fbpx
Meszes Boglárka felvezeti a manipulatív riportot 2022. augusztus 21-én az Országos Meteorológiai Szolgálat és az M1 Híradó előrejelzése kapcsán

Manipulatívan megvágta az M1 Híradó az augusztus 20-i saját előrejelzését, hogy utólag pontosabbnak állítsa be azt az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésénél

Trükkösen megvágott időjárás-jelentéssel igyekezett úgy tenni az M1 tévécsatorna vasárnap, mintha az M1 pontosabbnak bizonyuló jóslatot adott volna augusztus 20-án szombat estére, szemben az Országos Meteorológiai Szolgálattal.

Videólinkes gyűjteményt közöl a Telex.hu a közmédia tévéhíradójának néhány szombati és vasárnap adásáról. Ezek a videók azt bizonyítják, hogy szombaton (augusztus 20-án) az M1 Híradó adásában is esőre figyelmeztettek szombat estére (ekkor lett volna az augusztus 20-i tűzijáték), másnap, augusztus 21-én (vasárnap) azonban, amikor a Fidesz-közeli médiumok összehangoltnak tűnő támadást indítottak az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ellen, amiért a prognózisa nem valósult meg a tűzijáték idejére várt esővel kapcsolatban, olyan riportot sugároztak, melyben a szombati prognózisukat úgy vágták meg és úgy állították be a történteket, mintha a közmédia valójában pontos előrejelzést adott volna, szemben az OMSZ-szel.

A Telexhez befutott videós linkek szerint a déli híradóban az M1 meteorológusa az OMSZ előrejelzéssel teljesen összhangban azt jósolta, délután heves zivatarok, felhőszakadások várhatók a fővárosban (8:40-től a hirado.hu-n megnézhető). Az esti fél nyolcas híradóban (amikorra az Operatív Törzs már lefújta a tűzijátékot) szintén az M1 meteorológusa elemezte a helyzetet a késő délutáni radarkép alapján, és utalt arra, hogy bár nem jöttek meg a zivatarok, de hamarosan megérkezhet a rossz idő.

A prognózisban, mely megnézhető a hirado.hu-n és a fenti lejátszóban10:40-től, szó szerint ez hangzott el:

„Egy picit most csalóka az időjárás, hiszen sokfelé úgy tűnik, hogy teljesen megnyugszik és megszűnnek a záporok is, illetve eláll az eső. […] A következő órákban már nem csak ez a hidegfront alakítja az időjárásunkat, hanem közbeszól egy hidegörvény is, ami dél felől ér el bennünket. Így a déli területek felől egyre inkább arra lehet számítani, hogy újabb adag csapadék érkezik hozzánk.”

Vasárnap viszont az M1 Híradó, amikor a Fidesz-közeli médiumok által indított össztűzéhez csatlakozva ők is támadni kezdték az állami meteorológusokat, már úgy állították be a történteket, mintha ők árnyaltabb és ezáltal a valósághoz közelibbnek bizonyuló információkat ismertettek volna, szemben az OMSZ-szel. Ennek alátámasztására bevágták a szombati híradós időjárás-előrejelzésük imént már idézett részletét, de a szövegből trükkösen csak annyit vágtak be, hogy

„…sokfelé úgy tűnik, hogy teljesen megnyugszik és megszűnnek a záporok is, illetve eláll az eső…”

Azt a részt tehát kiszedték vasárnap a szombati előrejelzésből, amiből kiderült volna, hogy az M1 Híradó sem jósolt pontosan.

A Telex cikke így foglalta össze a lényeget:

„a közpénzből fenntartott közmédia kontextusból kiemelt idézettel csavargatja a valóságot, de ez már aligha meglepő 2022-ben. További tanulság, hogy a jó döntést az Operatív Törzs hozza, de a rosszért más felel.”

Több napja tart a „vihar” az Országos Meteorológiai Szolgálat körül, és még mindig nincs vége

Mint arról a Media1.hu is beszámolt, hétfőn Palkovics László szakminiszter indoklás nélkül azonnali hatállyal leváltotta az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét. Az elbocsátásnak vasárnap délutántól kezdtek el megágyazni a Fidesz-közeli médiumok azzal, hogy lejárató anyagokat közöltek az Országos Meteorológiai Szolgálatról. Az OMSZ vezetőségének leváltásából jókora botrány keletkezett, az OMSZ számos osztályvezetője, valamint egy főosztályvezető és a nemzetközi elnökhelyettes közös közleményben nevezte elfogadhatatlannak, hogy a kormány politikai nyomásgyakorlás alá helyezte a szakmai munkát végző intézményt. Az ügy kapcsán az ellenzék diktatúrát emlegetett.

Tegnap, kedden Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította a Kormányinfó elnevezésű sajtóeseményen, hogy az OMSZ vezetősége eltávolításakor csak az utolsó csepp volt a pohárban a valótlannak bizonyuló előrejelzés, mivel úgymond kompetenciahiány jellemezte az intézmény működését. Azonban nem sokkal később kiderült, hogy korábban még állami kitüntetést is kapott az OMSZ most eltávolított egyik vezetője Áder Jánostól, és Orbán Viktor is elismerősen beszélt az OMSZ munkájáról. Kiderült a G7 egyik írásából az is, hogy már az Operatív Törzs a tűzijátékkal kapcsolatos döntését megelőzően is elbocsátással fenyegették az OMSZ egyes munkatársait.

Már a tűzijátékkal kapcsolatos döntés előtt is kirúgással fenyegették a meteorológusokat, pedig Áder János korábban még kitüntetést is adott az OMSZ egyik most menesztett vezetőjének

Tiltakozik a Stádium 28 Kör, az MTA köztestületi tagjaiból állók csoportja – szerintük Palkovics László méltatlanná vált a tudomány képviseletére

Friss fejlemény az is, hogy nyilatkozatban tiltakozik a Stádium 28 Kör, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) köztestületi tagjaiból álló csoport, amiért Palkovics László kirúgta az OMSZ két vezetőjét, miután a kormányban behisztizték magukat azon, hogy elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték, mert az OMSZ azt jósolta, hogy 80 százalékos valószínűséggel vihar lesz.

„A magyar államgépezet mindig tud meglepetésekkel szolgálni. Valaha állítólag Nero kivégeztette művészi előadásának azt a hallgatóját, aki elszundított. Hasonlót Kim Dzsongunról is hallottunk. Az elmúlt napokban fölelevenítették egy szovjet és egy magyar meteorológus sorsát, aki kedvezőtlen vagy félreérthető időjárásjelentéseiért kényszermunkatáborba került (az orosz tudóst utóbb ki is végezték)” – kezdi közleményét a Stádium 28 Kör, amit a 444 szemlézett.

A közlemény ezután nyugtázza, hogy Magyarország nem tart itt, azonban mégis leváltották az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét.

„Mindenki tudja, hogy a meteorológia tudományának predikciói csak statisztikusak, valószínűek lehetnek. Hallatlan dolog a politikai bosszú egy – szigorúan tudományos tények alapján állított – valószínűség be nem következéséért. S különösen szégyenletes, hogy ennek végrehajtója olyan miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nem kétséges, hogy méltatlanná vált a tudomány eszményéhez. A Stádium 28 Kör, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló csoport felháborodottan tiltakozik.”

„Ez még A tanúban is erős lett volna” – így reagált Lilu az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsátására

Beismerte az MTVA, hogy távozik Németh Balázs, az M1 műsorvezetője, de az állami média szerint nem felmondott, hanem nem gördítettek akadályt az elé, hogy új kihívást fogadjon el máshol

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Meszes Boglárka műsorvezető felvezeti a manipulatív riportot 2022. augusztus 21-én az Országos Meteorológiai Szolgálat és az M1 Híradó előrejelzése kapcsán
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások