A Mediaworks székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

A Mediaworks újabb médiacégeket nyel be

11 cég beolvadásával folytatódik a médiapiaci koncentráció a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA alá tartozó Mediaworksnél.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

11 médiavállalat beolvad szeptember 30-ával a Fidesz-közeli médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó, a KESMA-cégek felett egy ideje már eddig is uralmi szerződéssel rendelkező Mediaworks Hungary Zrt. alá, ezzel tovább folytatódik a kormánypárti médiacégcsoportnál a koncentráció.

A várható változásról elsőként az mfor.hu számolt be.

Az uralmi szerződése alapján már most is 28 médiavállalat felett van közvetlen ellenőrzési joga a kesmás Mediaworksnek, ebből olvad be 11 az őszre a cégcsoportba.  A beolvadásról június 24-én született döntés.

A Mediaworksbe beolvadó 11 kiadó a következő:

 • Avalue Befektetési Kft. (Az egykori Andy Vajna cég, a Lapcom Zrt., a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld tulajdonosa)
 • Inform Média Lapkiadó Kft. (az Észak-Magyarország, a Hajdú-Bihari Napló és a Kelet-Magyarország kiadója)
 • JUHÁSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
 • K4A Lapkiadó Kft. (a Figyelő kiadója)
 • Lapcom Zrt. (a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadója)
 • Magyar Idők Kiadó Kft. (a kormánypárti Magyar Nemzet korábbi nevén Magyar Idők – kiadója)
 • Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft. (hozzájuk tartozik a Puch László közvetítésével megszerzett Szabad Föld)
 • Modern Media Group Zrt.
 • Nouvelle Media Kft. (a faktor.hu tulajdonosa)
 • OPUS PRESS Zrt.
 • Ripost Média Kft.

Nagygömbőcből óriásgombőc

Az mfor.hu hozzátette: a beolvadások révén a Mediaworks mérlegfőösszege 20 milliárd forinttal, közel 49,7 milliárdra emelkedik a 2018. december 31-én kelt vagyonmérleg-tervezet szerint.  A 150 milliós jegyzett tőkéje 1 milliárdra gyarapodik, ugyanakkor a csaknem 11,4 milliárdos saját tőkéje kevesebb, mint a felére, mintegy 5,4 milliárdra apad. Ezen belül a most közel 5,8 milliárdos tőketartaléka már csak 4,3 milliárd lesz, miközben az 5,5 milliárdos eredménytartaléka lenullázódik. A saját tőke csökkenése nem következik logikusan a beolvadásokból, de annak okára nem lehet találni magyarázatot a céginformációkban.

Ugyanakkor az egyesült Mediaworks kötelezettségei több mint a két és félszeresükre, 14,9 milliárdról 39,4 milliárdra ugranak. Ennek többsége, közel 20,7 milliárd hosszú lejáratú hitel-, illetve kötvénytartozás.

Az elismert vállalatcsoport létrehozása még csak azt jelentette, hogy a kiadók mind önállóak maradnak, ugyanakkor már egységes üzletpolitika alapján működnek együtt. Egységesített, sztenderd üzleti folyamatokon alapuló vállalatirányítási rendszert működtetnek. Pénzügyi, számviteli, kontrolling, informatikai rendszereiket összehangolják, beszerzéseiket közösen végzik. Ez a beolvadásokkal értelmét vesztette, jegyezte meg az Mfor.

A beolvadásokat követően a Mediaworks által uralt elismert vállalatcsoportnak 17 további tagja marad, ha azt feltételezzük, hogy nem arról van szó, hogy ők is beolvadnak, de még nem tartalmazza a döntést a cégközlöny. Erről a 17 cégről van szó:

A Mediaworks eredetileg Henrich Pecina osztrák pénzember (a más ügyben csalás miatt elítélt) nevén volt. Pecina nevén volt még a cég, amikor sor került a Népszabadság botrányos körülmények között történt bezárásására, mielőtt a céget átírták volna Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos nevére, aki aztán később továbbadta a céget a KESMA-nak a tavalyi év második felében.

Borítókép: A Mediaworks székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!