fbpx
A Jan Kuciak díj a Media for Freedom online nemzetközi konferencián

Nemzetközi médiadíjat kapott a Telex.hu

Az újonnan indult Telex máris megkapta a három éve meggyilkolt fiatal szlovák oknyomozóról, Ján Kuciakról elnevezett #AllForJan Award nemzetközi médiadíjat. A MEDIA for FREEDOM konferencián magyar részről felszólalt Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, Varga Zoltán médiavállalkozó, a Central Médiacsoport tulajdonosa és Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese is.

A díj ünnepélyes átadásakor Munk Veronika, a Telex főszerkesztője azt mondta, nagy örömmel tölti el az elismerés, hiszen a kormány tagjai idehaza semmibe veszik őket, úgy tesznek, mintha nem léteznének, nem válaszolnak a kérdéseikre, a díjjal viszont ismét bebizonyosodott, hogy a jó helyen állnak, és nem lehet róluk nem tudomást venni, amit olvasóik és támogatóik magas száma is jelez. (A problémáról, hogy mennyire nem válaszolnak a kérdéseikre, Munk Veronika és Dull Szabolcs, a lap két főszerkesztője részletesen beszélt nemrégiben a Media1 műsorában.)

Munk köszönetet mondott munkatársaiknak és az olvasóknak.

Munk Veronika és Dull Szabolcs, a Telex két főszerkesztője
Munk Veronika és Dull Szabolcs, a Telex két főszerkesztője
fotó: Bődey János / Telex.

Az #AllForJan Award újságírói díjat minden évben azok a közép-kelet-európai újságírók nyerhetik el, akik szakmai munkájuk során hűek maradnak olyan értékekhez mint a nyitottság vagy a bátorság, és kompromisszumok nélkül számolnak be a fontos társadalmi témákról.

Az #AllForJan Award nevét a globális #AllForJan mozgalomról kapta, mely a 2018-ban fiatalon meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak halála után indult útjára, hogy tisztelettel adózzon munkássága és öröksége előtt. Idén februárban volt Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírova meggyilkolásának harmadik évfordulója. Ján Kuciak a Ringier Axel Springer Szlovákia médiavállalat portfóliójához tartozó Aktuality.sk hírportál oknyomozó újságírójaként a szlovák politikai elit holdudvarához tartozó üzletemberek adócsalási ügyeit göngyölítette fel. 2018 februárjában menyasszonyával, Martina Kušnírovával együtt szlovákiai házukban gyilkolták meg.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeztek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)

Az #AllForJan Award újságíróverseny második, idei kiadásáról Peter Bárdy, az Aktuality.sk szlovák hírportál főszerkesztője vezette zsűri döntött. A fődíjat elnyerő Telex.hu hírportál a szerkesztőség által végzett munka elismeréseként kapta, a fődíj 10 ezer euró volt.

Az #AllForJan pályázat díjátadójára a szerda délután zajló MEDIA for FREEDOM Summit online nemzetközi konferencia keretében került sor, melyet február 25-én a European Magazine Media Association (EMMA) és a European Newspaper Publishers’ Association (ENPA) közösen rendezett meg.

„Az újságírás akkor sikeres, ha az emberek bíznak benne, különösen olyan időkben, amelyek nem szeretik a valóságot és a tényeket. A Telex.hu munkatársai rendkívül fontos szerepet játszanak hazájukban. Az általunk odaítélt díj ötvözi munkájuk magas színvonalát és felelősségüket abban, hogy olyan médiumot működtessenek, ami az igazságosság, a tények, a szabadság és a demokrácia oldalán áll”

– mondta Peter Bárdy, a zsűri elnöke és az Aktuality.sk főszerkesztője.

Magyar felszólalók a nemzetközi médiakonferencián

A médiaszabadság-konferencián felszólalt magyar részről Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese, Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa és Varga Judit igazságügyi miniszter is. Varga Judit a tervezett Facebook-törvényről beszélt és arról, hogy átlátható viszonyokra van szükség a közösségi médiában, Hardy a Klubrádió megpróbáltatásairól számolt be, Varga pedig arról, hogy milyen piaci erőfölénybe kerültek a KESMA-médiumok az állami reklámpénzek segítségével, és hogy az Európai Unió mégis évek óta semmit sem tesz ez ellen.

A félnapos konferenciát több száz újságíró és más érdeklődő követte figyelemmel a világ számos pontjáról az interneten videós közvetítés segítségével.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Bejelentik az #AllForJan Award díjazottját 2021.02.25-én. Fotó: Media1 / képernyőkép
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások