fbpx
Civil Rádió

A Médiatanács megpályáztatja a tavaly elnémíttatott Civil Rádió frekvenciáját

A Médiatanács csak most kezdi el előkészíttetni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal a tavaly decemberig a Civil Rádió által használt budapesti FM 98,0 MHz frekvenciára vonatkozó pályázatot, amit már korábban megígért.

Az NMHH Médiatanács e heti ülésén felkérte a médiahatóságot a Budapest 98,0 MHz körzeti rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervének kidolgozására, ennek alapján a frekvencia „hamarosan” újra pályázhatóvá válik – közölte az NMHH ma, szombaton, nem sokkal ezelőtt. Azt egyelőre nem közölték, mikor indulhat meg ténylegesen a pályáztatás azon a frekvencián, amit korábban a Civil Rádió használt, és amelynek további használatához (a Klubrádió mostani ügyéhez hasonlóan) a grémium nem járult hozzá tavaly októberben, így a rádió az internetre szorult.

A Médiatanács arra hivatkozott akkor, hogy a Civil Rádió jogsértéseket követett el a médiaszolgáltatási jogosultsága alatt, és ilyen esetekben a médiatörvény nem teszi lehetővé a jogosultsága hosszabbítását. A Médiatanács akkor azt ígérte, hogy hamarosan pályázat lesz, a pályázatot azonban nem írták ki a rádió 7 éves jogosultságának lejáratának végéig, a frekvencia ezért kihasználatlanul áll tavaly december óta.

A testület most azt közölte, hogy e heti döntésével a Civil Rádió tulajdonosai előtt is megnyílik a lehetőség a 98,0 MHz frekvencián közösségi jellegű rádió üzemeltetésére pályázatot benyújtani. Hogy a pályázati kiírás mikor jelenik meg, arra nem térnek ki.

Pályázat Zalaegerszegen, Mosonmagyaróváron és Nyíregyházán

A Médiatanács e heti ülésén elfogadta a Zalaegerszeg 104,4 MHz és a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz helyi, valamint a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Az NMHH bejelentette azt is, hogy a Médiatanács úgy döntött e heti ülésén, hogy a Szombathelyen is hallható Mária Rádió Savaria szolgáltatóját százezer forintra bírságolja, amiért egy vizsgált júniusi adáshéten kevesebb saját, nemzetiségi, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest.

A Répce TV egy vizsgált júniusi adásnapon a képújság alatti rádiózáskor engedély nélkül kapcsolódott hálózatba a Rádió 1-gyel, ezért a televízió szolgáltatójára húszezer forint bírságot rótt ki a testület, és megtiltotta a jogsértő magatartást. A rádió szolgáltatója nem tudott a hálózatba kapcsolódásról.

Támogatás műsorgyártásra

A Médiatanács ezenkívül nyerteseket hirdetett a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási programjában a hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulójában. Huszonhárom televízió huszonnégy pályázata összesen 127 millió forint támogatást kap.

A csurgói és a mohácsi Városi Televízió, a Móra-Net TV, a Gotthárd TV, a Szentgál Televízió, a Ladány Televízió, valamint a fővárosi City TV közéleti magazinok készítésére fordíthatja az elnyert összeget. Hírműsorokat a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a soproni és a karcagi Televízió, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a gyöngyösi és az ózdi Városi Televízió, a szarvasi Körös Televízió, továbbá a békéscsabai Csaba TV és a 7.Tv gyárthat. Kulturális magazinműsorokat készíthet a zalaegerszegi, a keszthelyi és a fehérvári Televízió, a Pápa Városi Televízió, a TV Budakalász, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a százhalombattai Halom Televízió, valamint a budapesti hatoscsatorna.

További hírek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások