fbpx
Daniel Obajtek

Állami tulajdonba kerül mintegy 120 médiatermék Lengyelországban

A lengyel állami olajcég megszerezte a Polska Press nevű regionális médiavállalatot, melynek felvásárlásával összesen 20 regionális napilap, körülbelül 100 helyi hetilap és magazin tulajdonosává vált, tovább növelve ezzel a lengyel állami befolyást a regionális médiapiacon.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Lengyelországot kormányzó jobboldali koalíció legnagyobb pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusai régóta hangoztatták, hogy a külföldi tulajdonú médiacégeknek túl nagy befolyásuk van Lengyelországban. Eddig azonban – a Reuters információi szerint – visszatartó erő volt az ehhez hasonló médiafelvásárlásoktól, hogy tartottak az EU többi tagállamának véleményétől. A következő ciklus uniós költségvetésének megvétózása idején azonban úgy látszik, nem tart annyira a következményektől a lengyel állam – írta a 444.hu.

Az eddig német tulajdonban álló Polska Press kiadócéget a PKN Orlen nevű lengyel állami cég vette meg. Vezetője, Daniel Obajtek a Twitteren tette közzé a felvásárlás hírét. Mint mondja, a Polska Press tulajdonában álló weboldalakkal és újságokkal egy olyan birodalom került a tulajdonukba, amellyel 17,4 millió felhasználóhoz juthatnak el.

A lengyel ellenzék bírálja a kormányt, amiért a magyarországi helyzethez nagyon hasonlóan, állami források felhasználásával igyekszik kiterjeszteni befolyását a média területén. Az ellenzék szerint a lengyel köztévé, különösen a TVP Info nevű hírcsatorna propagandaadóvá alakult, homofóbiát és antiszemitizmust szítva az országban.

Ryszard Czarnecki, a PiS európai parlamenti képviselője a vádakra reagálva kijelentette:

„Ha német tulajdonú a média, akkor az objektív, ha lengyel, akkor viszont elfogult? Elutasítom az ilyen gondolkodást.”

A felvásárolt kiadóhoz tartozik a Naszemiasto.pl nevű ingyenes városi lap, valamint az ezekhez tartozó weboldalak is. Az állami kézbe került médiaportfólió itt látható.

Borító: Daniel Obajtek. Fotó: Twitter
Szóljon hozzá!