Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények műsovezetői

Új kézben a TV2: újabb Mészáros Lőrinc-közeli ember bukkant fel

A Mészáros Lőrinc közeli bankár, Vida József mellett két másik tulajdonos, Gál Miklós és egy bizonyos N. Szilvia is felbukkant a TV2 tulajdonosai között, de várható, hogy hamarosan az sem fog látszódni, kihez került a cég.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Bár korábban Vida József, a Mészáros Lőrinc közeli bankár azt jelentette be, hogy ő vásárolja meg a TV2 Média Csoport Zrt.-t az Abraham Goldmann Vagyonkezelő cégen keresztül, ma a g7.hu arról számolt be, hogy valójában nem is csupán a miniszterelnökkel szoros baráti kapcsolatban álló felcsúti dollármilliárdoshoz közelálló, a Takarékbankot vezető Vida József a TV2-t megvásárló Abraham Goldmann és azon keresztül a TV2 új tulajdonosa, sőt – legalábbis papíron – nem ő a legnagyobb tulajdonos.

Gál Miklós és N. Szilvia

Egy friss cégirat alapján írják ezt, ami alapján a Takarékbank-vezér állandó üzlettársa, Gál Miklós, és egy eddig kevésbé ismert üzletasszony, egy bizonyos N. Szilvia a tulajdonos. (Bár a cikkben, nem érthető miért, csupán N. Szilviaként említik a vállalkozót, az Opten céginformációs rendszerben látszik a teljes neve is: Nagy Szilvia.)

A G7 írása szerint a TV2 Csoportban Gál Miklósnak 38,66 százaléka, Nagy Szilviának 30,67 százaléka van, míg Vida Józsefnek szintén 30,67 százaléka.

A G7 a céghálóról is közzétett egy ábrát.

A cikk szerint Nagy Szilviának egyébként voltak korábban is már üzleti kapcsolatai Vida Józseffel. Ez alapján a G7 nem tartja kizártnak, hogy ezzel az eddig rejtve maradt részesedéssel esetleg Vida Józsefé lehet valójában a TV2 többsége, azonban a lap sem biztos ebben. A G7 kereste a cikkben folyamatosan csak N. Szilviaként emlegetett üzletasszonyt, de nem kaptak választ.

Gál Miklós is Mészáros Lőrinc bevált embere

Mindenesetre Gál Miklós közel 39 százalékos része a TV2-ben elég jelentős tulajdonhányad ahhoz képest, hogy Gál Miklósról sokáig szinte egyáltalán nem esett szó a TV2 kapcsán, de más ügyletekben sem nagyon. Pedig neki is elég színes NER-közeli múltja van: állandó partneréhez hasonlóan – ahogy a Válasz Online fogalmazott néhány hónapja – a takarékszövetkezeti integráció egyik motorja, és a cikk szerint

„akárcsak Vida József, Gál Miklós is Mészáros Lőrinc egyik bevált embere.”

Ez olyannyira így van, hogy Gál Miklós július 1-jén a felcsúti milliárdos tőzsdei birodalmának irányítását is átvette, ő lett a Mészáros-féle Opus Nyrt. vezérigazgatója.

Gál Miklósról egyébként korábban a 24.hu is közölt egy nagyobb lélegzetvételű cikket, amiben azt firtatják, honnan lehetett pénze az ügylethez.

Elbújhat a majdani új tulajdonos

A G7 mai cikkében egyébként arról is említést tett, hogy bár most nagyjából ugyan tudható, hogy kik állnak a TV2 mögött (erről ábrát is közzétettek), ez azonban nagyon hamar megváltozhat.

Az Abraham Goldman Zrt. közgyűlése ugyanis úgy döntött, hogy az eddig papíralapon nem, csak elektronikusan létező, úgynevezett dematerializált részvényeiket kinyomtatják. Ez manapság annyira nem általános, a cégek többsége nem állít elő értékpapírokat nyomdai úton, mert költséges és macerás, azonban az előnye, hogy így tulajdonképpen nyom nélkül lehet adni-venni a részvényeket. Egy ilyen tranzakcióhoz ugyanis nagyjából elég annyi, hogy magán az értékpapírokon átírják a tulajdonos nevét. Ráadásul az új alapszabály szerint (amit a változások miatt teljesen átírtak) a részvények átruházásához még a társaság beleegyezésére sincs szükség. Így pedig szép csendben el lehet adni az Abraham Goldmann Zrt.-t TV2-stül tulajdonképpen bárkinek, még egy 60 éves cinkotai nőt sem kell beiktatni az ügyletbe, ahogyan az történt korábban, még Andy Vajna idején.

Vida József: nem szakterületünk a tévézés

A G7 rákérdezett az Abraham Goldmann Zrt.-nél, hogy miért döntöttek a részvények kinyomtatása mellett, illetve arra is, hogy kik állnak pontosan a társaság mögött.

Vida József, a Takarékbank vezetője, a TV2 vevőjelöltje korábban az Inforádió Aréna című műsorában
Vida József, a Takarékbank vezetője, a TV2 egyik tulajdonosa korábban az Inforádió Aréna című műsorában

Vida azt válaszolta nekik, hogy mivel a cég más entitások számára végez vagyonkezelési tevékenységet vagyongyarapítási, vagyonmegőrzési, illetve hasznosítási célok eléréséhez, ezért – mint a nemzetközi gyakorlatban általában – magának a vagyonkezelő cégnek a tulajdonosi háttere másodlagos. Ahogy szerinte az is, hogy a társaság papírjait nyomtatott részvények formájában kezelik, hiszen mivel magáncégről van szó „a tulajdonosok saját belátásuk szerint dönthetnek tulajdonrészük sorsáról, esetleg más tulajdonostársak bevonásáról is”.

Ennél részletesebb választ kaptak arra a kérdésünkre, hogy milyen szerepet szeretnének játszani a TV2 életében, és vannak-e további médiapiaci terveik. Vida József szó szerint így fogalmazott:

„Társaságunk a TV2 médiaportfóliójának megvásárlását nem szakmai, hanem kifejezetten pénzügyi befektetésként kezeli, amelynek célja a stabil értékteremtő működés. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy társaságunkat a TV2 portfólió esetében nem a betűk, hanem a számok érdeklik. Ez azt jelenti, hogy a TV2 műsorpolitikájába, tartalmi kérdéseibe nem kívánunk beleszólni, ez nem a társaság szakterülete, így ezt a tevékenységet a megfelelő szakemberekre bízzuk.”

További tévés hírek találhatók a Media1 tv rovatában, ahol tegnap arról is beszámoltunk, hogy hamarosan életbe lép a TV2 új őszi műsorrendje, melyet hétköznaponként gasztro és sport téma köré építenek fel.

Borítókép: Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények műsorvezetői. Fotó: tv2 sajtószoba

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!