Kiállás Márki-Zayné Vincze Felícia mellett

2 millió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte a bíróság az Origót

Másfél évvel ezelőtt egy család tragédiája, egy kisgyermek halála kapcsán közöltek hazugságokat egy hódmezővásárhelyi szülésznőről, valamint a bíróság szerint illegálisan használtak fel egy hangfelvételt. Az ítélet egyelőre nem jogerős.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az alperes Origo megsértette a felperes, Márki-Zayné Vincze Felícia jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, amikor 2019. január 30. napján közzétett, „Márki-Zay Péter felesége miatt halt meg egy újszülött” című cikk címében valótlanul állította, hogy a felperes miatt halt meg egy újszülött, illetve ugyanezen cikkben, valamint a másnap közzétett „Márki-Zay Péter és felesége cége több csecsemő halálában érintett” című írásában azt a valós tényt, hogy otthonszülésben érintett több csecsemő életét vesztette, abban a hamis színben tüntette fel, mintha a cikkben idézett csecsemők halálát felperes tevékenysége okozta volna.

Többek között ezt állapította meg a bíróság most hozott elsőfokú ítélete, amelyről Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestere, Márki-Zay Péter számolt be csütörtökön.

A bíróság emellett megállapította azt is, hogy az Origo megsértette a felperes hangfelvételhez való jogát azzal, hogy a 2. pontban megjelölt két cikkben felperes hozzájárulása nélkül használta fel a 2019. január 4-én felperes által a Budapest Környéki Törvényszéken tett tanúvallomásának hangfelvétel részleteit.

A bíróság kötelezte az Origót a jogsértés abbahagyására és eltiltotta a felperes személyét érintő és jó hírnevét sértő további közlésektől, kötelezte továbbá a lapot a hangfelvétel 8 napon belüli eltávolítására, valamint az ítélet jogerőre emelkedését követő 8 napon belül az ítélet rendelkező részének közzétételére a cikkek elérhetőségi helyén addig, amíg az írások az interneten elérhetők, azok esetleges eltávolítása esetén pedig az eredeti szöveggel azonos webcímen, minimum egy év időtartamra.

A bíróság emellett arra kötelezte az alperest, hogy fizessen 2 millió Ft sérelemdíjat felperesnek a fenti jogsértések miatt.

Az Origo másfél évvel ezelőtt, egy család tragédiájával visszaélve közölt – az ítélet szerint hazug tartalmú – írást a politikus feleségéről: egy hat évvel korábban egészségesen született gyermek közel 2 hónappal későbbi, szüléstől teljesen független tragikus halálát igyekeztek mindenáron politikai lejáratásra felhasználni.

A három országban közel 500 egészséges gyermeket világra segítő, minden engedéllyel, végzettséggel és képzettséggel rendelkező, a fideszes minisztérium felkérésére szakmai irányelvet kidolgozó szülésznő mellett nemcsak volt kismamái és Hódmezővásárhely lakosai közül álltak ki sokan, de még a fideszes gyermekorvos volt alpolgármestere is megszólalt. Tavaly márciusban békés tömegrendezvényen tüntetést is tartottak a karaktergyilkosságok áldozatai mellett, sőt, a városban egy óriásplakátot is kihelyeztek 90 édesanya gyermekeinek fényképével, kiállva Márki-Zayné Vincze Felícia mellett.

Nem az Origo volt az egyetlen, mely jogsértő tartalmakkal támadta a szülésznőt. Korábban a TV2.hu és a Pestisrácok.hu már pert vesztett Márki-Zayné Vincze Felícia ügyében. A korábbi hírek szerint a politikus szülésznő felesége egyébként annyira besokallt az őt ért támadássorozattól, hogy felhagyott a praktizálással.

Az Origo a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány), illetve a Mediaworks több száz márkájának egyike.

További hírek találhatók a Media1-en! Facebook-oldalunk itt, RSS-csatornánk itt található.

Szóljon hozzá!