fbpx
Stock Richárd (Klubrádió), Jávor Benedek (PM), Urbán Ágnes (Mérték). Fotó: a szerző mobiltelefonos felvétele

Uniós panasz a magyar médiarendszer torzítása miatt

Panaszbeadvánnyal fordultak magyarok az Európai Bizottsághoz a kormány versenyellenes média-, illetve reklámpiaci beavatkozása miatt. Szerintük tiltott állami támogatás az a reklámpénz, amit például a Magyar Idők és a TV2 kap.

A magyarországi reklámpiac torzítása miatt közös panaszbeadványt nyújtott be az Európai Bizottsághoz tegnap a magyar kormánnyal szemben Jávor Benedek EP-képviselő, a Klubrádió és a Mérték Médiaelemző Műhely. Ezt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) székházában jelenleg is zajló konferencián jelentette be Stock Richárd, a Klubrádió néhány hete kinevezett vezérigazgatója, valamint Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője, és Urbán Ágnes egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa.

A beadványt azért tették, mivel úgy gondolják és ezt beadványukban objektív mutatók segítségével részletesen le is vezették, hogy a reklámpiacot és ezáltal a médiapiac működését súlyosan veszélyezteti az, hogy versenyellenes módszerekkel, az állami reklámköltéseket nem hallgatottsági, olvasottsági, médiaszakmai alapon, hanem politikai alapon költi el a magyar állam, ami jelentős  versenyelőnyt ad olyan kormányközeli vállalatok számára mint például a TV2 vagy a Magyar Idők.

A Media1 kérdésére Jávor Benedek elmondta: sajnos nehéz megjósolni, hogy mennyi időt vesz majd igénybe az eljárás. Megemlítette, hogy egy másik panaszt is tett már, ami az állami közmédia finanszírozására és az MTI ingyenességére vonatkozott, ami Jávor szerint szintén versenyellenes, hiszen így a piaci alapon működő cégek versenyhátrányba kerülnek. Azzal a panasszal az Európai Bizottság  két éve nem tud érdemben előrelépni, lassan haladnak, amit már szóvá is tett, de reményét fejezte ki, hogy a mostani, az állami reklámköltéssel való visszaélés, a tiltott állami támogatás miatti panasznál gyorsabb lehet az eljárás. Jávor hozzátetette, a folyamatot nem segíti, hogy az Európai Bizottság mandátuma jövőre lejár, azonban reményét fejezte ki, hogy ez nem akasztja meg érdemben a panaszeljárást.

Vissza kellene fizetni a tiltott állami támogatást

Jávor azt mondta, ha a panaszbeadványt az Európai Bizottság megalapozottnak találja, akkor először a magyar kormánnyal kell konzultációkat folytatnia, de ha ezek eredménytelenül érnek véget, akkor tiltott állami támogatás miatt akár kötelezettségszegési eljárás is lehet az eljárás vége, mely további jogvita esetén az Európai Bírósághoz kerülhet. Jávorék jogi szakértői szerint akár pénzügyi következményei is lehetnek az eljárás végén, mivel a Bizottság akár büntetést is kiszabhat, illetve akár évekre visszamenőleg a tiltott állami támogatás visszafizetésére is kötelezhetik az érintetteket. Az érintetteknek tíz évük lenne visszafizetni a tiltott állami támogatást.

Az állam a legnagyobb hirdető

Urbán Ágnes az állami reklámköltések problémája kapcsán megemlítette: kimutatásuk szerint a reklámpiacon a magyar állam a legnagyobb hirdetővé vált, ma már a médiaszektor bevételeinek 17 százaléka származik az államtól, ami közéleti lapoknál még magasabb arányt tesz ki. Ez szerinte rendkívül káros, egy torz médiarendszert eredményez, ráadásul a kereskedelmi hirdetők is egyre inkább a kormánypárti médiában mernek csak hirdetni. Azt is mondta, a panaszbeadványhoz cégbírósági adatokat, Kantar kutatási eredményeket, újságcikkeket, tudósításokat, de még a Médiatanács országgyűlési beszámolóját is fel tudták használni.

Urbán kérdésre válaszolva elmondta, a mostani panaszbeadványba még nem tudták belevenni a 476 médiatermék maga alá gyűrő központi fideszes alapítvány, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány ügyét, de hamarosan kiegészítő dokumentumot küldenek emiatt is az Európai Bizottsághoz. (Tegnap egyébként az alapítvány miatt idehaza bírósághoz fordult a Szabad Pécs.)

A konferenciát egyébként Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke nyitotta meg, aki reményét fejezte ki, hogy idővel visszaállhat a magyar médiarendszer a törvényes keretek közé. Stock Richárd, a Klubrádió vezetője kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatójáról ellentmondásos indokkal tiltották ki a Klubrádiót, és további 7 szerkesztőséget, melyek közös tulajdonsága, hogy függetlenek a kormánytól. Stock felidézte: először azt mondták nekik, nincs hely, később azt mondták, nem kaptak meghívót, a következő verzió pedig az volt, hogy a Klubrádió a pártsajtó része. Stock megragadta az alkalmat, hogy bebizonyítsa ennek ellenkezőjét, ennek egyik bizonyítéka, hogy a Klubrádió 2010 óta több mint 1 milliárd forint olvasói támogatást szerzett.

Stock Richárd (Klubrádió), Jávor Benedek (PM), Urbán Ágnes (Mérték). Fotó: a szerző mobiltelefonos felvétele
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások