Klubrádió

Még azelőtt elnémulhat a Klubrádió FM-adása, hogy Brüsszel döntene a panaszáról

Újabb beadványt kapott az Európai Bizottság a magyar médiaviszonyok rendezése érdekében.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az eddigi kettő mellé egy újabb magyarországi keltezésű panaszbeadványt kapott csütörtökön az Európai Bizottság a hazai médiaviszonyok rendezése érdekében. A beadványt Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője és Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, a Népszava munkatársa jegyzi – számolt be a Népszava.

A dokumentum idézi a 2010-ben elfogadott, a nemzeti médiahatóságok független és átlátható működését előíró tanácsi irányelvet, majd konkrét ügyeket bemutatva levezeti, mi a gond a kizárólag fideszes tagokból álló magyar médiahatóság függetlenségével és átláthatóságával.

A cikk szerint két pont foglalkozik részletesen a testület egyoldalúan a Fidesz érdekeit szolgáló rádiófrekvencia-elosztási gyakorlatával és a Klubrádióval, amelynek előbb az országos frekvenciáját vették el – a bíróság előtt is elbukó – indokokkal, majd nemrég hasonló érveléssel nem hosszabbították meg a regionális frekvencia-jogosultságát.

Évek óta nem tudnak dönteni

A korábbi panaszok közül a 2016-os a közmédia piactorzító magatartásával, a 2019-es pedig a kormánypárti média illegális állami támogatásával és a KESMA-val foglalkozott; ezeknek a címzettje a Versenyjogi Főigazgatóság volt. A legfrissebb beadványt a DG Connect-nek (Tartalmak, technológiák és kommunikációs hálózatok Főigazgatósága) címezték a lap értesülései szerint.

A cikk szerint az uniós versenyjogi hatóság még nem tudott döntést hozni ezekben a 2016-os, illetve 2019-es ügyekben. Pedig az egyik panaszos a Klubrádió, amely előbb szűnhet meg, mint ahogy a keresetét Brüsszelben elbírálják. Margrethe Vestager versenypolitikáért is felelős bizottsági alelnök a Népszava a vizsgálat lezárásának idejére vonatkozó kérdésére csak annyit mondott: teljesen megérti a türelmetlenséget, de továbbra is elemzik a helyzetet.

Korábban a Media1 részletesen beszámolt a Klubrádió kanosszájáról: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem hajlandó meghosszabbítani a Klubrádió jövő februárban lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát egyetlen rádiós frekvenciájára, a Budapest FM 92,9 MHz-re. A Klubrádió politikai döntésnek tartja a határozatot, a kizárólag kormánypárti szavazatokkal megszavazott Médiatanács persze tagadja ezt és a Klubrádióra mutogat, mondván, a rádió jogsértést követett el.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Fotó: Szalay Dániel/Media1
Szóljon hozzá!