fbpx
A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én.

Lesajnáló szavakkal foglalkozik a kormánypárti média a mai tanársztrájkkal

A kormányzat narratívájával igyekeznek gyengíteni a demonstrációkat.

Országszerte több tucat iskola több száz pedagógusa kezdett polgári engedetlenségi akcióba péntek reggel. Az oktatás minőségének javítása és a sztrájkjoguk visszaállítása mellett fizetésemelést követeltek.

A hvg.hu gyűjtése szerint ezúttal – ellenben a legutóbbi nagyobb megmozdulással – a kormánypárti médiumok többsége is beszámolt az eseményről, igaz, a kormányzati kommunikáció fordulataival és azokból ismert kifejezésekkel igyekeztek hitelteleníteni azokat.

  • Origo: a reggel hét órakor kezdődő demonstrációkról  tíz óra előtt tíz perccel jelent meg egy hír a témában, „A béremelések bejelentése ellenére tanártüntetést tartanak” címmel. Ebben arról írtak, hogy „azok hergelik a demonstrálókat, akik vissza akarják tartani a nekik járó pénzeket Brüsszelben”. De szóba kerül az is, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap, csütörtökön pedagógus-béremelést jelentett be. Azóta „A pedagógusok további béremelését egyedül a baloldal akadályozza” címmel jelent még meg egy anyag, ami az MTI nyomán a Kormányzati Tájékoztatási Központot idézte.
  • Magyar Nemzet: a portálra délelőtt a napilap friss kiadásában megjelent két cikk került fel. Az egyikben Gulyás Gergely szerdai bejelentéseit ismertették az Origo írásához hasonlóan, a másikban pedig kifejezetten az ellenzéki pártok és politikusok részvételéről értekeztek a Nézőpont Intézet munkatársának segítségével. Azóta egy hír jelent meg dél után nem sokkal, „Folytatódik a pedagógusok demonstrációja” címmel.
  • A közmédiás Hirado.hu oldalán 9 óra után jelent meg hír a témában, „Pénteken folytatódnak a tanárok tiltakozásai” címmel, kissé eldugva a címlapon. Ismertették, hol milyen demonstrációk lesznek a nap folyamán, és hogy mit követelnek a szakszervezetek. Itt is felidézték Gulyás tegnapi bejelentését.
  • Mandiner: a portál délelőtt egészen kiemelten foglalkozott a témával, megemlítve, hogy a pedagógusok a sztrájkjog visszaállításáért is tüntetnek, aztán arról írtak, hogy milyen ígéretet tett a bérek emelésére a kormány. Ennél több anyagot délutánig nem talált a hvg.hu az oldalon.
  • PestiSrácok: az oldalon délelőtt viszonylag eldugva foglalkoztak a tüntetésekkel, ebben is a Telex cikkét szemlézték a történésekről. Azóta itt is megjelent az MTI-s hír a Kormányzati Tájékoztatási Központtól.
  • MTI: az állami hírügynökség felületén az utolsó – és délutánig az egyetlen – hír a korábban említett Kormányzati Tájékoztatási Központ-közlemény 10 óra 50 perckor. Fotó, tudósítás, egyéb közlemény nem jelent meg.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: lllusztráció egy korábbi tüntetésről / A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások