fbpx
Music FM

Feléledhet a Music FM tavaly elnémított frekvenciája, de korán örül, aki egykori kedvenc rádióját várja vissza

A pályázat ugyanis közel sem azt jelenti, hogy maga a Music FM tér vissza a piacra, az azt működtető cég ugyanis nemrég felszámolási eljárás alá került, miután a Médiatanács továbbra sem biztosította a tavaly év elején frekvenciájától megfosztott rádió működésének feltételeit.

Ezen a héten a megszokottól eltérő módon nem kedden, hanem csak pénteken tartotta legutóbbi ülését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, mely több fontos témát is tárgyalt. Információink szerint a Médiatanács a pénteki ülésén felkérte a Budapest 95,3 MHz mellett az FM 89,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervének kidolgozására az NMHH illetékes osztályát, valamint megtárgyalta a Klubrádió által jelenleg használt, de jövő februártól visszavenni tervezett 92,9 MHz frekvenciára elkészített tervet.

Magyarán a Klubrádió által jelenleg használt Budapest 92,9 MHz és a korábbi klubrádiós frekvencia, a 95,3 MHz mellett megpályáztatják a Music FM egykori frekvenciáját, a 89,5 MHz-et, és mindhárom frekvenciáért bárki versenybe szállhat – persze csak az, aki megfelel a majdani pályázati kiírásnak.

Az NMHH Médiatanácsát korábban és mostanában is több bírálat érte, amiért hagyta ilyen hosszú időn át parlagon heverni a több millió ember elérésére alkalmas, értékes nemzetközi közvagyont, a 89,5 MHz-es frekvenciát, és nem írt ki pályázatot annak hasznosítására, miután a Music FM-től visszavette a frekvenciát. Az NMHH Médiatanácsának késlekedése miatt huzamos időn át jelentős bevételektől esett el Magyarország, a Music FM-et működtető vállalkozás pedig megszűnt.

Zavaros válaszok a hatóságtól

A Music FM-et tavaly februárban, óriási felháborodást kiváltva némította el a Karas Monika vezette NMHH Médiatanács oly módon, hogy lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbításához nem járult hozzá a grémium. Egyes vélemények szerint azért nem írták ki eddig a pályázatot a rádió frekvenciájának elvétele után, hogy nehogy a Music FM vissza tudjon térni a rádiós piacra.

E gondolatot csak erősítették azok az igencsak mellébeszélős hatósági válaszok, amelyeket például még néhány hete is adott a Media1 érdeklődésére, amikor arról érdeklődtünk, miért nem pályáztatják meg a frekvenciát, ami 2019 februárja óta, azaz bő másfél éve kihasználatlan.

Az okok helyett az NMHH ugyanis csak annyit írt, hogy a Médiatanács „saját hatáskörében dönt egy frekvencia hasznosításáról, a frekvenciákkal való felelős és gondos gazdálkodás elvét alkalmazva és a mindenkori médiapiaci helyzetet megvizsgálva.”, majd még annyit tettek hozzá, hogy amint a Médiatanács felkéri a frekvenciaterv kidolgozására a hatóságot, az a honlapján is megjelenik majd a Médiatanács napirendi pontjai, a jegyzőkönyvei és határozatai között, illetve a médiaszolgáltatási lehetőségek pályáztatása rovatban.

Amikor visszakérdeztünk, hogy mégis mennyiben nevezhető „felelősnek” a Médiatanács frekvenciagazdálkodása akkor, amikor Magyarország számára anyagi károkat okozva nem hasznosítják az értékes frekvenciákat, elkótyavetyélik az erőforrást, és emiatt rádiós munkahelyek szűnnek meg, miközben az NMHH frekvenciabevételektől esik el, a központi költségvetés pedig személyi jövedelemadó, társasági adó, iparűzési adó és egyéb bevételektől, már nem válaszoltak az e-mailünkre.

Ahogy arra sem válaszoltak, hogy ha egy működő rádió, a Klubrádió frekvenciáját arra hivatkozva készülnek épp megpályáztatni, mert nincs elég frekvencia, korlátos a frekvenciakészlet, akkor miért hagyták a 89,5 MHz-et kihasználatlanul ilyen hosszú időn át.

A Music FM szétesése

Voltak olyan vélemények is, hogy revansot akart venni az állam a rádión, amely korábban Simicska Lajos nagyvállalkozó és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozott. Más vélemények szerint azzal, hogy a frekvenciát hagyták némán ezután, a Mészáros Lőrinc közelébe kerülő Rádió 1-et akarták segíteni. A Rádió 1 mindenesetre az egyik legnagyobb nyertese lett a helyzetnek.

Hogy ezek csak rosszindulatú vélemények, konteók voltak-e a Médiatanács kapcsán, vagy volt bennük igazság, mindenki döntse el maga, mindenesetre tény, hogy a Music FM időközben teljesen széthullott. Maga a Prodo Voice Zrt., mely a Music FM-et működtette, először külföldi tulajdonba került, majd nemrég felszámolási eljárás alá került, története tehát szomorú véget ért. Pedig a cég a korábbi években, 2017-ben még közel 700 millió forint éves árbevételt tudott elérni.

A Music FM stábja az elnémítás előtti másodpercekben
A Music FM stábja az elnémítás előtti másodpercekben. Fotó: Music FM Facebook

Egykori egyik ismert műsorvezető munkatársuk, Bochkor Gábor épp a hetekben állt munkába az egyetlen országos kereskedelmi rádiónál, a kormányközeli Retro Rádiónál, más munkatársaik közül pedig például István Dániel a Manna FM-hez igazolt, míg Juhász Gergely a Rádió 1-nél kötött ki. Nemrég indult egy internetes rádió Next FM néven, ahová szintén igazolt egykori Music FM-es rádiós.

Elfogadható magyarázatot a hatóságnak máig nem sikerült adnia, miért pazarolta el az értékes nemzeti közvagyonhoz tartozó erőforrást ilyen hosszú ideig, miután a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításával bedöntött egy korábban jól prosperáló és a hallgatók körében is népszerű médiaszolgáltatót.

A frekvenciapályázat előkészítése után egyébként még hosszú hónapokig, vagy akár még tovább is eltarthat, mire egy pályázó sikerrel birtokba veheti a szebb napokat is látott egykori Music FM-es frekvenciát, így még további hónapokig bevételektől esik el az állam.

Az NMHH egyébként összesen négy budapesti rádiós frekvenciát is megpályáztat, hiszen még szeptemberben bejelentette, hogy az FM frekvenciáját tavaly elvesztő Civil Rádió 98,0 MHz-es frekvenciáját is megversenyezteti.

A helyi rádiós piacról beszélgettünk Ürge Dezsővel, a Sláger FM vezérigazgatójával, a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) nemrég megválasztott elnökével a Media1 legutóbbi műsorában. Az interjú itt hallgatható vissza, illetve elolvashatja a szöveges összefoglalót is.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en. RSS-csatornánk itt, Facebook-oldalunk itt található. Ha hozzájárulna a Media1 működéséhez, itt teheti.

Borító: Music FM szól egy autórádióban, 2019 februárjában, a rádió elnémítása előtti percekben. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások