fbpx
PestiSrácok

Helyreigazította a PestiSrácok az Origótól átvett hazugságot

150 nappal a valótlanságok megjelenése után, és több szempontból eltérve attól a formától, ahogyan azt a sajtótörvény előírta volna számukra, de végső soron mégiscsak elismerték a PestiSrácok szerkesztői, hogy a Media1-et érintő tavalyi írásukban megjelentek valótlanok voltak.

Mint arról a napokban beszámoltunk, a Media1.hu, illetve a hírportálunkat működtető Vipcast Media és Szalay Dániel újságíró, a Media1 főszerkesztője és tulajdonosa több bírósági pert is megnyert, immáron másodfokon, jogerősen is azon médiumok és kiadói ellen, amelyek az Origo.hu nevű kormányközeli honlap tavaly nyári hazugságait átvéve leközölték azt a valótlanságot, hogy a Media1 mögött úgymond Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa áll, és Szalay állítólagosan csak formálisan hozza a döntéseket.

A valótlanságokat az Origótól átvette a Huth Gergely főszerkesztette PestiSrácok nevű oldal is, ők egyenesen már azt írták, hogy a Media1 Varga érdekeltségébe tartozik, az tehát az övé. Frissnek mondható fejlemény, hogy Huthék végül éppen 150 nappal a valótlanságok megjelenése után, 2021. február 1-jén (tegnap) a még tavaly szeptember 4-én közölt, origós átvételen alapuló írás felett közzétett egy helyreigazításhoz hasonló írást, amelyet ők „helyesbítésként” említenek. A helyesbítésben – melyet a sajtótörvény vonatkozó rendelkezésétől eltérően kommentárral is elláttak – azt írják, hogy tekintettel arra, hogy a témában a Media1 tulajdonosa, Szalay Dániel már több pert is megnyert az ügyben más lapok ellen, a PestiSrácok.hu úgy döntött, helyt ad Szalay Dániel helyesbítési kérelmének.

Ezt követően a PestiSrácok végül közölte, hogy valótlanul híresztelte a 2020.09.04-én „Kilenc nappal a főszerkesztő kirúgása előtt megalapították az indexesek azt a céget, amely az új oldalukat létrehozza” címmel, a www.pestisracok.hu oldalon megjelent cikkben, hogy a Media1 a 24.hu tulajdonosának, Varga Zoltánnak az érdekeltségébe tartozik. Jelezték továbbá azt is, hogy a Media1 tulajdonosa valójában Szalay, a lap alapító-főszerkesztője, aki a tulajdonosi jogait a tulajdonában lévő Vipcast Medián keresztül gyakorolja, mely 2001.07.31-i megalakulása óta változatlan tulajdonosi háttérrel rendelkezik, és abban Varga Zoltán nem rendelkezik tulajdonrésszel, annak nem tagja, annak ügyvezetésében nem vesz részt.

A PestiSrácok helyreigazító közleménye
A PestiSrácok helyreigazító közleménye

Noha a PestiSrácok oldalnak a helyreigazítást önálló formában, külön hírként is közzé kellett volna tennie, tulajdonképpen már az is örömtelinek mondható a mai sajtóviszonyok közepette, hogy Huthék, belátva az állítások valótlanságát és látva a Fidesz-közeli médiahálózat, a Mediaworks elvesztett pereit az Origótól átvett hazugságok kapcsán, hajlandók voltak 150 nappal a valótlanságok publikálása, az olvasóik félrevezetése után korrigálni az eredeti írás fölött, és bár arról az eredeti írás olvasói aligha értesülnek a helyreigazítás önálló formában történő közlésének hiánya miatt, legalább már a majdani olvasókra ez kevésbé lesz érvényes.

Korábban egyébként a Magyar Hírlap című lap is közölte az Origótól érkező hazugságokat, de ők, miután helyreigazítási kérelemmel fordultunk a laphoz, végül elsők között eltávolították az írást.

További híreket találhat a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások