, egyelőre mit sem javult a helyzet Magyarországon, sőt tovább romlott a helyzet. Emlékeztettek arra, hogy időközben a Klubrádió is elnémult egyetlen rádiós frekvenciáján.

Uniós versenyjogi szempontból főleg azt tartják aggályosnak a levél aláírói, hogy az állami reklámpénzek elosztása aránytalanul történik, lényegében ezekkel versenyelőnybe kerülnek a kormányhoz közeli médiumok azokhoz képest, akik piaci alapon próbálnak fennmaradni.

A 16 szervezet által írt levél teljes tartalma angol nyelven ITT érhető el.

A napokban egyébként Varga Zoltán, a 24.hu-t is működtető Central Médiacsoport tulajdonosa a MEDIA for FREEDOM nevű nemzetközi médiakonferencián ugyancsak bírálta az Európai Uniót, amiért a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó médiumokhoz jelentős, milliárdos nagyságrendű állami reklámpénzek mennek, míg másokhoz alig pár tízmillió forint, már ha egyáltalán jut – Varga szerint ez az Európai Bizottság tétlenkedése miatt van így. A Ringier Axel Springer Media AG által szervezett, interneten lebonyolított nemzetközi médiakonferencián felszólalt Varga Judit magyar igazságügyi miniszter is, aki a tervezett Facebook-törvényt méltatta. Uniós részről Vera Jourová uniós biztos a média sokszínűségének jelentőségéről beszélt a konferencián. Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese a rádiója megpróbáltatásairól számolt be a világ számos országából a konferenciába bekapcsolódó újságíróknak.

További híreket és cikkeket talál a Media1.hu-n! Követhet bennünket RSS, napi hírlevél, Facebook, vagy Twitter segítségével is!

borító: Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és versenyjogi biztosa sajtókonferenciát tart korábban. Fotó: Jennifer Jacquemart / Európai Bizottság
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások