fbpx
Vida József, a Takarékbank vezetője, a TV2 vevőjelöltje korábban az Inforádió Aréna című műsorában

Mészáros Lőrinc közeli bankár cége venné nevére a TV2 Média Csoportot

Hétfőn bejelentette a TV2 Média Csoport felvásárlására irányuló szándékát Vida József, a Mészáros Lőrinc közeli Takarékbank vezetője, a Mészáros-féle Opus Nyrt. igazgatósági tagja.

A médiapiacon bővítené magán üzleti érdekeltségeit Vida József, aki az MTI-vel hétfőn közleményben közölte, hogy megbízottjai útján előrehaladott tárgyalásokat folytat a TV2 Média Csoport Zrt. megvásárlásáról.

A 14 tévécsatornából álló médiavállalat az ügylettel az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő cégéhez kerülne – derül ki a bankár-közgazdász közleményéből. Vida József jelezte: a tárgyalások előrehaladásától és eredményétől függően a tranzakció júniusban zárulhat le.

Megjegyezte: az ügyletet üzleti titokként kezelik, ennek megfelelően a tárgyalások lezárásáig a felek nem kívánnak bővebb tájékoztatást adni.

Ezt azonban haladéktalanul megteszik, amennyiben a tranzakció eredménnyel zárul, ígérte meg Vida József.

Mészáros Lőrinc embere a vevőjelölt

Vida József a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója. Magánbefektetései a pénzügyi szektortól, a banki informatikán át az ingatlanbefektetésekig és a pénzügyi tanácsadásig terjednek – ismerteti a közlemény. Hozzáfűzi: Vida József a 15. legbefolyásosabb hazai üzleti döntéshozó a Manager Magazin 2018 júniusában felállított TOP 101-es listáján.

Bár a közlemény nem említi, Vida József Orbán Viktor közeli barátjának, a felcsúti gázszerelőből lett nemzetközi dollármilliáros Mészáros Lőrincnek az érdekeltségében lévő Opus Nyrt. igazgatósági tagja. A közleményben megemlített, Vidáról író Manager Managazin egyébként még Mészáros Lőrinc érdekeltsége volt 2018 júniusában. Maga a Takarékbank szintén Mészáros Lőrinc közeli vállalkozás.

Vida József egyébként korábban egy interjúban azt bizonygatta, hogy ő nem Mészáros Lőrinc strómanja. Ugyanakkor elismerte, hogy régi ismerősök a volt gázszerelővel.

Nem tudni, kié volt eddig a TV2

A TV2 Média Csoport jelenlegi végső tulajdonosa egyébként máig ismeretlen, hiszen az idén év elején elhunyt Andy Vajna egykori filmügyi biztos egy Delaware-i adóparadicsomban bejegyzett cégen, a Cinergin keresztül volt a médiavállalat tulajdonosa 2015 októberéből, amikor megvásárolta azt Simon Zsolttól és Yvonne Dedericktől, akik azután, hogy a német ProSieben.Sat1 kivonult Magyarországról, egy átmeneti időben a TV2 Csoport tulajdonosai lehettek. Delaware állam nem csak kedvező adózása miatt vonzó sokak számára, de azért is, mert az ide bejegyzett cégek tulajdonosainak pontos kiléte titokban tartható. A Médiatanácsnak azonban elvben tudnia kell, ki volt a tulajdonos, ugyanis a médiatörvény alapján csak a végső tulajdonos kilétének bejelentése mellett használhatók rádiós és televíziós frekvenciák. A testület azonban a Media1 többszöri kérésére és az adat közérdekű jellegére tekintettel sem volt hajlandó felfedni, kié a Cinergi, csak azt tudni, hogy annak elnöke Vajna egykori harcostársa, Samuel Russell Falconello.

A TV2 feletti közvetlen céghálóban, Magyarországon mostanában nagy mozgások voltak. Nemrég például egy másik Mészáros Lőrinc közeli figura, Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, számos Mészáros-cég vezető tisztségviselője lett a TV2-t is tulajdonló AV Progress Kft. ügyvezetője, illetve a közvetlen TV2-s anyavállalat, a Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC) vezérigazgató-helyettese.

Veszteség

A TV2 Média Csoport a legutóbbi ismert pénzügyi évben, 2017-ben 34,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amihez az Opten céginformációs rendszer adatbázisa alapján 2 milliárd forintos masszív veszteség párosult. A 2018-as adatokra még májusig kell várni.

Menesztett vezérkar

A TV2-nél egyébként néhány napja szinte az összes cégvezetőt elküldték. Eddig 6 távozó igazgatóról tudni hivatalosan. A távozni kényszerülők között volt Dirk Gerkens volt vezérigazgató és a vezérigazgató helyettese, Pap Gitka is. A távozók kötött volt a hr-igazgató. a pénzügyi igazgató és az ügyfélkapcsolati vezető is.

A céget jelenleg Vaszily Miklós, Mészáros Lőrinc egykori, nemrég bezárt Echo Tv-jének volt vezérigazgatója irányítja elnökként és megbízott vezérigazgatóként.

TV2 Média Csoport
TV2 Média Csoport

A TV2 Média Csoporthoz a TV2 főcsatornán kívül a Super TV2, a Mozi+, a Prime, a FEM3, a Spíler 1 TV, a Spíler 2 TV, az Izaura Tv, a Zenebutik, a LiChi TV, a Kiwi TV, a Humor+ és a Jocky TV tartozik.

Az, hogy a TV2 Zrt. Mészáros Lőrinc közelébe kerülhet, a már idén év elején megjelent információkból is sejteni lehetett. Akkor derült ki, hogy Vajna halála után alig néhány nappal, egy Mészáros Lőrinchez köthető ingatlanban közgyűlést tartott a médiavállalat, és megjelentek Mészáros Lőrinchez köthető személyek az igazgatóságban. Nem sokkal később pedig megvonták Dirk Gerkens önálló aláírási jogosultságát, és bár a TV2 sajtóosztálya tagadta, hogy Gerkens távozik, az aláírási jogának elvétele ezt már előrevetítette.

Nemrég egyébként egy máltai cég, a Medialog Worldwide is felbukkant a TV2-ben, de nekik alig néhány darab részvényük van. A Medialognak egyébként feltételezett tulajdonosa Rákosi Tamás, ugyanis a Medialog anyavállalata az IKO Cable, márpedig Rákosi cégét éppen IKO-nak hívják.

Vida József

Vida József a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. weboldalán lévő életrajza alapján diplomáit a Pécsi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem és az Université Paris X-Nanterre hallgatójaként szerezte.

Vezetése mellett jött létre tíz takarékszövetkezet fúziójával a B3 TAKARÉK Szövetkezet, melynek elnök-ügyvezetője. Aktívan közreműködött a kormányzati takarékszövetkezeti integrációs stratégia megvalósításában. Mindemellett a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. belső igazgatósági tagja, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. (korábbi nevén FHB Jelzálogbank Nyrt.) elnöke, a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatója. 2016-ban a Takarék Csoport központi irányító szervezete, az SZHISZ, illetve a Csoport jelzálogbankjának az elnökévé választották, 2017 óta látja el a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatói teendőit.

Frissítés 2019.04.16.

Vajna már évekkel ezelőtt megvált a TV2-től?

A G7 kiderítette, hogy Andy Vajna már évekkel ezelőtt elkezdhette eladni a Tv2-t, pontosabban annak anyavállalatát, az MBC Co. Zrt-.t. A G7 által feltárt céges iratok alapján mintegy 20 milliárd forintnyi előleget kapott egy Businesshelp kft. nevű cégen keresztül.

Kiemelt kép: Vida József, a Takarékbank vezetője, a TV2 vevőjelöltje korábban az Inforádió Aréna című műsorában
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások