Balogh Ákos Gergely (Index) és Urbán Ágnes (Mérték Médiaelemző Műhely)

Az Index új főszerkesztő-helyettese szerint nem korrekt az érkező indexeseket hullarablózni, védelmébe vette Vaszilyt is

Balogh Ákos Gergelyt, az Index új főszerkesztő-helyettesét – aki korábban a Mandiner.hu-nak volt a főszerkesztője és akinek a cége korábban az orbanviktor.hu-nak volt az üzemeltetője – az elhíresült Gerényi-tervet kitaláló Gerényi Gábor résztulajdonában lévő Azonnali.hu podcastjában Urbán Ágnessel, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával ültették össze egy vitára. BAG az interjúban megkérdőjelezte a távozó indexesek hősiességét, Urbán viszont azt mondta, sokan egzisztenciájukat tették kockára a felmondásukkal. Szó esett a Gerényi-tervről, ami lehet, hogy most mégis meg fog valósulni, és Vaszily Miklósról, az Indamedia társtulajdonosáról is elmondták a felek az eltérő véleményüket.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

„Mikor tűz alatt van az ember, sokszor jobban teljesít, mint békés környezetben”

– kezdte az Azonnali.hu Helyzet című podcastjában Balogh Ákos Gergely, az Index nemrég kinevezett főszerkesztő-helyettese, utalva arra, hogy a július végén felmondott indexes újságírók helyére igazolt munkatársakat komoly kritikák érik. A főszerkesztő-helyettes azt mondta, fel is készítette erre új kollégáit:

„mindenkinek elmondtam, hogy az első egy-két hétben egészen közeli ismerősöktől fog méltatlan kritikákat kapni, amivel nem könnyű együtt élni. Úgy látom, egyelőre jól bírják a csapattagok.”

Balogh azt mondta, még „senkinek rá sem léptek a tyúkszemére”, de máris hullarablónak nevezik az új indexeseket. Szerinte ez nincs rendben, főleg azért, mert véleménye szerint az Index esetében nincs hulla.

A hullarablózásra Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely elemzője azt mondta, ez szerinte is „nagyon erős kifejezés”, de „felvetődnek morális problémák, amikor az egykori indexesektől ilyen szakmai kiállást látunk”.

Balogh szerint a távozók csak „játsszák a forradalmárt”, Urbán szerint nem ízléses így beszélni róluk

A Mérték munkatársa azt mondta, hogy sokan egzisztenciájukat tették kockára a felmondásukkal. Balogh erre úgy válaszolt, hogy

tudomása szerint többekkel „előnyös közös megegyezést kötöttek, és ezt követően játsszák a forradalmárt”.

Urbán erre azt mondta Balogh Ákos Gergelynek, hogy nem ízléses olyan emberekkel kapcsolatban így megnyilvánulni, akik erre nem tudnak reagálni. (A  Helyzet c. podcastba egyébként több korábbi Index-munkatársat is megpróbáltak meghívni, de nem vállalták a szereplést, a Media1 legutóbbi rádió- és podcast műsorában azonban Fábián Tamás, az Index volt munkatársa elmondta a saját gondolatait.)

Szóba került az is, hogy a távozó mintegy 90 munkatárs helyére egyelőre csak 30-at vettek fel az Indexhez. Balogh erre azt mondta, hogy ennek ellenére továbbra is cél az Index piacvezető pozíciójának megtartása.

Szerinte a minimum az, hogy egy év múlva – de akár már előbb is – ismét az index.hu lesz az „elsőszámú magyar újság.”

Urbán erről azt mondta, szerinte az Index van annyira erős márka, hogy 600-700 ezer olvasót még a jelenlegi környezetben is meg tudjon tartani. Erről az alapról indul a munka az új stábbal, azt pedig a munkájuk minősége dönti majd el, hogy innen feljebb vagy lejjebb kúsznak a számaik.

Példátlanul sokszínű lesz az Index.hu új szerkesztősége

A beszélgetésben szóba került, hogy Balogh Ákos Gergely korábban prominens fidelitasos volt, továbbá cége üzemeltette az orbanviktor.hu-t, illetve lapját, a mandiner.hu-t Tombor András (Fidesz-közeli üzletembernek) adta el, és a ma már egyértelműen kormánypárti Mandiner hetilapban vállalt szerepével nem tűnik garanciának arra, hogy az Index elkerülje a kormánypártivá válást.

Balogh erre azt mondta:

„Az a cél, hogy az Index egy jó újság legyen. Annyit biztosan nem fogjuk emlegetni a függetlenséget, mint teszik azt sokan, miközben egyáltalán nem biztos, hogy minden oldalról függetlenek”

– fogalmazott Balogh, aki úgy véli, hogy például a 444-en is van szubkulturális nyomás, ami befolyásolja az ott dolgozókat. A főszerkesztő-helyettes ugyanakkor megjegyezte, hogy az Indexen „nem lesz politikai nyomás”. A politika befolyásával kapcsolatban aztán később árnyaltabban fogalmazott, mindenesetre szerinte az új szerkesztőség „példátlanul sokszínű” lesz.

Azt mondta, hogy a 2017 előtti mandiner.hu-t – melynek alapítója volt – a jobboldalon is kritizálták, és a markánsan kormánypárti Mandiner hetilapban pedig már 2020 januárja óta nem vállal szerepet.

Mégis megvalósulhat a Gerényi-terv?

Balogh Ákos Gergely a távozó indexesek „casus bellijeként” emlegette az Azonnali.hu kisebbségi tulajdonosa, Gerényi Gábor által korábban bedobott, személyéről elnevezett koncepciót, amelynek belengetése vezetett el közvetett módon a teljes szerkesztőség távozásához.

Balogh azt mondta erről, hogy a régi szerkesztőség a távozásával „szinte kötelezővé tette, hogy a Gerényi-terv bizonyos elemei megvalósuljanak.”

Balogh Ákos Gergely az Index.hu új főszerkesztő-helyettese
Balogh Ákos Gergely az Index.hu új főszerkesztő-helyettese

Balogh azt még nem tudja, mely részek valósulhatnak meg a tervből, mert egyelőre stabilizálniuk kell az oldalt, de szavai szerint

várhatóan előbb-utóbb néhány elemet be fognak emelni a működésbe.

Urbán: A kiszervezés nem segítené, hogy erős, egységes legyen az Index

Urbán Ágnes azt mondta erről, hogy szerinte egy erős, egységes szerkesztőséghez „valószínűleg szükséges, hogy ne bt-khez kiszervezett kiszervezett rovatok és emberek dolgozzanak ott”, márpedig a Gerényi-terv legtöbbet kritizált eleme a munka kiszervezése volt külsős cégeknek.

Urbán szerint egyértelmű, hogy egy ingyenesen működő portálnak a visszaeső hirdetési bevételek mellett újra kell gondolnia a finanszírozását. Még akkor is, ha az Index körüli viták alatt erről a témáról elkerült a fókusz.

Jávor Benedek az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje és Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója sajtótájékoztatót tart. 2019.04.25 Fotó: Varga Leila, Media1
Jávor Benedek az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje és Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója közös sajtótájékoztatót tart 2019.04.25-én a médiapiac védelme érdekében az Európai Bizottsághoz benyújtott panasz ügyében. Fotó: Varga Leila / Media1

Vita volt Vaszily Miklós személyéről is

Urbán azt mondta, érthető a volt indexesek felmondása azok után, hogy megjelentek a háttérben olyan személyek is mint Vaszily Miklós. (Vaszily korábban a Portfolio és az Index vezérigazgatója volt, később azonban az Origónál ő bocsátotta el a laptól Sáling Gergő főszerkesztőt, majd később az MTVA vezérigazgatója, azután az Echo TV vezetője lett, mostanában pedig a TV2 Csoport elnökeként és a Pesti TV alapítójaként ismert)

Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, az Indamedia társtulajdonosa, a MEME alelnöke, a Pesti TV társtulajdonosa
Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, az Indamedia társtulajdonosa, a MEME alelnöke, a Pesti TV  társtulajdonosa

Balogh erre védelmébe vette Vaszily-t, mondván amióta Vaszily eladta a Portfolio.hu-t,

„folyamatosan a magyar média egyik top menedzsere, és az a sokszor dehonásztáló értelmezési keret, amelyben megjelenik, méltatlan és igazságtalan.”

Urbán viszont azt mondta erre, igaz ugyan, hogy egy „kiváló médiamenedzser, aki nagyon érti a digitális médiát,

de nem lehet megfeledkezni arról a szerepéről, amit több magyar sajtótermék kormánypártivá változtatásánál vitt.

A Mérték munkatársa azt mondta a Helyzetnek, hogy amíg Balogh nem látja komplexen Vaszily szerepét, nem fogja megérteni sem a távozó indexeseket, sem azt, miért kap az új Index-szerkesztőség kemény kritikákat.

(Vaszily Miklós március óta az Index hirdetési felületeit értékesítő sales house partner és az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt hitelező Indamedia társtulajdonosa )

Soros György neve is előkerült

Balogh egyébként azt mondta, számít politikai konfliktusokra.

„Politikai konfliktus és nyomás mindig van. Főleg, ha az ember fontos szereplő. A nyomás jöhet a kormányzattól vagy a Soros-hálózattól, hol így, hol úgy… Az a fontos, hogy a másik fél érezze, hogy tudsz nemet mondani”.

Balogh ugyanakkor határozottan állította, hogy az Indexen nem lesz olyan sztori, amit ne hozhatnának le.

Urbán és Balogh ezen kívül vitatkozott még a Mérték Médiaelemző Műhely által közzétett, fordítva elsült Index-kifigurázásról (álhírről), és arról, hogy mi alapján válogatják az újonnan felvett újságírókat a laphoz és arról, hogy valóban D. Bányász Gergő lehetséges szerződtetése miatt mondott-e igent sok újságíró az új vezetőség hívására.

A teljes beszélgetés ITT hallgatható meg.

További hírek találhatók a Media1-en! Facebook-oldalunk ittitt, RSS-csatornánk itt található.

Borító: Balogh Ákos Gergely (Index) és Urbán Ágnes (Mérték Médiaelemző Műhely).. Kép: Vitárius Bence / Azonnali
Szóljon hozzá!