A KESMA alá került egyik sajtótermék, a Magyar Nemzet óriásplakátja

Kettős szerep: Eltitkolt személyi összefonódás a Magyar Nemzet és a Médiapiac újság között

A Médiapiac néhány nappal ezelőtti tulajdonosváltásáról a Magyar Nemzetben szerdán elsőként beszámoló és a kormánypárti napilapban Boros Bánk Leventével, a szaklap új tulajdonosával alákérdezős interjút készítő Kárpáti András csütörtökön már a „független” Médiapiac Online-nak is dolgozott, névtelenül. Ma egyébként újra a Magyar Nemzetben is jelent meg Kárpátitól írás, vagyis kettős szerepe van, a személyi összefonódást azonban nem verték nagy dobra az olvasók előtt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint szerda este a Magyar Nemzetből kiderült, a – kormánynak és az MTVA-nak is dolgozó, közpénzeket is kapó – Nézőpont Csoporthoz tartozó Médianéző Intézet igazgatója, Boros Bánk Levente jobboldali politológus felvásárolta a Médiapiac című szaklapot és a mediapiac.com-ot. Boros Bánk Leventével a Magyar Nemzet rendszeres szerzője, Kárpáti András interjút is közölt, és a beszélgetés során a politikai elemző-médiatulajdonos a tulajdonosváltás kapcsán kijelentette, hogy mérvadó és független lesz az új lapja.

Boros Bánk Levente, a Médiapiac újság új tulajdonosa, a Médianéző igazgatója
Boros Bánk Levente, a Médiapiac újság új tulajdonosa, a Médianéző igazgatója

Boros Bánk Levente arra kérdésre, hogy továbbra is fognak-e beszélgetni baloldali médiamunkásokkal, azt mondta, igen, de a lap meg akarja mutatni hogy vannak jobboldali jó tollú médiamunkások is. Az interjút a Médiapiac új tulajdonosával Kárpáti András, a Magyar Nemzet újságírója készítette, majd az interjú kisvártatva megjelent a mediapiac.com főoldalán is kiemelten, betűhű átvételben.

Kárpáti András másnap már a Médiapiacnál kezdett, de azért ír a Magyar Nemzetnek is

Másnapra az is kiderült, hogy a Médiapiac eddigi teljes stábját elbocsátották a tulajdonosváltással összefüggésben, vagy ahogy az egyik elbocsátott személy fogalmazott: „azonnal kisöpörték”. A Médiapiac impresszuma kiürült, abban egyedüliként Boros Bánk Levente neve szerepel azóta is, a korábbi 4 fős szerzőgárda (Tóth Olivér, Szebegyinszki Szilvia, Hegyi Henriett és Bodnár Erika) neve eltűnt.

(Frissítés: Boros Bánk Levente egy szombati, az Origón megjelent interjúban azt nyilatkozta: ő nem rúgott ki senkit, és nem is volt szerkesztősége a lapnak, az oldal tartalmát alvállalkozók állították elő, és az eddigi szerzőkkel szerdán szerkesztőségi találkozón az előző tulajdonos közölte, hogy „véget ér a munkájuk”. Egyébként a Magyar Nemzetben épp szerdán jelent meg az interjú, amelyben Boros Bánk Levente bejelentette, hogy ő vált tulajdonossá. Megkérdeztük a volt tulajdonost, Göbölyösné Mátrahegyi Annát, ő bocsátotta-e el a munkatársakat, mire azt válaszolta, ő nem bocsátott el senkit: a Médiapiac üzleti modellje miatt sem ő, sem Boros Bánk Levente nem rúgott ki senkit a Médiapiactól, majd üzleti titokra hivatkozva a megértésünket kérte, amiért nem mondhat ennél többet.)

A Médiapiac.com szerkesztőségi névsora 2020.10.15-én
A Médiapiac.com szerkesztőségi névsora 2020.10.15-én

A Media1 azonban kiderítette, hogy Boros Bánk Levente, bár az impresszumban nem szerepelteti, máris megtalálta a megújuló lap első szerzőjét.

Méghozzá épp azt a Kárpáti Andrást, aki két nappal ezelőtt a Magyar Nemzet exkluzív információjaként leközölte, hogy Boros Bánk Levente (ezek szerint a Médiapiacnál a főnöke) felvásárolta a Médiapiacot és aki az interjút készítette.

Karácsony Gergelyt támadja a Magyar Nemzetben és most már a Médiapiacnál is

A Népszabadságot bezáró Mediaworks Hungary-hoz, azaz a Fidesz-közeli médiaholdinghoz tartozó Magyar Nemzet munkatársaként egyébként Kárpáti András rendszeresen támadja Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét.

Karácsony bírálatára a Médiapiacnál is egyből lehetősége nyílt, ugyanis a Médiapiac tegnap este a budapesti sajtószabadsággal kapcsolatban közölt cikket arról, hogy a Főpolgármesteri Hivatal által tervezett koncepció, amellyel kapcsolatos aggodalmakról a Media1 is beszámolt korábban (vagyis az, hogy a fővárosi közterületeken megjelenő ingyenes napilapokban 4 oldalnyi terjedelmet biztosítani kellene a városháza számára) milyen sajtószabadságbeli gondokat okozhat. (A koncepciót Horváth Csaba MSZP-s és Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettesek terjesztették be.)

Kárpáti Andrásnak egyébként ma, pénteken a Magyar Nemzetben jelent meg cikke Deutsch Tamás: Csapdahelyzetbe kerültek Jourováék, de ő írta a szintén ma megjelent Káoszba süllyedhet a 3-as metró felújítása című anyagot is. Vagyis úgy tűnik, Kárpáti egyszerre képes cikkel ellátni a Médiapiac című lapot és a Médiapiac által, „mérvadó” lapként a jövőben bizonyára sokat és alaposan elemzett Fidesz-közeli médiahálózat lapját, a Magyar Nemzetet is.

Pozitív cikk a Magyar Nemzetről a Médiapiac online-on

További érdekesség, hogy a Médiapiac tegnap, csütörtökön a Magyar Nemzetet, azaz Kárpáti András másik megbízóját pozitív színben feltüntető írást is közzétett, támadva az ügyben érintett 444-et és Szily Lászlót. A Médiapiac azt oknyomozta ki, hogy Szily elnézést kért a Magyar Nemzet egyik munkatársától, mert a cikkében volt egy pontatlanság.

Nem összeférhetetlen?

A Magyar Nemzetet kiadó Mediaworks és a Médiapiac Kft. közötti személyi összefonódás egyébként azért is érdekes, mert a Mediaworks új vezetősége idén nyáron körlevélben szólította fel a vállalatcsoport munkatársait arra, hogy minden máshol végzett munkájukról haladéktalanul értesítsék a cégvezetést, azaz vállalati szinten tudatták, komolyan veszik az összeférhetetlenségeket. Még a hozzátartozók egyéb munkáiról is be kellett számolniuk a dolgozóknak. A körlevélben azt írták: összeférhetetlenséget eredményeznek és összeférhetetlenségi vizsgálatot igényel egy Mediaworks dolgozó vagy hozzátartozójának részvétele olyan vállalkozás tevékenységében, amely a Mediaworks versenytársa, vagy a Mediaworks tevékenységi területén (azaz a médiapiacon), vagy ahhoz kapcsolódó egyéb területen működik.

Azt, hogy Kárpáti kettős szerepéről tudtak-e a Mediaworksnél, egyelőre nem tudjuk (megkérdezzük), azt viszont igen, hogy az olvasók tudtára nem adták a Médiapiac új tulajdonosával közölt interjú publikálásakor, hogy munkatársuk a meginterjúvolt lappal is munkakapcsolatban áll, ahogy a Médiapiac oldalán sem tüntették fel, hogy a méltatott Magyar Nemzettel személyi összefonódásban állnak.

Összeférhetetlenségi vizsgálatot indított dolgozóinál a Mediaworks | Media1

Akár hozzátartozóik miatt is vizsgálat indulhat a munkavállalók ellen.

Borító: A KESMA alá került egyik sajtótermék, a Magyar Nemzet óriásplakátja korábban. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!