fbpx
A TV2 Média Csoport Róna utcai székháza Budapesten

A TV2 Csoport ajánlatot tett a szlovén Planet TV felvásárlására

Heteken belül eldőlhet, multinacionális magyar vállalat lesz-e a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Média Csoportból, vagy a másik ajánlattevő jut-e hozzá a tőkepótlásra szoruló, de országos elérésű szlovén Planet TV-hez. Pavel Stanchev, a TV2 Média Csoport vezérigazgatója egyébként évekkel korábban igazgató volt a megvásárolni kívánt vállalatnál.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Ajánlatot tett a szlovén Planet TV megvásárlására a TV2 Média Csoport – számol be a Necenzurirano nevű helyi oknyomozó portál alapján a 24.hu.

A Necenzurirano úgy tudja, hogy a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos köreihez sorolható, takarékbankos Vida József tulajdonában álló TV2 Média Csoport egy horvát vállalkozóval, Ivan Caletával verseng a tévécsatorna tulajdonjogáért. A súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Planet TV-t január óta árulja a szlovén állam tulajdonában álló Telekom Slovenije, de hivatalos információt még nem közöltek a potenciális vevőkről.

Legyen ön is milliomos! a Planet TV csatornán
A Legyen ön is milliomos! ajánlója a Planet TV csatorna weboldalán.

Fidesz-közeli médiavállalkozók már korábban elkezdtek bevásárolni Szlovéniában

A Necenzurirano kitért rá, hogy még csak négy hónapja annak, hogy kormányra került az Orbán Viktor miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Janez Jansa, ugyanakkor a magyar terjeszkedés a szlovén médiapiacon már évekkel ezelőtt megkezdődött. Mint arról a Media1 is beszámolt már, a Janez pártját, az SDS-t támogató Nova24TV, illetve a Nova obzorja kiadó is az egykori MTVA-s Schatz Péter érdekeltsége, aki Habony Árpád (a miniszerelnök nem hivatalos tanácsadójához) üzlettársaként is ismert.

A Planet TV felvásárlása egy jelentősebb fordulatot jelentene a magyarok szlovéniai felvásárlásában, hiszen ez nem egy párttévé, hanem egy országos elérésű médium.

Érdekesség, hogy Pavel Stanchev, a TV2 Média Csoport tavaly kinevezett vezérigazgatója Janez Jansa első kormánya idején még az éppen felvásárolni kívánt Planet TV igazgatója volt, egészen 2013-ig.

Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója már tavaly a BrandFestival konferencián, a Media1 főszerkesztőjének kérdésére is arról beszélt, hogy cége külföldi terjeszkedésre készül, aminek előfeltétele a vállalatcsoport helyzetének stabilizálódása. (Ez a TV2 Média Csoport pár hete megjelent pénzügyi beszámolója alapján már megvalósult.)

Pavel Stanchev, a TV2 Média Csoport vezérigazgatója (balra) és Szalay Dániel (Media1) beszélget
Pavel Stanchev, a TV2 Média Csoport vezérigazgatója (balra) és Szalay Dániel (Media1) beszélget a lehetséges külföldi terjeszkedésről tavaly a BrandFestival konferencián Fotó: Kummer János

Sürgős lenne, hogy a Planet TV pénzhez jusson

A Planet TV egyébként rossz pénzügyi helyzetben van, 2019 végén 20 millió eurós tőkemínuszban volt, és sajtóértesülések szerint 30 millió eurós tartozása van.

Amennyiben a cég június 30-ig nem jutna tőkepótláshoz, a Planet TV fizetésképtelenné válna, a felvásárlási ügyletről épp ezért június végéig dönteni kellene, de a koronavírus miatt külföldi befektetés esetén a szlovén gazdasági minisztériumnak is beleszólása lehet a felvásárlásba.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: A TV2 Média Csoport Róna utcai székháza Budapesten. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!