Fővárosi Törvényszék

Pert vesztett a HírTV és a Magyar Nemzet

Az egyik pert Pikó András, Józsefváros polgármestere, a másikat Niedermüller Péter (DK), Erzsébetváros polgármestere nyerte meg a kormánypárti médiumokkal szemben.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Pikó András, Józsefváros (Budapest VIII. kerületének) polgármestere újabb sajtópert nyert tegnap, ezúttal a Fidesz-közeli médiaholdinghoz, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) / Mediaworks alá tartozó HírTV Zrt. ellen.

A bíróság elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a HírTV a „Kifogásolható döntéseket hoznak a baloldali polgármesterek” címmel a honlapján megjelent cikkben valótlanul állította, hogy a járvány időszakában önkényes döntéssel közszolgálati dolgozóktól, például rendőröktől vagy egészségügyi dolgozóktól vett el lakásokat a józsefvárosi önkormányzat.

A hirtv.hu-t helyreigazításra kötelezték

A Hír TV ellen született ítéletről Békési Zsuzsa, Józsefváros sajtófőnöke adott tájékoztatást. Közölte, hogy a HírTV állításával szemben a per során az bizonyosodott be, hogy a valóságban Józsefvárosban senki sem vett el egyetlen lakást sem rendőröktől vagy egészségügyi dolgozóktól, őket továbbra is támogatni kívánja az önkormányzat, ugyanakkor a Józsefvárosi Önkormányzat a korábbi, igazságtalan gyakorlatot felszámolva egy új, igazságos lakáspályázati rendszert fogadott el. A Hír Televízió weboldalán helyreigazítást kell közölni az ítélet szerint. Az ítélet ellen persze még fellebbezni lehet.

A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
A HírTV székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1 (archív)

A Magyar Nemzet az erzsébetvárosi dolgozókról közöltek miatt vesztett pert

A szintén a fideszes médiaholdinghoz tartozó Magyar Nemzet azért vesztette el (egyelőre szintén elsőfokon) tegnap a Niedermüller Péter, Erzsébetváros (Budapest VII. kerületének) DK-s polgármestere által indított pert a Fővárosi Törvényszéken, mivel valótlanul állította a kormánypárti újság, hogy Erzsébetváros Önkormányzata csökkentette az önkormányzati dolgozók – köztük az óvodapedagógusok – fizetését, továbbá azt is valótlanul híresztelte, hogy Erzsébetváros Önkormányzata éves szinten 100 ezer forintos ruhapénzt és az Erzsébetváros-pótlékot is megszüntette már a veszélyhelyzet elrendelése előtt.

A Magyar Nemzetnek, vagy ahogy a DK közleménye fogalmaz, „a kormánypárti propagandalapnak”  helyreigazítást kell közzétennie, amelyben beismeri, hogy hazudott ezzel kapcsolatban.

A KESMA alá került egyik sajtótermék, a Magyar Nemzet óriásplakátja
A KESMA alá került egyik sajtótermék, a Magyar Nemzet óriásplakátja.
Fotó: Ladányi András / Media1 (archív)

A DK közölte, üdvözli a bíróság döntését. Hozzátették:

„talán nem véletlen, hogy a kormánypropagandisták önkormányzati dolgozók fizetésének és juttatásainak csökkentését vizionálták az önkormányzatokat érő megszorítások közepette. Nem lepődnénk meg, ha az Orbán-kormány azzal a megfontolt céllal sújtotta volna megszorításokkal az önkormányzatokat, hogy kárt okozzon az önkormányzatok dolgozóinak és a kerületekben élőknek. Két rossz hírünk is van Orbán Viktornak és pártjának: európai magyarként nem csak magunkért állunk ki a bíróságon, ha hazudnak rólunk, hanem megvédjük a kerületeket, Budapestet és a budapestieket is a kormánytól.”

Első fokon bűnös az Origo munkatársa

Tegnap derült ki az is, hogy a szintén a fideszes médiaholdinghoz tartozó Origo munkatársát, Kovács Andrást elsőfokon nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt bűnösnek mondta ki a bíróság az ellene folyó, Czeglédy Csaba (DK) által indított magánvádas büntetőügyben.

Kovács András, az origo munkatársa az Echo TV-ben
Kovács András, az Origo munkatársa az Echo TV-ben korábban

Az ügy további érdekessége az volt, hogy Kovács András a bírósági tárgyalás során konkrétan megnevezte, ki szolgáltatta számára a lapjában közölt valótlan információkat.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: A Fővárosi Törvényszék bejárata. Fotó: Media1

Szóljon hozzá!