fbpx
rádió, mikrofon, stúdió

Kihasználatlan a legértékesebb budapesti rádiós frekvencia, de van, aki ebből is profitál

A 89,5 MHz-es frekvencia éri el a legtöbb hallgatót, az NMHH valamiért mégis vár a pályáztatással.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Másfél éve kihasználatlan a legtöbb hallgatót elérő budapesti rádiós frekvencia, a 89,5 MHz. Noha ez a legértékesebb fővárosi, kereskedelmi hullámsáv – vagyis ebből juthat a legnagyobb bevételhez az állam –, a frekvenciagazdálkodásért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a jelek szerint továbbra sem pályáztatja meg a frekvenciát — írja a Magyar Hang.

A lap hiába érdeklődött az NMHH-nál arról, hogy terveznek-e idén vagy jövőre pályázatot kiírni a frekvenciára, erre a felvetésre nem válaszoltak. Azt közölték csupán, hogy a Budapest 89,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőségre jelenleg nem zajlik pályázati eljárás.

A 89,5 MHz-es frekvencián korábban a a Juventus Rádió, majd Music FM szólt. Utóbbi 2019 februárjában némult el, ezzel tovább szűkült a magyarországi médiatér. A rádió ugyanis országosan és Budapesten is a 4.-5. leghallgatottabb rádió volt.

A rádió azért vesztette el 7 évre megszerzett médiaszolgáltatási jogosultságát, mert a Médiatanács nem tett eleget a rádiót működtető Prodo Voice Studio Zrt. hosszabbításra irányuló kérelmének. A társasággal 2012-ben kötött, hét évre szóló szerződés ugyanis lejártához közeledett, ám a második Orbán-kormány idején meghozott médiatörvény szerint lehetőség van arra, hogy a szolgáltató kérésére öt évre meghosszabbítsák a jogosultságot. Ezzel szeretett volna élni a Prodo Voice.

A rádió ideiglenes frekvenciát sem kaphatott, mivel a médiahatóság nem írt ki a frekvencia hasznosítására irányuló pályázatot, ideiglenes jogosultságra pedig legfeljebb pályáztatáskor lehetett volna jogosult a Music FM, a pályázati eljárás lezárultáig.

Ha az NMHH a 89,5 MHz pályáztatásra készülne, annak mindenképpen nyoma lenne a Médiatanács jegyzőkönyveiben, illetve az NMHH honlapján. Ha a Médiatanács a pályáztatás mellett dönt, a felhívás tervezetét közzé kell tenniük.

A Magyar Hang cikke szerint a Simicska Lajos üzlettársaként emlegetett Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Prodo Voice Zrt. felett Simicska Orbán Viktor miniszterelnökkel 2015 februárjában történt látványos szakítása után kezdtek gyűlni a viharfelhők. A cég ez után több alkalommal került végrehajtás alá, és megszaporodott a díjtartozása is az NMHH felé, amely összesen 19 alkalommal engedélyezett részletfizetést. Szakmai körökben már az Orbán–Simicska-háború éleződése után biztosra vették, hogy a Prodo Voice nem kapja meg az öt évre szóló hosszabbítást a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanácstól. A Music FM megszűnéséből a kormánypárti médiabirodalom részévé vált konkurencia, a helyi, tehát kevéssé jó lefedettségű frekvencián (96,4 MHz) sugárzó Rádió 1 profitált. Ahogy korábban a Media1 megírta: a budapestiek körében a legnépszerűbb adó összességében a Rádió 1. 

A Rádió 1 jogosultsága 2023-ban jár le, a Magyar Hang szerint figyelemre méltó fejlemény lenne, ha esetleg ekkortájt élesedne a pályázat a 89,5 MHzre. A Media1 év elején számolt be róla, hogy a Rádió 1 tulajdonosa Mészáros Lőrinc egyik bizalmi embere, Schmidt Zoltán lett. A Rádió 1 működtetője a Radio Plus Kft., ezt a 2019-ben elhunyt Andy Vajna vagyonkezelő cégétől, az AV Investmentstől szerezte meg nemrég a Schmidthez került Radio Holding Kft..

Kiemelt fotó: Gritte / Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások