fbpx
Szép Szabadság feliratú maszk a Népszabadság bezárásának évfordulóján

Tovább korlátozza az Orbán-kormány éjszaka kihirdetett rendelete az információszabadságot és beavatkozik a HVG bírósági perébe

Egy, a Magyar Közlönyben éjszaka megjelent rendelet értelmében tovább szűkült Magyarországon az információszabadság. A rendelet beavatkozik a HVG az Operatív Törzs elleni bírósági perébe.

Czeglédy Csaba, a DK politikusa Facebook-posztban arról írt, hogy az éj leple alatt tovább korlátozta az Orbán-kormány egy kormányrendelettel a közérdekű adatok megismerhetőségét.

A Demokratikus Koalíció politikusa azt írja:

„Orbán imádja a rendeleti kormányzást: Országgyűlés, ellenzék kiiktatva, azt csinál, amit csak akar, és akkor, amikor akarja. Gyakorlatilag egyszemélyben »törvénykezik«. Tudomásom szerint ma lesz egy bírósági tárgyalás, ahol arról kell döntenie a bíróságnak, hogy az Operatív Törzs ülései jegyzőkönyveinek tartalma megismerhető-e. Elég sokan lennénk arra kíváncsiak, hogy a COVID-ra való hivatkozással a számtalan korlátozásról, oltási kötelezettségről milyen adatok, tények alapján hozták meg a döntéseket. Így aztán tegnap este megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amit 23 órakor hatályba is léptettek, és minden folyamat lévő ügyben alkalmazni kell” – írja a posztban Czeglédy, hozzátéve: egy demokratikus jogállamban nem hoznak az éj leple alatt a társadalom tagjainak jogait korlátozó rendeletet.

Az Operatív Törzs rendkívüli sajtótájékoztatója korábban
Az Operatív Törzs rendkívüli sajtótájékoztatója korábban

A politikus arról is írt, hogy mindez épp akkor történik, amikor a felfüggesztett EU-pénzek lehívhatósága érdekében a kormány azt próbálja bebizonyítani, hogy Magyarország demokratikus jogállam.

Az éjszaka kihirdetett rendelet a Magyar Közlönyben, ide kattintva érhető el.

Frissítés

Lex HVG

A HVG oldaláról az is kiderül, hogy egy általuk indított perbe avatkozik be a rendelet.

Azt írják: október 18-án lesz a következő tárgyalás abban a perben, amit a HVG indított még a nyár elején, kérve a bíróságot, hogy kötelezze az Operatív Törzset a koronavírus-járvány ideje alatt tartott ülései jegyzőkönyveinek kiadására, miután a szervezet előzőleg közérdekű adatigénylésünkre ezt megtagadta arra hivatkozva, hogy a dokumentumok szerinte még mindig döntés-előkészítő iratok.

Ezt a folyamatban lévő bírósági eljárást akadályozza a kormány a friss rendeletével. A lap Lex HVG-ként is emlegeti a rendeletet, mivel szerintük egyértelműen erre a konkrét esetre szabták azt, ráadásul visszamenőleges hatályú szabályról van szó, amely hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben, majd még aznap 23 órakor hatályba is lépett.

Az Orbán-kormány nem először korlátozza az információszabadságot, a Media1 ezekkel összefüggő korábbi írásai itt érhetők el.

Változatos trükkökkel rejtegetik az MTV és az MTÜ szerződését

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon és kérheti híreinket már Telegramon is.

Borító: Szép Szabadság feliratú COVID-maszk a Népszabadság bezárásának évfordulóján 2020-ban.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások