Négy év után, Magyar Nemzet

Nem frissül a Magyar Idők weblapja, kormánybarát tartalmakért a Magyar Nemzetet keresse

Mától Magyar Nemzet címmel készít lapot a Magyar Idők stábja, mely vezércikkben megtagadja a 2015 februárját követő Nemzetet. A lap újraindulását Orbán Viktor is népszerűsíti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Ahogy előzetesen beharangozták, mától, azaz a G-nap negyedik évfordulójára időzítve nem Magyar Idők néven jelenik meg a kormánypárti napilap, azt ugyanis a tavaly bezárt Magyar Nemzet nevét Simicska Lajos nagyvállalkozótól megszerezve a Magyar Nemzet 4 évvel ezelőtti arculatára visszaváltva adták ki. Változott a főszerkesztő is, miután Gajdics Ottó, aki az elmúlt években vezette a kormányközeli lapot, leköszönt. Gajdics a Szabad Föld élére került, helyét a Magyar Időkből lett Magyar Nemzetnél pedig Ballai Attila vette át, aki a Mediaworks sportüzletágának volt az igazgatója eddig. (Ez a Nemzeti Sportnál is változásokat hozott.)

A változások miatt ma már újra frissült a magyarnemzet.hu internetes oldal is, mely igazodik a Nemzet nyomtatott arculatához. A magyaridok.hu oldal viszont ezentúl nem frissül, az a továbbiakban archívumként működik tovább.

magyaridok.hu

Megtagadják az elmúlt éveket

A Magyar Nemzet Négy év után címmel közölt vezércikkel jelent meg a borítóján, illetve a weboldaldalán. A cikk gyakorlatilag elhatárolódik a Magyar Nemzet 2015. február 6. és 2018. április 11. közötti időszakától, amikor a lapban megjelenhettek kormányt bíráló, illetve kormányzati visszaéléseket feltáró ügyek is.

Ezt írják erről:

A puszta adatokat nézve a Magyar Nemzet 2018. április 11-én ismét megszűnt, de valójában már évekkel korábban, 2015. február 6-án elesett, amikor a lap könnyedén lerázta magáról és megtagadta tulajdon múltját. Egyik napról a másikra irányt váltott, s feledtette mindazt, amiért a nagy múltú elődök a legnehezebb történelmi időkben is vállalták a szellemi szabadságharcot.

Majd igyekeznek megnyugtatni az olvasókat, hogy a folytatásban arra számíthatnak, amit még 2015. február 6. előtt kaptak:

A mai napon, amikor a lap harmadszor megindulva visszaveszi a zászlót, ismételten elkötelezi magát a konzervatív értékrend mellett, egyaránt szem előtt tartva az európai humanista kultúrát, a közép-európai hagyományokat és a nemzeti érdekeket, ahogy tette ezt akkor is, amikor a rendszerváltás vitafórumává vált, s teret adott a magyar értelmiség gondolatainak.

A korábbi Magyar Nemzet archívumát egyébként nem törölték le annak szellemiségének megtagadása ellenére, az ide kattintva keresőkifejezésekkel, illetve akár a cikkek közötti lapozgatással ezután is fellelhető:

Felpörgött a Magyar Hang

A kormánnyal is kritikus Magyar Nemzet tavaly áprilisi megszűnését követően a volt munkatársak Magyar Hang címmel indítottak hetilapot. A lap olvasói bevételekből működik, a magyarországi médiapiaci nehéz körülmények ellenére sikeresen. A lap  – mint azt Lukács Csaba lapigazgatótól a Media1 megtudta – 18.500 példányban jelenik meg és 11.500 darab fogyott el belőle decemberben.  A lapot előfizetői díjakból működtetik. A Magyar Hangot továbbra is Pozsonyban nyomtatják, mivel Magyarországon nem akadt nyomda, amely kinyomtatta volna.

A Magyar Hang jóval olvasottabbnak tűnik, mint a Magyar Idők. Bár ez utóbbi példányszámát nem auditáltatták, nyílt titok, hogy az mindössze néhány ezer példányban fogyott. A lapot ezért az állam hirdetések mellett úgy próbálták életben tartani, hogy minisztériumokból és az állami vállalatoktól, illetve a fideszes önkormányzatoktól fizettek elő rá nagy számban.

Frissítés (10:17)

Orbán Viktor elégedett

A Magyar Idők Magyar Nemzetté történő átalakulását Orbán Viktor miniszterelnök is üdvözölte, aki erre egy külön Facebook bejegyzést is szentelt.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk Kelen Károlynak, a bezárt Népszabadság munkatársának legújabb, Ki a sötétségből című sorozatában közölt publicisztikáját, mely Nemzeti Idők, G-nap címmel jelent meg a Media1-en.

Szóljon hozzá!