A TV2 Média Csoport Róna utcai székháza Budapesten

A TV2 Csoport ajánlatot tett a szlovén Planet TV felvásárlására

Heteken belül eldőlhet, multinacionális magyar vállalat lesz-e a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Média Csoportból, vagy a másik ajánlattevő jut-e hozzá a tőkepótlásra szoruló, de országos elérésű szlovén Planet TV-hez. Pavel Stanchev, a TV2 Média Csoport vezérigazgatója egyébként évekkel korábban igazgató volt a megvásárolni kívánt vállalatnál.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Ajánlatot tett a szlovén Planet TV megvásárlására a TV2 Média Csoport – számol be a Necenzurirano nevű helyi oknyomozó portál alapján a 24.hu.

A Necenzurirano úgy tudja, hogy a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos köreihez sorolható, takarékbankos Vida József tulajdonában álló TV2 Média Csoport egy horvát vállalkozóval, Ivan Caletával verseng a tévécsatorna tulajdonjogáért. A súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Planet TV-t január óta árulja a szlovén állam tulajdonában álló Telekom Slovenije, de hivatalos információt még nem közöltek a potenciális vevőkről.

Legyen ön is milliomos! a Planet TV csatornán
A Legyen ön is milliomos! ajánlója a Planet TV csatorna weboldalán.

Fidesz-közeli médiavállalkozók már korábban elkezdtek bevásárolni Szlovéniában

A Necenzurirano kitért rá, hogy még csak négy hónapja annak, hogy kormányra került az Orbán Viktor miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Janez Jansa, ugyanakkor a magyar terjeszkedés a szlovén médiapiacon már évekkel ezelőtt megkezdődött. Mint arról a Media1 is beszámolt már, a Janez pártját, az SDS-t támogató Nova24TV, illetve a Nova obzorja kiadó is az egykori MTVA-s Schatz Péter érdekeltsége, aki Habony Árpád (a miniszerelnök nem hivatalos tanácsadójához) üzlettársaként is ismert.

A Planet TV felvásárlása egy jelentősebb fordulatot jelentene a magyarok szlovéniai felvásárlásában, hiszen ez nem egy párttévé, hanem egy országos elérésű médium.

Érdekesség, hogy Pavel Stanchev, a TV2 Média Csoport tavaly kinevezett vezérigazgatója Janez Jansa első kormánya idején még az éppen felvásárolni kívánt Planet TV igazgatója volt, egészen 2013-ig.

Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója már tavaly a BrandFestival konferencián, a Media1 főszerkesztőjének kérdésére is arról beszélt, hogy cége külföldi terjeszkedésre készül, aminek előfeltétele a vállalatcsoport helyzetének stabilizálódása. (Ez a TV2 Média Csoport pár hete megjelent pénzügyi beszámolója alapján már megvalósult.)

Pavel Stanchev, a TV2 Média Csoport vezérigazgatója (balra) és Szalay Dániel (Media1) beszélget
Pavel Stanchev, a TV2 Média Csoport vezérigazgatója (balra) és Szalay Dániel (Media1) beszélget a lehetséges külföldi terjeszkedésről tavaly a BrandFestival konferencián Fotó: Kummer János

Sürgős lenne, hogy a Planet TV pénzhez jusson

A Planet TV egyébként rossz pénzügyi helyzetben van, 2019 végén 20 millió eurós tőkemínuszban volt, és sajtóértesülések szerint 30 millió eurós tartozása van.

Amennyiben a cég június 30-ig nem jutna tőkepótláshoz, a Planet TV fizetésképtelenné válna, a felvásárlási ügyletről épp ezért június végéig dönteni kellene, de a koronavírus miatt külföldi befektetés esetén a szlovén gazdasági minisztériumnak is beleszólása lehet a felvásárlásba.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: A TV2 Média Csoport Róna utcai székháza Budapesten. Fotó: Szalay Dániel / Media1

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!