fbpx
Klubrádió

Még azelőtt elnémulhat a Klubrádió FM-adása, hogy Brüsszel döntene a panaszáról

Újabb beadványt kapott az Európai Bizottság a magyar médiaviszonyok rendezése érdekében.

Az eddigi kettő mellé egy újabb magyarországi keltezésű panaszbeadványt kapott csütörtökön az Európai Bizottság a hazai médiaviszonyok rendezése érdekében. A beadványt Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője és Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, a Népszava munkatársa jegyzi – számolt be a Népszava.

A dokumentum idézi a 2010-ben elfogadott, a nemzeti médiahatóságok független és átlátható működését előíró tanácsi irányelvet, majd konkrét ügyeket bemutatva levezeti, mi a gond a kizárólag fideszes tagokból álló magyar médiahatóság függetlenségével és átláthatóságával.

A cikk szerint két pont foglalkozik részletesen a testület egyoldalúan a Fidesz érdekeit szolgáló rádiófrekvencia-elosztási gyakorlatával és a Klubrádióval, amelynek előbb az országos frekvenciáját vették el – a bíróság előtt is elbukó – indokokkal, majd nemrég hasonló érveléssel nem hosszabbították meg a regionális frekvencia-jogosultságát.

Évek óta nem tudnak dönteni

A korábbi panaszok közül a 2016-os a közmédia piactorzító magatartásával, a 2019-es pedig a kormánypárti média illegális állami támogatásával és a KESMA-val foglalkozott; ezeknek a címzettje a Versenyjogi Főigazgatóság volt. A legfrissebb beadványt a DG Connect-nek (Tartalmak, technológiák és kommunikációs hálózatok Főigazgatósága) címezték a lap értesülései szerint.

A cikk szerint az uniós versenyjogi hatóság még nem tudott döntést hozni ezekben a 2016-os, illetve 2019-es ügyekben. Pedig az egyik panaszos a Klubrádió, amely előbb szűnhet meg, mint ahogy a keresetét Brüsszelben elbírálják. Margrethe Vestager versenypolitikáért is felelős bizottsági alelnök a Népszava a vizsgálat lezárásának idejére vonatkozó kérdésére csak annyit mondott: teljesen megérti a türelmetlenséget, de továbbra is elemzik a helyzetet.

Korábban a Media1 részletesen beszámolt a Klubrádió kanosszájáról: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem hajlandó meghosszabbítani a Klubrádió jövő februárban lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát egyetlen rádiós frekvenciájára, a Budapest FM 92,9 MHz-re. A Klubrádió politikai döntésnek tartja a határozatot, a kizárólag kormánypárti szavazatokkal megszavazott Médiatanács persze tagadja ezt és a Klubrádióra mutogat, mondván, a rádió jogsértést követett el.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Fotó: Szalay Dániel/Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások