fbpx
A mi kis falunk 5. évadának egyik jelenete

Helyreigazítást kér az Origótól A mi kis falunk gyártócége

A kormányközeli KESMA-hoz tartozó portál az RTL egyik legnépszerűbb tévésorozatával kapcsolatban több valótlan állítást is tett egy cikkében a széria gyártócége, a Content Factory Kft. szerint, mely emiatt sajtóhelyreigazítási kérelemmel fordult az Origóhoz és bírósági pert helyezett kilátásba vele szemben arra az esetre, ha nem igazítja helyre a leírtakat.

A mi kis falunk gyártója szerint az Origo oldalon 2023.01.19-én 21:25 órakor megjelent, „Újabb RTL Klub-bukás: nem nézik a Mi kis falunk című sorozatot, ráadásul sérelemdíjat is kell fizetnie a gyártó cégnek” címmel közölt írás több jogsértő, valótlan állítást, híresztelést és sugalmazást is tartalmaz, ezért a Content Factory Kft. helyreigazítási kérelemmel fordult a Gábor László főszerkesztette portálhoz – értesült a Media1.hu.

A gyártócég szerint a hivatkozott cikk összességében valótlanul tájékoztat a Reményi János felperes és A mi kis falunk gyártócége alperes közötti perben született jogerős ítéletről, az abban foglaltakról hamis látszatot kelt. A cikk a produkciós cég szerint megalapozatlanul, a valós tényekkel ellentétesen azt a látszatot kelti, mintha a jogerős ítélet megállapítást tenne arra vonatkozóan, hogy a felperes a faluban közismerten ellenzi a sorozatot, ezért a gyártó szándékosan bevágta a filmbe, hogy lejárassa és a helyi közösség előtt hiteltelenné tegye. A jogerős ítélet e körben semmilyen megállapítást, rendelkezést nem tartalmaz – húzta alá a gyártó.

A gyártócég szerint a megjelent írásban az alábbi valótlan állítások szerepelnek:

  • Valótlan, hogy a gyártó cég célzatosan vágta be a filmbe Reményi Jánost, azért, hogy lejárassa.
  • Valótlan, hogy a gyártó paparazzo-felvételt készített, mint ahogy az is, hogy a gyártó olyan látszatot keltett, mintha Reményi János statisztaként aprópénzt fogadott volna el a szerepléséért.

Ezzel szemben a Content Factory Kft. közölte:

a valós tény az, hogy a gyártócég nem készített Reményi Jánosról paparazzo-felvételt és nem is jelenítette meg lejárató célzattal, a sorozatban megjelent 3 másodperces kép nem is volt lejárató. A valóság az, hogy gyártó a falu egyik utcájáról vett fel vágóképet olyan helyen és időben, melyről előzetesen a helyieket tájékoztatta, ezen a 3 másodperces vágóképen tűnt fel csupán Reményi János.

A Győri Ítélőtábla jogerős ítéletének 44. pontja rögzítette, „Kétségtelen, hogy az alperes a forgatás várható időpontjáról és helyszínéről előzetesen értesítette a helyi lakosokat.”

A gyártó nem keltett olyan látszatot, hogy a vágóképen történő feltűnés ellenében Reményi János aprópénzt fogadott volna el, e körben megállapítást a jogerős ítélet nem tartalmaz.

Valótlan a sajtóhelyreigazítási kérelem szerint az is az origo.hu írásában, hogy a gyártó Reményi Jánost a helyi közösség előtt hiteltelenné kívánta tenni, valamint az is, hogy a sorozatban történő 3 másodperces felvillanásával hozzá kapcsolódóan bármilyen terve lett volna. A sorozatban megjelent 3 másodperces kép nem tette hiteltelenné Reményi Jánost.

A Content Factory Kft. aláhúzta: a Győri Ítélőtábla által a hangfelvételhez való jog megsértése mellőzése mellett jóváhagyott elsőfokú ítélet 48. pontjában az alábbiakat rögzíti:

„A bíróság a tanúvallomások alapján azt a körülményt, hogy a felperes megítélése a sorozatbeli szereplés hatására lényegesen kedvezőtlenül megváltozott, nem tudta megállapítani. Ebben közrejátszhatott az a körülmény, hogy a felperes megjelenése nagyon rövid idejű volt a sorozatban és emellett a megjelenése sem volt olyan, ami kifogásolható lett volna, a felperes a felvételen az alkalomnak megfelelő ruházatban, kutyasétáltatás közben volt látható, önmagában a megjelenése a bíróság álláspontja szerint sem köz- sem pedig magánélet megítélése szempontjából nem volt kifogásolható.”

A cikk azt a hamis látszatot kelti, mintha a jogerős ítélet a bocsánatkérő levélhez kapcsolódóan azt is rögzítette volna, hogy a sorozat sokak szerint nemzet- és kereszténygyalázástól sem mentes.

Ezzel szemben a valós tény az, hogy a sorozat nem nemzet- és kereszténygyalázó, a gyártóval szemben soha semmilyen eljárás nem indult ilyen hivatkozással, soha semmilyen határozat nem is állapított meg részéről ilyen magatartást, a jogerős ítélet sem tartalmazza a cikk által sugalltakat.

A gyártócég hangsúlyozta: A mi kis falunk sorozat és szereplői sikerét számos szakmai díjjal ismerték el.

A Kúriához fordul A mi kis falunk gyártócége – szerintük jogszabálysértő ítéletet hozott a Győri Ítélőtábla a pilisszentléleki lakos által indított perben

3 milliót fizettet a bíróság A mi kis falunk gyártójával, amiért véletlenül 3 másodpercig látszódott a népszerű RTL-es tévészériában egy férfi

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: A mi kis falunk 5. évadának egyik jelenete. Fotó: RTL sajtószoba A kép illusztráció.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások