fbpx
bulvárlapok, magazinok, újságok, újságos

50 ezer olvasót vesztettek el egy év alatt a kormánypárti megyei lapok, de más újságokat sem kímélt a rekordmagas infláció

Közzétette a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) a magyar lappiac tavaly év végi eredményeit: ebből kiderül, hogy a rendkívül magas inflácóval inflációval terhelt 2022-es év újabb brutális példányszám-csökkenést hozott a nyomtatott sajtó területén.

A legnagyobbat a bulvárlapok vesztették (akad kiadvány, amely olvasóinak több mint huszonkilenc százalékát, tehát csaknem harmadát elveszítette egyetlen év alatt), de nagyot zuhant a kormánypárti KESMA / Mediaworks tulajdonában lévő megyei napilapok eladása is: összességében több mint 50 ezer olvasójuk tűnt el, így az újságok példányszáma átlagosan 16 százalékot csökkent – összegzi a példányszámok auditálását végző MATESZ legújabb adatait a Magyar Hang.

A női lapok és a komoly kiadványok is csökkentek, de valamivel kisebb mértékben: minden tizedik olvasójuk eltűnt. Van egy félig-meddig kakukktojás is, a Marquard Mediához tartozó Joy magazin: ez az egyetlen lap a MATESZ kínálatában, mely növelni tudta az átlagos értékesített példányszámát az elmúlt egy év alatt, ráadásul nem is kicsit, csaknem 68 százalékkal többet adtak el belőle, a Joy példányszáma a 2021-es csaknem 33 ezerről 2022 végére 55 ezerre ugrott fel, azonban mint utóbb kiderült (és ez némiképp árnyalhatja a képet), hogy a Joyból kevesebb lapszámot lehet a negyedévhez számítani, így bár az átlag valóban nőtt az előző év időszakához képest 2022-re, de ezt kevesebb megjelenéssel érték el.*

Mindegyik más női lapé csökkent: a Nők Lapja 31 ezer olvasót veszített (-20%), a Kiskegyed 29 ezret (-21%), a Fanny 12 ezret (-19). Viszonylag jól tartja magát a Glamour (-4%) és a Meglepetés (-9%) is.

(Nemrég a Joy magazint kiadó Marquard Group Hungary ügyvezető igazgatója volt a Media1 podcastjának vendége, a beszélgetés meghallgatható itt.)

InStyle Men néven új férfi magazin indul – a Totalcartól érkezett a főszerkesztő

A KESMA / Mediaworks tulajdonában lévő HOT! magazinból 2021 végén még 45.763 példányt adtak el, tavaly év végén viszont már csak 32.425-öt (-29%).

28%-ot esett a Central Médiacsoporthoz tartozó Best, 26%-ot a Story, 22%-ot a KESMA-hoz tartozó Bors, és még viszonylag jól tartja magát a Ringierhez tartozó Blikk: 53 ezerről csak 46 ezerre csökkent a napi átlagos példányszáma (-14%).

A megyei lapok között van olyan, amelyik 21 százalékot meghaladó zuhanást ért el (Észak-Magyarország / Észak), több mint 18 százalékos esés (Dél-Magyarország, Dunaújvárosi Hírlap, Észak-Keleti Napló, Petőfi Népe), és összességében eltűnt 51 ezer olvasó egy év alatt.

A komoly lapok között 11 százalékos átlagos csökkenés volt, a legtöbbet a Képmás magazin veszített (-17%), a legkevesebbet a HVG (6,5%).

A KESMA-tól időközben állami kézbe került Nemzeti Sport olvasottsága tovább csökkent: míg tavaly még több mint 21 ezer fogyott belőle naponta, idén év végén már csak 18 ezer (-14%).

Állami kézbe kerül a Nemzeti Sport a Mészáros Lőrinc-közeli KESMA-tól

Nagyjából hasonló mértékben csökkent a Népszava olvasottsága is (-14%).

A Magyar Hangot nem auditáltatja a lap vezetése, ezért nincs ott a MATESZ listáján, de nem titkolják az adataikat. A 2021-es év átlagos értékesített példányszáma 11.461 eladott példány volt, ám 2022 nekik sem lett sikeres esztendő: átlagban 10.760 újságot adtak el hetente, így 9,3 százalékot csökkent a példányszámuk.

(A napokban Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója volt a Media1 podcastjában Szalay Dániel vendége – vele készült interjúnk hamarosan elérhető lesz a Media1.hu oldalon is.)

Szerződést bontott a nyomda, nem jelenik meg a Lakner Zoltán főszerkesztette Jelen című hetilap a héten

Megtagadták, hogy a Magyar Hang is tudósíthasson a 2024-es olimpia helyszínéről – kiderült, kik lehetnek ott

Ezúttal a Magyar Hangot támadja az úgynevezett Transzparens Újságírásért Alapítvány, amelyiktől a hamisítás sem áll távol

Vármegye-mizéria: a fideszes médiacsoport (vár)megyénként sem egységes az átállás kérdésében

Tovább zuhant a nyomtatott sajtó

* Frissítés

Hírünket frissítettük azzal az információval, hogy a Joy átlagos értékesített példányszáma ugyan növekedett, de a képet árnyalja egy információ.

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Magazinok egy óbudai újságosnál. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások