fbpx
Klubrádió egy autórádión

Máris sokakat aktivizált a Klubrádió és a Médiatanács közti újabb háború

A Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását elutasító médiatanácsi döntés ellen aláírásgyűjtés indult, és a hallgatók rekord intenzitással kezdtek el pénzügyi támogatást utalni a rádió működését segítő alapítványnak annak túlélőgyakorlatát segítve.

Elindította legújabb, őszi túlélő kampányát a Klubrádió. A hallgatók adományokkal segítik a rádió működését, amire különösen nagy szüksége van most a médiaszolgáltatónak, amikor ismét pereskednie kell a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával a fennmaradása érdekében. Azt írja ezzel kapcsolatban a Klubrádió honlapja, hogy

„Egy független, demokratikus, az európai liberális eszméket valló, ráadásul sokat beszélő rádiónak ma Magyarországon nincs esélye arra, hogy költségeit kizárólag a reklámpiacról fedezze. Különösen igaz ez a Klubrádióra, melynek frekvenciaengedélyét nem akarja meghosszabbítani a Médiatanács 2021 februárjától – igaz, lehet újra pályázni a 92,9-re.”

Hozzáteszik, nem érte őket teljesen váratlanul ez a döntés, noha nem értenek vele egyet, és minden fórumon hangoztatják és hangoztatni fogják, hogy véleményük szerint a döntés nem jogi, hanem politikai volt,  de ettől függetlenül a Klubrádió szól tovább – és jövő február után is fog szólni, ha máshogy nem, akkor online – de csak ha a hallgatók is úgy döntenek. „Eddig is csak a hallgatók anyagi támogatásával voltunk képesek a feladatainkat teljesíteni az elmúlt években, ezért indítottunk most újra gyűjtést” – tették hozzá.

Az adományozásról szóló weboldalról (ahol megtalálható az alapítvány bankszámlaszáma, illetve akár interneten keresztül is lehet fizetni) kiderül az is, hogy egy nappal  a gyűjtés hétfői elindítását követően, kedden már 14 millió forint feletti adomány összegnél tartottak. Ez az összeg információink szerint rekord gyorsasággal jött össze az eddigi gyűjtésekhez képest, ami arra utal, hogy a Klubrádió közönségét feltüzelte a Médiatanács döntése, és az emberek a pénztárcájukba nyúlva is kifejezik, mennyire fontos számukra, hogy megmaradhasson a Klubrádió.

A Klubrádió hallgatói egyébként nem csak anyagilag, pénzügyi segítségnyújtással, de egy petíció aláírásával is kifejezhetik nem tetszésüket, és láthatóan szép számban meg is teszik. Bár csak hétfőn délután tették közzé a felhívást, szerda reggelre máris mintegy 8 ezren aláírták azt a petíciót, amelynek aláírói a Médiatanács a Klubrádió döntése ellen tiltakoznak, és amelyben azt kérik, hogy a hatóság – néhány nappal ezelőtti döntését megváltoztatva – hosszabbítsa meg a közösségi rádió működési jogosultságát, ahogyan azt a médiaszolgáltató kérte, további 7 évre.

A petíció szövege, melyet itt lehet aláírni, így szól:

„El a kezekkel a Klubrádiótól! A Klubrádió működéséhez jelentős közérdek, népakarat fűződik. Követeljük, hogy a Médiatanács vonja vissza a jogsértő határozatát, és hosszabbítsa meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét hét évvel! Hadd szóljon! Leave Klubrádió alone!  We demand that the Hungarian Media Council should withdraw its illegal decision about cancelling the broadcasting frequency license of Klubrádió! Instead, they should extend the license for another seven years, Klubrádió should be on the air in the future! This serves best the public interest, this is the will of the people.”

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa – mely korábban egyszer már, jogerős bírósági ítélet szerint törvénytelenül – évekkel ezelőtt megpróbálta megakadályozni a Klubrádiót, hogy használatba vehesse a pályázati úton elnyert 92,9 MHz-es közösségi rádiós frekvenciát, nemrég úgy döntött, nem hosszabbítja meg a médiaszolgáltató 2021. február 14-ig érvényes médiaszolgáltatási jogosultságát, vagyis a Klubrádió 2021. február 14-et követő működése az egyetlen meglévő frekvenciáján, a 92,9 MHz-en veszélybe került.

A grémium arra hivatkozik, hogy a rádió működése során két alkalommal nem megfelelően tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, a Klubrádió szerint viszont politikai okokból el akarják hallgatni, a Médiatanács pedig csak ürügyet keresett a kormánykritikus rádió elnémítására, ahogyan évekkel ezelőtt is megpróbálta, ám végül a bíróság törvénytelennek találta a grémium akkori döntését.

Az NMHH egyébként a napokban a Klubrádió jogorvoslatát ki sem várva közzétette a 92,9 MHz-es frekvencia frekvenciatervét. Az azonban még kérdéses, hogy a frekvenciapályázatra ténylegesen mikor kerülhet sor, ahogy az is kérdéses, hogy a számos alkalommal törvénysértően lebonyolított médiatanácsi pályázati eljárás során ezúttal a grémium betartja-e a törvényt, és a pályázatból győztesen tud-e kikerülni.

A Médiatanács tagjait tavaly választották meg. A testület tagjai kizárólag kormánypárti támogatottsággal szerezték 9 évre szóló mandátumukat, ezért a testület a Fidesz meghosszabbított csápjának tartják.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Klubrádió egy autórádión. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások