fbpx
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója

Kijött a Forbes legbefolyásosabb női médiavezetők toplistája: az RTL Magyarország vezérigazgatója végzett az élen

A második helyre a kormánypárti médiaholding, a Mediaworks Hungary vezérigazgatója került.

Nyilvánosságra hozta a Legbefolyásosabb magyar nők 2023 listát a Forbes, és ezzel együtt elkészült a média alkategória is, mely arra fókuszált, hogy mely nők a legbefolyásosabbak a hazai médiaiparban.

Így készült a lista

A magazin kilencedik alkalommal készítette el a női listáját. A végső sorrend különböző objektív és szubjektív szempontok mérlegelése után a szerkesztőség döntése alapján született meg. Ilyen objektív tényezők a listán szereplő hivatalos pozíciója, a felelősségi körébe tartozó büdzsé és létszám, az elmúlt egy év eredményei és pályájának íve. Mivel a befolyás nem csak objektív tényezők alapján állapítható meg, fontosak voltak a háttérinformációk és a nehezebben mérhető tényezők is: hogy az adott vezető milyen kapcsolatot ápol a piac és az ország más befolyásos vezetőivel, milyen lobbierővel bír a piacán és kormányzati körökben, mekkora az autonómiája, vállal-e szerepet szakmai szervezetekben, informális körökben, és hogy pozíciója mit jelent a mai Magyarország üzleti és politikai realitását tekintve. Fontos volt az is, hogy vállal-e plusz munkát, kockázatot a környezete fejlesztéséért, társadalmi ügyekért, hajlandó-e véleményt formálni akár a cége nevében is. A lap különféle háttérbeszélgetéseket is folytatott, illetve sajtóinformációkat is tanulmányozott.

(A Forbes médialistájának elkészítésében mások mellett a Media1.hu is közreműködött.)

#1 Vidus Gabriella

A lista első helyezettje idén is Vidus Gabriella lett (borítóképünkön), aki hosszú évek óta áll az RTL Magyarország élén és aki épp az elmúlt hetekben hajtott végre nagy belső átszervezést a cég irányításában, így a korábbi 12 helyett már csak 7 igazgató tartozik neki közvetlen beszámolási kötelezettséggel.

Vidus Gabriella hosszú évek óta megingathatatlanul mindig a Forbes női médiavezetők toplistájának élén végez. „A legfontosabb feladatom az, hogy az RTL öt év múlva milyen cég lesz” – nyilatkozta Vidus, aki a COVID óta állandósult turbulenciában vezeti a médiavállalatot. A magazin megemlítette, hogy az RTL ma már nem csak egy televízió, hiszen digitális platformjaik is egyre fontosabbak.

#2 Kálmán Erika

A lista második helyezettje Kálmán Erika, a Mediaworks Hungary vezérigazgatója lett.

Kálmán Erika portréja. Fotó: Mediaworks
Kálmán Erika portréja. Fotó: Mediaworks

A kormánypárti médiaholdinghoz közel félezer médiamárka tartozik (Magyar Nemzet, Origo, megyei lapok), bár több márkája mostanában szünetel és mint azt megírtuk, nagy elbocsátásokra is sor került.

A Forbes így fogalmazott: „A Mediaworksnél zajló átszervezési és leépítési hullám nem azt mutatja, hogy Kálmán Erikának sikerült fordítani az évek óta hanyatló olvasottságon, pedig 2021 novemberében ezzel a feladattal került a cég élére. Azonban Kálmán továbbra is erős kezű vezető, aki évtizedek háttérmunkájával alapozta meg befolyását – többek között Heinrich Pecina, a Népszabadságot bezáró, 2017-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt osztrák üzletember bizalmasaként. A még mindig közel félezer médiumot magában foglaló média arzenál vezetése miatt tartjuk indokoltnak második helyét a listán.”

#03 Pácsonyi Daniella

Harmadik helyre került a legbefolyásosabb női médiavezetők listáján Pácsonyi Daniella, az NLC.hu főszerkesztője, a Varga Zoltán üzletember tulajdonában lévő Central Médiacsoport női digitális portfóliójának lapigazgatója.

Pácsonyi Daniella, a Central Médiacsoport digitális női portfóliójának lapigazgatója.
Pácsonyi Daniella, a Central Médiacsoport digitális női portfóliójának lapigazgatója. Fotó: Central Médiacsoport

Pácsonyi pályája felívelőben van a Centrálnál, melynek elődjéhez, a Sanomához 2010-ben újságíróként került, később szerkesztő, majd felelős szerkesztőként folytatta karrierjét a kiadónál, ebből a pozícióból ment el szülési szabadságra 2013 decemberében. 2015 óta az NLC.hu főszerkesztője, 2020 óta a teljes női digitális portfólió tartozik irányítása alá. 2023 januárjában a Central integrációs folyamatának részeként a Marie Claire print változata is Pácsonyi Daniella portfóliójához került. Az üzleti magazin megemlítette, hogy a magánéletben Varga Zoltán, a Central Médiacsoport vezérigazgatójának élettársa.

#4 Lipták Tímea

A negyedik helyen végzett Lipták Tímea, aki hosszú ideje szintén a Central Médiacsoportnál dolgozik vezetőként. A Central magazin portfóliójának igazgatása mellett a vezetői testületben is helye van. A Central vezető lapkategóriája továbbra is a női magazinok, ami az eladások közel 45 százalékát hozta, a szegmensen belül toronymagasan a Nők Lapja vezet. Liptáknak stratégiai befolyása van mindenre, ami a Central nyomtatott termékeit érinti.

Lipták Tímea, a Central Médiacsoport magazinüzletág-igazgatója
Lipták Tímea, a Central Médiacsoport magazinüzletág-igazgatója

#5 Hámori Barbara

Ötödik a listában Hámori Barbara, a Scripted Productions televíziós gyártócég alapítója, tulajdonosa, producere.

Hámori Barbara, a Scripted Productions tulajdonosa, a Drága örökösök, a Hotel Margaret, a Kuhnya és a Keresztanyu showrunnere
Hámori Barbara, a Scripted Productions tulajdonosa

A magazin így fogalmazott vele kapcsolatban: „2022-vel igen aktív évet zárt az RTL sorozatgyártási stratégiájának kulcsproducere, Hámori Barbara. Két új sorozatot mutattak be, ezek közül A Séf meg a többiek kiemelkedő nézettséggel, 675 ezer nézővel kezdett, az évad további részére 300-400 ezerre csillapodott a nézőszám. A Scripted Productions másik sorozata, a Hotel Margaret azonban sorra döntötte negatív rekordjait, míg végül több időpont-változtatás után az RTL elkaszálta az influencerkrimit. A két közepes projekttel ellentétben korábbi sorozatai, a Keresztanyu és a Drága örökösök nagy siker voltak”. Hámori Barbara 2021-ben a Media1 podcastjának is vendége volt, a vele készült beszélgetésünk itt érhető el.

Media1 Podcast: vendégünk volt Hámori Barbara, a Drága örökösök, a Keresztanyu, a Hotel Margaret és a Séf meg a többiek showrunnere

#6 D. Tóth Kriszta

A hatodik legbefolyásosabb női médiás D. Tóth Kriszta műsorvezető, a WMN.hu alapítója, ügyvezető igazgatója lett, aki sikeres tévés karrier után alapította meg portálját, mely napi 56 ezer olvasót ér el, emellett podcastokat gyártanak és tematikus esteket szerveznek.

D. Tóth Kriszta
D. Tóth Kriszta átveszi a díját az Elviszlek magammal műsorvezetéséért a Televíziós Újságírók Díja gálán 2021 szeptemberében.

#7 Grósz Judit

Hetedik lett a Forbes listáján Grósz Judit, az RTL Magyarország digitális igazgatója (Chief Digital Officer / CDO). A magazin megemlítette, hogy az RTL digitális építkezésének fontos fázisai kötődnek a Grósz Judit alá tartozó területekhez, hiszen az RTL Most és az RTL+ elindítása is személyéhez köthető, ahogy az RTL.hu megújítása is, de az ő vezetésével újult meg az RTL adatcsapata is, aminek köszönhetően fokozatosan adat alapú médiavállalattá válna az cég.  Grósz Judit a Media1 podcast- és rádióműsorának is volt már vendége, vele készült beszélgetésünk itt érhető el.

Grósz Judit, az RTL Magyarország digitális- és üzletfejlesztési igazgatója
Grósz Judit, az RTL Magyarország digitális- és üzletfejlesztési igazgatója
Fotó: RTL sajtószoba / Media1-archívum

 

#8 Kende-Hofherr Krisztina

Nyolcadik helyen végzett Kende-Hofherr Krisztina, aki számos hírességet, A-kategóriás sztárt menedzsel a TMC Group nevű cégével.  Cége 2021-ben 212,5 millió forint árbevételt ért el. Két éve fokozatosan exponálja magát mint motivációs előadó és tréner is. Ő is volt már a Media1 vendége, vele készült beszélgetésünk itt hallgatható meg.

Vendégünk volt Kende-Hofherr Krisztina, a TMC Group tulajdonosa, műsorvezető (Media1, 2022.03.14)

#9 Szalai Vivien

Kilencedik lett a TV2 Tények című műsorát is felügyelő hírigazgató, Szalai Vivien.

Marsi Anikó, Gönczi Gábor, a Tények műsorvezetői és a Tényeket felügyelő Szalai Vivien, a TV2 hírigazgatója
Marsi Anikó, Gönczi Gábor, a Tények műsorvezetői és a Tényeket felügyelő Szalai Vivien, a TV2 hírigazgatója

A Forbes úgy fogalmazott, hogy a Szalai Vivien irányítása alá tartozó hírműsorról legtöbbször két okból olvashattunk az elmúlt évben: vagy azért, mert helyreigazítási vagy rágalmazási pert vesztett valamilyen politikus vagy közszereplővel szemben, vagy azért, mert újabb héten nyert az RTL Híradóval vívott nézettségi versenyben. A Juhász Péterről szóló helyreigazítás nem fért volna be a műsoridőbe, de pert vesztettek Jakab Péterrel, Donáth Annával, Márki-Zay Péterrel és Varga Zoltán médiavállalkozóval szemben is.

Hat év után is csak trükkösen közölte a TV2 a helyreigazításokat Juhász Péterről

Pert nyert a TV2 Tények című műsora ellen Varga Zoltán, a 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport tulajdonosa

#10 Máté Krisztina

A Forbes-lista 10. helyezettje Máté Krisztina egykori műsorvezető lett, aki a Magyar Film- és Média Akadémia producereként ismert manapság. Cége gyártja a Való Világból kiábrándult nézők megszólítására készült üzleti reality-t, a nagysikerű Cápák között című műsort az RTL-re, de cége gyártotta a Friderikusz Sándor vezette Életünk története – Sztárpárok utazása című, hírességeket megöregítő műsort is.

Máté Krisztina, az Életünk története producere a műsor díszletei között
Máté Krisztina, a Friderikusz Sándor vezette Életünk története producereként a műsor díszletei között

A Forbes teljes női toplistája elérhető forbes.hu oldalon és a nyomtatott lapban interjúk is kiegészítik.

**

„Háromszor több női vezetőre volna szükség Magyarországon” – vállalatvezetők közreműködésével kampányt indít a HBLF

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon, megtalálhat minket Facebookon, kérheti ingyenesen a napi hírlevelünket és RSS-csatornánkra, valamint Telegram hírszolgáltatásunkra is feliratkozhat.

Borító: Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója (RTL-sajtószoba / Media1-archívum)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások