fbpx
Az RSF 2020-as sajtószabadság jelentéséhez tartozó kép

64 helyet zuhant Magyarország a Fidesz-kormány 2010-es létrejötte óta az RSF nemzetközi médiaszabadság-indexében

A tavalyi évhez képest Magyarország újabb 2 hellyel csúszott vissza a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet által most elkészített nemzetközi sajtószabadság-indexben. Az Európai Unió tagállamai között csak Bulgáriában rosszabb a médiaszabadság helyzete, mint Magyarországon.

A párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) kedden közzétette éves sajtószabadság-ranglistáját, amely azt vizsgálja, hogy a világ egyes országaiban milyen a médiaszabadság állapota. Az ennek kapcsán frissen kiadott jelentésből kiderül, hogy a 180 ország közül Magyarország mostanra a 89. helyre csúszott vissza, ami azt jelenti, hogy egyetlen év alatt is újabb 2 helyet estünk vissza.

Magyarország új pozícióját a listán a szervezet részben azzal indokolja, hogy az újonnan bevezetett felhatalmazási törvény határozatlan időre (a Fidesz-parlament döntésééig) lehetővé teszi a kormány számára, hogy a rendeletek segítségével a sajtószabadságot és az információszerzést korlátozza. A jelentés megemlíti azt az újonnan módosított, rémhírterjesztéssel kapcsolatos jogszabályt.

A szervezet szerint Orbán Viktor miniszterelnök ezzel a törvénymódosítással is igyekszik nyomást gyakorolni a különböző médiumokra.

Az RSF úgy véli, a kormányfő a koronavírus-járványt arra használja fel, hogy a sajtószabadságot minél alacsonyabb szinten tudja tartani.

A koronavírus-járvány előtt sem igazán voltak rendben a dolgok Magyarországon az RSF jelentése szerint

A koronavírus előtti időszakot, így összegzi a Riporterek Határok Nélkül értékelése:

„2019 viszonylag csendes év volt a magyar médiában, a tulajdonosi struktúrában nem történt jelentős változás. Továbbra is a kormányközeli médiaholding, a Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA) uralja a médiapiacot, és az állami médiahirdetések piaci torzulása továbbra is zajlik” – írják a jelentésben.

Megemlítik ugyanakkor, hogy a független újságírók egyre nehezebben férnek hozzá információkhoz, mivel a jelenlegi kormány politikusai nem adnak nekik interjúkat, és az állami intézmények sajtóosztályai pedig gyakran nem reagálnak a nem kormánypárti médiumok megkeresésére.

A jelentés hozzátette, hogy a 2019-ben  Médiatanácsba a Fidesz megint csak a saját embereit helyezte, ami arra alkalmas, hogy a kormány befolyásolja a média működését. (A grémiumban kizárólag a Fidesz emberei lehetnek jelen.)

7 év alatt 33 helyet, a Fidesz-kormány 2010-es megalakulása óta 64 helyet zuhantunk

Bár 2013-ban sem volt ideális a helyzet, akkor a mostanihoz képest még egészen jó helyen állt Magyarország a szervezet által készített jelentésben. Akkor az 56. helyet tudhattuk magunkénak a rangsorban, ami nem is rossz, ha figyelembe vesszük, hogy a Riporterek Határok Nélkül 180 ország sajtószabadságát elemzi.

Azóta azonban folyamatosan a mélyrepülés a jellemző, és mára elmondható, hogy 7 év leforgása alatt 33 helyet estünk vissza a rangsorban. 2010 óta, a Fidesz-kormány létrejötte óta már 64 helyet zuhantunk.

Az elmúlt időszakban a legnagyobb zuhanást a tavalyi év hozta el, amikor is 14 helyet csúsztunk vissza az értékelésben. (Akkoriban került a KESMA alá félezer médiamárka a Nemzeti Sporttól a BRAVO magazinig.)

Újságok az egyik fővárosi hírlapárusító-helyen
Újságok az egyik fővárosi hírlapárusító-helyen. Fotó: Ladányi András / Media1

Az EU-tagországok közül egyébként az RSF jelentése szerint már csak Bulgáriában rosszabb a szabad sajtó helyzete, mint nálunk.

Külföldön sok helyen a cenzúra miatt romlott a helyzet, de vannak országok, ahol sokat javult a sajtószabadság

Az RSF egy színes térképen is ábrázolta az egyes országok helyzetét (lásd borítóképünkön.) A térképen feketével jelölt,különösen aggasztó helyzetű Kína és Irán is 3-3 hellyel tovább rontott a tavalyi eredményéhez képest. Ennek egyik oka, hogy gyakran nem valós adatokat közöltek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. (A feketével jelölt országokban egyébként bebörtönzések és más szigorú következményei is vannak, ha valaki nem a regnáló hatalom érdekeiben publikál.)

Malajziában és Maldív-szigeteken regisztrálták a legnagyobb emelkedést a 2020-as indexben – 22 és 19 helyet javítottak –, a kormányzati közvélemény-kutatásokon keresztül bekövetkező pozitív hatásoknak köszönhetően.

A legnagyobb visszaesés Haiti érdemelte ki, 21 helyet rontva egyetlen év alatt.

Az Amerikai Egyesült Államok 3 helyet javított, annak ellenére, hogy a jelentésben azt írják a „médiával való ellenségeskedés modelljévé váltak”.

Ami a sajtószabadságot illeti, a legkedvezőbb helyzetben Norvégiával az élen, továbbra is az Európai kontinens van, annak ellenére, hogy a Balkán egyes országai elnyomó politikákat folytatnak. A legrosszabb a médiaszabadság helyzete a 179. helyen álló Türkmenisztánban és Észak-Koreában (180. hely).

A tavalyi eredményekről szóló korábbi cikkünk itt olvasható!

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Kiemelt kép: A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságot színekkel ábrázoló térképének részlete.  A teljes térkép ide kattintva érhető el. Színmagyarázat: a térképen fehérrel jelölik az ideális helyzetű országokat, citromsárgával a kielégítő helyzetű országokat, a magyarországihoz hasonló narancs színnel a problémás országokat. A piros még rosszabb, a fekete pedig azon országokat mutatja, ahol még súlyosabb a helyzet, például folyamatosan életveszélyben vannak az újságírók, bebörtönzések is vannak stb.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások